SAĞLIKLI VE KALICI KİLO VERMENİN 10 ETKİLİ KURALI!
COVID-19 pandemisi sürecinde kimi zaman can sıkıntısı, kimi zaman
stres ve kaygı nedeniyle kendimizi çoğu zaman mutfakta yemek yaparken
bulduk.
Hazırladığımız birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılar bize bu
süreçte keyif vermiş olsalar da, zamanla tartının ibresindeki yükseliş
kaçınılmaz oldu. Şimdi yaz geldi ve hemen hepimizi aldığımız bu kiloları
bir an önce verme telaşı sardı.
Şok diyetlerin bağışıklık sistemini
zayıflatmak başta olmak üzere pek çok sağlık problemine yol açtığını ve
verdiğimiz kiloları yine kısa sürede daha fazla geri aldığımızı artık
hepimiz biliyoruz.
Üstelik özellikle Covid-19 nedeniyle vücudumuzun
direncini düşürmesi nedeniyle kısa süreli de olsa şok diyetleri
aklımızdan bile geçirmememiz gerekiyor.
Peki bağışıklık sistemimizi
düşürmeden kilolarımızdan kalıcı olarak nasıl kurtulabiliriz? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve kalıcı kilo vermenin 10 etkili kuralını anlattı, önemli öneriler ile uyarılarda bulundu.
Güne mutlaka proteinle başlayın
Beslenme
şeklinizi düzene koymak için güne öncelikle sağlıklı bir kahvaltıyla
başlamalısınız.
Kahvaltıda tüketeceğiniz; peynir, yumurta, yoğurt ve süt
gibi proteinden zengin besinler uzun süre tokluk sağlayarak sürekli
atıştırma alışkanlığınızı baskılamaya katkı sağlayacaklar.
Protein alımı
aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya da yardımcı olacak.
Sebzede yoğurt, ette salata
Evde
olduğumuz süreçte geç kahvaltı nedeniyle çoğumuzun atladığı öğle öğünü;
genellikle öğleden sonra kan şekerinin düşmesine ve bunun sonucunda
oluşan açlık nedeniyle pratik lezzetli atıştırmalıklara yönelmemize veya
akşam öğününe fazla yüklenmemize neden oluyor.
Bu durum kilo almaya yol
açtığı için; sebze yemeğinin yanında yoğurt ve et gibi proteinin
yanında ise salatayla planlayacağınız öğle öğünü sizi tok tutarak kilo
artışından koruyacaktır.
Tropikal yağlardan faydalanın
Avokado
ve hindistan cevizi gibi iyi yağlardan zengin besinler sizi hem tok
tutar hem de kalp-damar sağlığınıza fayda sağlar.
Haftada 1-2 gün, kahvaltıda yarım avokado tüketmeniz veya ara öğünde kahvenize 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı eklemeniz, beslenme programınızı renklendirmesinin yanı sıra tokluk da sağlayarak kilo vermenize katkıda bulunacaktır.
Ancak yine de doymuş yağlardan zengin olan bu besinleri
kalp-damar sağlığınızı korumak için abartmadan tüketmeye özen gösterin.
Gerçek mi yoksa duygusal açlık mı?
Olumsuz
duygulardan kurtulmak amacıyla normalden fazla yemek anlamına gelen
‘duygusal yemek’ birçoğumuzun ortak problemi.
Özellikle pandemide dışarı
çıkamamak, hareketsizlik, sürecin belirsizliği gibi endişe veya stres
yaratan durumlar nedeniyle yemek yeme miktarınız arttıysa, bunun önüne
geçmenin ilk yolu, duygu durumunuz ve yemek yeme arasındaki bağlantıyı
keşfetmek olacaktır.
Eğer bunun farkına varırsanız olumsuz duyguların
ardından yemek yemek yerine yürümek ve müzik dinlemek gibi farklı
aktiviteler yaparak duygusal yemenin önüne geçebilirsiniz.
Tatlı isteğinize savaş açın
Tatlı
yemek hem kan şekerinde oluşturduğu dalgalanmalar hem de keyif verici
özelliği nedeniyle bir kısır döngü oluşturmasının yanı sıra alışkanlık
da yapıyor.
“Eğer tatlı isteğinizin altında yatan etken kan
şekerinizdeki dalgalanmalar ise öğün atlamamak, öğünlerde (et, tavuk,
yoğurt, yumurta vs) protein kaynaklarını tüketmek kan şekerinizi dengede
tutacak ve tatlı isteğini önleyecektir” diyen
Nur Ecem Baydı Ozman
sözlerine şöyle devam ediyor: “Tekrarlayan davranışlar alışkanlık
oluşturur. Dolayısıyla eğer tatlıyı keyif için tüketiyorsanız birkaç gün
uzak durmayı deneyin. Tatlı isteğinizin yavaş yavaş yok olduğunu
gözlemleyeceksiniz”
Açlık ve susuzluk sinyallerine dikkat!
Yapılan
çalışmalar; su tüketimi yeterli olmayan kişilerin daha yüksek beden
kitle indeksine sahip olduğunu gösterdi.
Bunun önemli nedenlerinden
biri, açlık ve susuzluk sinyallerinin çoğu zaman birbiriyle karışmaları
nedeniyle susuz kaldığımızda bir şeyler yeme isteğimizi veya susama
hissini yüksek kalorili, şekerli içeceklerle giderme eğilimimizin
olması.
Bu nedenle her gün yeteri kadar su içtiğinizden emin olmalısınız. Günlük olarak kilo başına 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin.
Sıvı yerine sert besinler tüketin
Son
yıllarda sıvı beslenme adeta trend oldu. “Ancak yapılan çalışmalar,
sıvı beslenmenin katı beslenmeye göre daha çok acıktırdığını ve sıvı
gıda tüketiminin ardından kişilerin daha çok kalori tükettiğini
gösterdi” uyarısında bulunan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman,
“Yiyecekleri çiğnemenin doygunluğa ulaşmayı kolaylaştırdığı da yine
çalışmalarda ortaya kondu. Bu nedenle blenderden geçirilen sıvı formdaki
besinler yerine, çiğnenebilir formdaki besinleri tercih edin” diyor.
Beslenme programınız rengarenk olsun
Covid-19
tehdidinin devam ediyor olması nedeniyle tek silahımız olan bağışıklık
sistemimize yatırım yapmamız şart.
Vücudunuzun güçlü bir dirence sahip
olması için özellikle kayısı, böğürtlen, çilek, yeşil biber, domates
gibi meyve ve sebzelerin antioksidan özelliklerinden faydalanın.
Bakliyatları soğuk tüketin
Kuru
fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagillerde bulunan nişasta,
pişirme işleminden sonra soğutulduğunda dirençli nişasta haline geliyor,
yani vücudumuzda sindirimi zorlaşıyor.
”Dirençli nişasta hem daha uzun
süre tokluk sağlıyor hem de bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısının
artmasına yardımcı oluyor” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman
şu öneride bulunuyor:
“Bu nedenle özellikle yaz aylarında piyaz ve
mercimek salatası gibi soğuk tüketilen bakliyatlar hem kilo vermenize,
hem de günlük protein ihtiyacınızı karşılayarak bağışıklık sisteminizi
korumaya yardımcı olacaktır”
Egzersiz olmadan olmaz
Egzersiz
vücutta serotonin maddesini salgılattığı için olumsuz duyguların
yönetilmesine, dolayısıyla duygusal yemenin önlenmesine yardımcı oluyor.
Ayrıca kilo vermenin temel şartı olan alınan ve harcanan kalori
arasındaki farkı oluşturmak için de düzenli olarak egzersiz
yapmalısınız. Bu sayede karantina döneminde aldığınız kiloları çok daha
kolay verebilirsiniz.
SAĞLIKLI VE KALICI KİLO VERMENİN 10 ETKİLİ KURALI!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 23, 2020
Rating:
Hiç yorum yok