Thomas Keller






Yedi Michelin yıldızlı, ilklerin şefi: Thomas Keller 

 1955 Kaliforniya Oceanside doğumlu Thomas Keller, Fransız pişirme sanatında devrim yaratan bir isim olarak kabul ediliyor. Sadece şef değil aynı zamanda restoran sahibi ve yazar da olan Keller, 1996 yılında En İyi Amerikan Şef Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle sahip. 

Napa Valley Restaurant, The French Laundry ve Perse’nin sahibi olan dünyaca ünlü aşçı, aynı zamanda Ratatouille ve Spanglish gibi filmlere verdiği danışmanlıkla da biliniyor. 2005 yılında kariyerini Michelin yıldızıyla taçlandıran şef, Amerika’da, iki farklı restoranı için üç Michelin yıldızı almayı başaran tek şef olarak tarihe geçmeyi başardı. 

Şu anda yedi yıldızı bulunan Keller, sayısız ödül ve birçok başarısıyla şef olmak isteyenlere rol model olabilecek bir örnek


. 1955 doğumlu Amerikalı Thomas Keller, aşçı, restorancı ve yemek kitapları yazarıdır.

 Markası haline gelen Napa Valley restoran, California’daki French Laundry restoranlarının sahibidir. James Beard Vakfından, aralarında 1996 Kaliforniya’nın en iyi aşçısı, 1997 Amerika’nın en iyi aşçısı ödülleri de olmak üzere pek çok ödül aldı.

 2005’te New York’taki restoranı Per Se için, 2006’da ise San Francisco’daki restoranı French Laundry için üçer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. 2 farklı restoranında da 3 Michelin yıldızı alan tek Amerikalı aşçı Thomas Keller.California’lı Keller ergenliğinde Florida’daki Palm Beach Yat Kulübü’nde bulaşıkçı olarak çalıştı ve kısa süre sonra da aşçılığa yükseldi. Burada yemek pişirmeye olan yeteneğini ve holandez sosundaki başarısını fark etti. 

 Yazları Rhode Island’da aşçı olarak çalışırken, Fransız asıllı usta aşçı Roland Hennin onu keşfetti ve ona Dunes Club’da çalışanların yemeklerini pişirme görevini verdi. Hennin’in yanında, Keller klasik Fransız mutfağının temellerini öğrendi. Dunes’ten sonra New York’ta üç yıl küçük bir restoranda çalışıp, burada etleri muameleden geçirmeyi öğrendi, yerel et üreticileri ile ilişki içinde oldu ve ara sıra uğrayan ustası Hennin’den sakatat pişirmeyi de öğrendi, sonunda bu restoranı devralmak istediyse de mümkün olmadığından, New York ve Paris’e gidip, çeşitli Michelin yıldızlı restoranların mutfaklarında tecrübe edindi. 

 1984’te Amerika’ya dönüp 87’de New York’ta Rakel restoranı açtı. Bir süre sonra ise orayı kapatıp, California’da eski bir Fransız çamaşırhanesini restorana dönüştürdüğü French Laundry’yi 1994’te açtı. Onu takip eden yıllar içinde bu restoran Mobil Rehberi’nden 5 , Michelin’den iki yıldız ve James Beard vakfı gibi ödüllerle taltif edildi. 2004’te Las Vegas’taki Bouchon restoranı açtıktan sonra aynı yıl New York’ta yine çok başarılı olan Per Se restoranı Jonathan Benno’nun aşçıbaşılığında açtı.2006’da açtığı Ad Hoc ise Amerikan tarzı casual (gündelik) burger içerikli akşam yemeği servis ediyor. 

 1999’da yazdığı The French Laundry Cookbook (Fransız Çamaşırhanesi Yemek Kitabı) Julia Child ilk yemek kitabı ödülü ve uluslarası yemek profesyonelleri ödülü ve dizayn ödülü aldı. Pek çok yemek kitabı ve medyadaki yemek olaylarında aktif olarak popüleritesini sürdürüyor.
Thomas Keller Thomas Keller Reviewed by gastronotunmutfagi on Mayıs 03, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok