Hijyenik Yiyecek İhtiyacı, Sefer Tasını Baş Tacı Yaptı
Salgın sosyal, ekonomik yaşamın
yanında gıda tüketimi ve gıda satın alma tercihlerini de değiştirdi.
Sağlıklı gıda tüketme arzusu eski dönem alışkanlıklarını günümüze
taşıdı.
Evde pişirilen ve hijyen açısından güvenli yiyeceklerin iş
yerine ya da okula taşınması, nostaljik sefer tasını yeniden günlük
hayatımıza getirdi. Sefer tasında olmazsa olmazlar arasında C vitamini
ve bakliyat geliyor.
Yeni tip koronavirüs
kişilerde ekonomik yaşamların yanı sıra gıda tüketimi ve gıda satın alma
tercihlerini de değiştiriyor. Osmanlıda askerlerin sefere çıkarken
yiyeceklerini saklamak amacıyla yanlarına aldıkları, geçmişin orta
direğinin vazgeçilmezi sefer tasları, nostaljik bir eşya olmaya yüz
tutmuşken yaşanılan pandemiyle birlikte yeniden hayatlarımıza girip,
kendini hatırlattı.
Çalışanlar işe geri dönerken en merak edilen
soruların başında “öğle yemeğimi nasıl yiyeceğim” geliyor. Özellikle bu
dönemde çalışanlar dışarıda yemek yemekten, yakın oturulan masalardan
tedirgin oluyor.
Öğle yemeklerinin daha güvenilir olması için özellikle
memur, emekli, esnaf gibi meslek gruplarının bir dönem sık kullandığı
sefer tasları yeniden gözde oldu.
Salata ve sandviç vazgeçilmez
Korona sebebiyle önem kazanan hijyen ve sağlıklı gıda kavramının kişileri artık eski alışkanlıklarına yönelttiğine dikkat çeken İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Dilistan Shipman,
“Pandemi bize sağlıklı ve sağlığa uygun gıda tüketme arzusunu öğretti.
Bunlardan en nostaljik olanı ise sefer tası konseptinin geri gelmesi
oldu çünkü kişi, evde pişirilen ve hijyen açısından güvendiği
yiyecekleri iş yerine götürmek istiyor.
Günümüzde yiyecekleri ortalama dört saat sıcak ya da soğuk tutan sefer tasları işleri daha kolaylaştırıyor. Önümüz yaz ve sıcak günler bizleri bekliyor. O nedenle hem içinizi ferahlatacak hem de yapılması pratik tarifleri tercih etmek önemli ” dedi.
Satış fiyatları 50 ile 400 TL arasında değişen sefer
taslarının birden fazla bölümünün olması yemek çeşitliliğini de
sağlıyor. Dr. Öğr. Üyesi Shipman, bu dönemde sefer
tasına konulması için besin değeri yüksek ama aynı zamanda yapımı kolay
karabuğday salatası, kuskuslu avakoda salatası, bezelyeli salata,
kurutulmuş domatesli makarna salatası ve nohut salatalı sandviç gibi
yemekleri öneriyor ve ekliyor: “Sabah sefer tasına koyacağınız salatalar
koku yapmaz.
Ancak içine koyacağınız sosu yanınıza başka bir şişede
almalısınız böylece hem koku yapmasını önler hem de malzemelerin besin
değerini koruması sağlarsınız. Hatta tuz ve karabiber gibi
tatlandırıcılar da ayrı taşınmalı.
Hazırladığınız bu tip bir salatayı en
geç öğlen vakti tüketmelisiniz. Salatanızın üzerine bir kağıt havlu
koyarsanız malzemeler daha uzun süre taze kalır.”
Sefer tasında C vitamini ve probiyotik besinleri eksik etmeyin
Sefer tası kullanırken bu dönemde özellikle bağışıklık güçlendirici yiyeceklerin tercih edilmesinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Shipman,
şöyle devam ediyor:
“Salataya C vitamini içeren meyveler ilave
edilmeli. Fazla yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketilmemeli. Bağışıklık
sistemi için probiyotik kullanımına da dikkat edilmeli. Probiyotikler
bağırsaklarınızdaki ‘iyi’ bakteriler olarak kabul edilir.
Bu faydalı
canlı mikroorganizmalar, yediğiniz her şey için ilk savunma hattıdır ve
herhangi bir şey sisteminizde dolaşmaya başlamadan önce vücudunuzdaki
diğer tüm organları korur.
Probiyotik açısından zengin gıdalar arasında yoğurt, kefir ve turşular bulunuyor. Yağsız et ve bitki bazlı (nohut, fasulye, mercimek ve bezelye gibi) protein alımı, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen dokuların oluşturulmasına ve onarılmasına yardımcı oluyor.
Fındık gibi bitki bazlı protein kaynaklar
antioksidanları sağlarken, et, kabuklu deniz ürünleri ve baklagiller
bağışıklık hücrelerini korumaya ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olan
mineral çinko özelliği taşıyor.
Enfeksiyon döneminde bir diğer önemli
konu da vücudumuzun günlük sıvı ihtiyacı. Bunun için de çorbalar, et
suyu, tavuk suyu ve sebze-et yemekleri de aşırıya kaçmadan
tüketilebilir.”
Hijyenik Yiyecek İhtiyacı, Sefer Tasını Baş Tacı Yaptı
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 12, 2020
Rating:
Hiç yorum yok