Stres Yönetimi İçin Besinlerin Gücünden Faydalanın
COVID-19 salgını nedeniyle kendini iyice hissettiren strese
karşı dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenini korumak gerekiyor.
Sabri
Ülker Vakfı’nın paylaştığı bilgilere göre sağlıklı bir diyet,
bağışıklık sistemini destekleyip, kan basıncını düşürerek stresi
azaltmaya yardımcı oluyor.
Yeni
normal yaşantımıza adapte olmaya çalıştığımız şu günlerde, strese bağlı
olarak pek çok kişinin yaşadığı doymama ve/veya açlık hissi ile daha
fazla yemek yeme isteğinin bilimsel bir açıklaması bulunuyor.
Sabri
Ülker Vakfı’nın derlediği bilgilere göre, rutin yaşantımızdaki ani
değişiklikler nedeniyle vücudumuz kronik strese maruz kalıyor.
İnsanların çoğu da stresli olduklarında daha fazla yemek yiyor.
Vücudumuz stresle karşı karşıya kaldığında adrenalin ve kortizol gibi
vücut için çok önemli stres hormonlarının kandaki düzeyi artırıyor.
Geçici olarak ortaya çıkan bu durum kan basıncını artıyor ve stres
ortadan kalktığında kan basıncı da normal düzeyine dönüyor.
Kronik
streste ise stres hormonlarına, özellikle kortizole uzun süreli maruz
kalınıyor ve vücut sağlıklı bir dinlenme durumuna dönemeyebiliyor.
Yüksek düzeyli stres durumunda iştah bastırılıyor ancak iş sırasında
baskı altında olmak gibi daha az yoğun ama daha uzun vadeli stres, yeme
davranışını farklı şekillerde etkiliyor.
Pek çok insan stres altındayken daha fazla yerken (ki buna “hedonik açlık” da deniyor), yaklaşık yüzde 30’unun normalden az yediği tahmin ediliyor. Stresin uzun dönemde vereceği zararlar düşünüldüğünde, stres yönetimini sağlamak kaçınılmaz oluyor.
Fiziksel aktivite gibi stres yönetimini kolaylaştıran etmenler
bulunurken, beslenme de stres yönetimine destek olabiliyor. Yulaf ve
yulaftan elde edilmiş ürünler (yulaf ezmesi gibi) sakinleştirici etkisi
olduğu kabul edilen serotonin seviyelerini artırabiliyor.
Sağlıklı bir
diyet, bağışıklık sistemini destekleyerek ve kan basıncını düşürerek
stresle başa çıkmaya yardımcı oluyor.
İşte diyette stres yönetimini destekleyen besinler!
Yaban mersini, zengin C
vitamini içeriği ile stres hormonlarının zararlı etkilerini azaltarak,
vücudun stres ile başa çıkma yeteneğini artırıyor. Hem duygusal hem de
fiziksel stres, bir kişinin C vitamini durumunu etkileyebiliyor.
Stres vücuttaki C vitamini seviyelerini düşürerek vücudun enfeksiyona ve hastalığa karşı direncini azaltabilir ve hormonal sistemdeki bazı temel değişiklikler nedeniyle stresi artırabilir.
Ispanak, yüksek
magnezyum içeriği ile stresin etkilerinden olan baş ağrısı ve
yorgunluğu hafifletiyor. Ispanağa alternatif diğer yeşil yapraklı
sebzeler iyi magnezyum kaynağı olduğundan, salata ve sebze yemeklerine
ağırlık vererek stresin azalması desteklenebilir.
Kompleks karbonhidratlar, beyindeki
sakinleştirici etkiye sahip serotonin düzeylerini artırarak, kan
basıncını dengeliyor. Tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna veya yulaf
ezmesi gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilebilir.
Omega 3 deposu balık, beynin
sağlıklı sinir hücrelerinin oluşumu için yardımcı oluyor. Yağlı
balıklar (somon, istavrit, hamsi gibi) veya alternatif olarak salatalara
ceviz veya keten tohumu gibi omega 3 yağ asitleri içeren besinler
eklenerek, stres yönetimi desteklenebilir.
Yumurta, kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra B grubu vitaminleri açısından ve stres yönetimine destek olan önemli bir amino asit triptofanın da iyi bir kaynağı.
Sabahları kahvaltıya yumurta ekleyerek, hem daha tok
kalınabilir hem de stres azaltılabilir.
Antep ve Siirt fıstıkları, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları her
gün tüketmek, kolesterolü düşürmeye, diyabet olasılığını azaltmaya ve
stresin etkilerine karşı korumaya yardımcı olabilir.
Ancak enerji
açısından zengin olan yağlı tohumların tüketim miktarına dikkat etmekte
fayda var. Bireysel yaklaşım temel olmak üzere günlük olarak 40 gramın
aşılmaması uygun olacaktır.
Stres Yönetimi İçin Besinlerin Gücünden Faydalanın
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 24, 2020
Rating:
Hiç yorum yok