Ramazanda Bağışıklığı Güçlü Tutarak Sağlıklı Kalmanın Yedi Yolu
COVID-19 salgını nedeniyle oruç ibadetini yerine getirirken
bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önemli hale geldi. Sabri Ülker
Vakfı, ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yedi temel adımın
izlenmesini tavsiye ediyor:
Mevsimine uygun meyve ve sebzelerle
beslenmek, aşırı ve hızlı yemekten kaçınmak, iftar ve sahur aralarında
yeterli sıvı almak, fiziksel olarak aktif olmak, yeterli uyku uyumak,
gıda hijyenini sağlamak ve salgın konusunda güvenilir kaynakları takip
etmek.
Bu yılki ramazan
ayını COVID-19 salgını nedeniyle evlerimizde karşılarken, sağlımıza her
zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gereken bir dönemi yaşıyoruz.
Oruç
tutarken bağışıklık sistemini güçlü tutup ramazanı sağlıklı bir şekilde
geçirebilmek için özellikle temel beslenme, uyku ve hijyen kurallarına
uymak gerekiyor. Sabri Ülker Vakfı’nın bilgilendirmesine göre sağlıklı
bir ramazan için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:
Mevsimine uygun meyve ve sebzeler tüketin
Mevsimine uygun meyve ve sebze, kepekli tahıllar, bitkisel ve hayvansal proteinler ile sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenme şekli, sağlıklı ve normal bağışıklık için gerekli olan tüm temel besinleri sağlıyor. Dolayısıyla iftar ve sahurda, bu besinlerden oluşan bir yeme düzeni oluşturmak önem taşıyor.
Her lokmanızı 30 saniye çiğneyin
Mevsimine uygun meyve ve sebze, kepekli tahıllar, bitkisel ve hayvansal proteinler ile sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenme şekli, sağlıklı ve normal bağışıklık için gerekli olan tüm temel besinleri sağlıyor. Dolayısıyla iftar ve sahurda, bu besinlerden oluşan bir yeme düzeni oluşturmak önem taşıyor.
Her lokmanızı 30 saniye çiğneyin
Sağlıklı
bir ramazan için özellikle iftarda aşırı ve hızlı yemekten kaçınmak
gerekiyor. Hareket halindeyken ne kadar yendiğini anlamak zor, o yüzden
yemekleri oturarak yiyin.
Yiyecekleri doğrudan paketinden çıkartmadan tüketmeyin. Yiyeceğiniz miktarı bir tabağa alarak ne kadar yediğinizi görün. Hızlı yemek yemeyi önlemek için, her lokmanızı 30 saniye çiğnemeye çalışın.
Doyduğunuzu hissettiğinizde tabağınızda kalan miktarı uygun saklama koşullarında muhafaza edip, daha sonra tüketin.
Yemeğinizi yerken çatal, bıçak kullanmanın yeme sürenizi uzatarak, tokluk hissinin oluşmasını kolaylaştıracağını unutmayın.
İftar ve sahurda bol su için
Genel
sağlık için yeterli sıvı alımını sağlamak gerekiyor çünkü yeterli
sıvıyla toksinler vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu nedenle iftar ile
sahurda bol sıvı tüketmek önemli.
Güvenli içme suyu en sağlıklı ve en ucuz içecek. İçilen suyu serinletici hale getirmek için dilim limon, salatalık, nane veya çilek ekleyebilirsiniz.
Yiyecek hijyenine dikkat
COVID-19 salgını nedeniyle yiyeceklerin hijyeni de diğer önemli konulardan biri oldu. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne göre COVID-19'un yemek yiyerek bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor ancak genel olarak besin hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken kurallara uymak gerekiyor.
COVID-19 salgını nedeniyle yiyeceklerin hijyeni de diğer önemli konulardan biri oldu. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne göre COVID-19'un yemek yiyerek bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor ancak genel olarak besin hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken kurallara uymak gerekiyor.
Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, yemek hazırlamadan ve yemekten hem önce hem de sonra ellerinizi 20 saniye sabunla yıkayın. Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile iyice yıkayın.
Kullanımdan önce ve sonra
yüzeyleri ve nesneleri dezenfekte edin. Çiğ ve pişmiş gıdalar için
farklı kap/doğrama tahtaları kullanın. Yeniden ısıtırken ve yiyecekleri
pişirirken 2 dakika boyunca ≥72 ° C ısıl işlem uygulayın.
Evde hareket etmeye devam
Ramazanda öğün sayısının ikiye düşmesi beraberinde kabızlık sorununu da getirebiliyor. Fiziksel olarak aktif olmak hem beden hem zihin sağlığına fayda sağlıyor.
Ramazanda öğün sayısının ikiye düşmesi beraberinde kabızlık sorununu da getirebiliyor. Fiziksel olarak aktif olmak hem beden hem zihin sağlığına fayda sağlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 salgını nedeniyle
evlerden çıkmadığımız şu günlerde, sağlıklı yetişkinlerin günde 30
dakika, çocukların ise 1 saat fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.
Düzenli aralıklarla ayağa kalkarak hareket etmek, ücretsiz online dersler, dans etmek, aktif video oyunları oynamak, evi temizlemek veya çocuklarla oynamak gibi aktivitelerin hepsi fiziksel aktivite olarak sayılıyor.
Yeterli miktarda ve kaliteli uyku
Kaliteli uyku uyumamak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyerek bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlarla mücadele gücünü azaltabiliyor. Yaşa göre uyku süresi değişmekle birlikte, günde en az 7 saat kaliteli uyku uyumak gerekiyor.
Kaliteli uyku uyumamak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyerek bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlarla mücadele gücünü azaltabiliyor. Yaşa göre uyku süresi değişmekle birlikte, günde en az 7 saat kaliteli uyku uyumak gerekiyor.
Sigara içmemek, yatmadan önce
kafein alımından kaçınmak, evde düzenli egzersiz yapmak ve yatmadan önce
elektronik cihazların bağlantısını kesmek gibi yöntemler daha rahat
uyku uyumanızı sağlayabilir.
Sağlığınızı korumak için güvenli kaynakları takip edin
İnternette ve sosyal medyada COVID-19 salgınıyla ilgili birçok yanlış bilgi bulunuyor. Kaygıya neden olan ve zihinsel sağlığımızı etkileyen bu tarz haberleri takip etmeyi en aza indirmek, sağlığımızı korumaya yardımcı olur.
İnternette ve sosyal medyada COVID-19 salgınıyla ilgili birçok yanlış bilgi bulunuyor. Kaygıya neden olan ve zihinsel sağlığımızı etkileyen bu tarz haberleri takip etmeyi en aza indirmek, sağlığımızı korumaya yardımcı olur.
Merak ettiğiniz bilgileri devlete ait web siteleri veya güvenilir
ulusal veya uluslararası kuruluşların web sitelerinden (örn. Sağlık
Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, Avrupa
Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi) takip edin.
Ramazanda Bağışıklığı Güçlü Tutarak Sağlıklı Kalmanın Yedi Yolu
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 04, 2020
Rating:

Hiç yorum yok