Ramazan Bayramı’nı Kilo Almadan Geçirmek İçin Öneriler
Bu yıl her zamankinden biraz daha
farklı bir Ramazan ayı yaşıyoruz. Mart başından bu yana izolasyon
sürecini sağ salim atlatabilmek için evlerimizdeyiz.
Hem bu sürecin
yarattığı stres ve duygusal kaynaklı yeme bozuklukları, hem de bayram
sebebiyle yeme özgürlüğüne kavuşmanın getireceği aşırı yeme isteği
sebebiyle kilo almanın kaçınılmaz olduğunu belirten Herbalife Nutrition
Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer, Ramazan Bayramı’nı
kilo almadan geçirmenin ip uçlarını bizler için sıraladı.
Ramazan
boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki
değişiklikler sebebiyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme
eğilimine giriyor. Ayrıca Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli
etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma oluyor.
Bayramda bu durumu
tersine çevirmek mümkün olabilir. Bayram yemeği, bayram tatlıları derken
kilo almak yerine nasıl kilo verebileceğimizi merak ediyor musunuz?
Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer
bizler için cevapladı.
Unlu şekerli gıdalar ve tüm tatlılardan uzak durun
Bayram
boyunca özellikle şekerli gıdalardan tadımlık tüketmeye çalışın. Unlu,
şekerli gıdalar ve tüm tatlılardan elinizden geldiğince uzak kalmayı
hedefleyin.
Yiyeceğiniz bir küçük kare parça çikolatanın 30 kalori, bir
bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın ise 500 kalori olduğunu
aklınızda tutun.
İhtiyacınızdan fazla besin tüketmeyin
Her
zaman neyi ne zaman ve ne kadar yediğinizin farkına vararak karnınızı
doyurun. İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz besini tüketmek zorunda da
olmadığınızı hatırlayın.
Üstelik fazladan tüketeceğiniz yağ oranı fazla,
kalori içeriği yüksek besinlerin size sağlık yerine gaz, hazımsızlık,
mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları veya
tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık sorunu getireceğini düşünün.
Bilinçli farkındalık (mindfulness) diye isimlendirebileceğimiz bu
yöntemle bedeninizi lüzumsuz gıdalar için bir çöp kutusu olmaktan
korumanız mümkün olacaktır.
Hafif ve dengeli bir kahvaltı tercih edin
Ama
bayram sabahı mümkünse güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
Peynir, zeytin, domates-salatalık, haşlanmış yumurta, peynirli omlet,
menemen, kepekli ya da tam buğdaylı ekmek, buğday gevreği, süt, meyve
gibi besinlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı edilmelidir.
Proteinden zengin bir kahvaltı, hem tokluk hissini uzatarak hem de
vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi karşılayarak günü daha keyifli
geçirmenizi sağlayabilir.
Araştırmalar kahvaltıda haftada 3 ila 5 gün
yumurta tüketen kişilerde kalp ve damar hastalıklarının da
tüketmeyenlere oranla daha az görüldüğünü gösteriyor.
Az ve sık yemek tüketin
Ramazan
sonrası yemekler güne yayarak 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere az az
sık sık yemek yenmelidir. Kahvaltı sonrası kuşluk vakti ile ikindi
zamanı ara öğün alternatifleri meyve, peynir, ev yapımı meyveli yoğurt,
ayran, yoğurt ya da bir avuç kadar kabuklu kuru yemişler olabilir.
Ayrıca hafif bir akşam yemeğinden birkaç saat sonra, yatmadan en az 2
saat önce küçük bir atıştırmalık yapmak, Ramazandan kalma gece yemek
yeme ihtiyacının yavaş yavaş giderilmesine yardımcı olabilir. Reflü
şikayeti olanların bu öğüne dikkat etmeleri gerekir.
Çorba, et, sebze yemeği ve salatadan oluşan dengeli öğünler tüketin
Öğle
ve akşam saatlerinde ana yemeklerimiz de küçük porsiyonlardan
oluşmalıdır. Ana öğünlerde yağ içeriği düşük, kan şekerini hızla
yükseltmeyecek düşük glisemik indekse sahip besinler tercih edilmeli,
her öğünde tüm besin gruplarından gıdalar tüketilmelidir.
Çorbalarla
başlayacağımız ana öğünlerde ızgara et, tavuk, hindi veya etli sebze
yemeği yanında mutlaka salata bulunmalı, öğünler çeşitli besinlerle
küçük porsiyonlarda tutularak yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmeye
yönelik bir plan yapılmalıdır.
Bayram sofralarınızda ağır kızartmalar yerine, ızgara, buğulama, fırında pişmiş ya da haşlama ve sulu tencere yemekleri gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş yemekler olsun.
Tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın
Yemek
sonrası tatlı ikramları planlanıyorsa, yüksek kalorili hamur işi
tatlılar yerine hafif sütlü tatlıları tercih etmek mantıklı olacaktır.
Bu tatlıları hazırlarken işin içine meyveleri de katın.
Tatlıyı
hazırlarken olabildiğince şeker eklemekten kaçının, onun yerine sütlü
tatlıları meyvelerle kombine ederek meyvenin doğal şekerinden
faydalanarak tatlandırın.
Sütlü tatlıları pişirdikten sonra koyacağınız
kapları her zamankinden daha küçük boyutta seçmek, belki sonrasında
meyve parçaları ile süsleyerek servis etmek porsiyon kontrolü açısından
mükemmel bir avantaj sağlayacaktır.
Sebze ve meyve tüketiminizi bağışıklık sisteminizi güçlendirmek adına fazlalaştırın
Ramazan
ve izolasyon dönemleri boyunca hareketin azalması, uzun süren açlık ve
yeterli sıvı tüketilmemesi kabızlığa, bu da bağırsak sağlığının
bozulması sonucu fazladan kilo alımına neden olabiliyor.
Hem kabızlığın azaltılması, hem de pandemi dönemlerinde bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan vitaminlerin yeterince karşılanabilmesi için gün boyu meyve ve sebze tüketimini artırmamız gerekiyor.
Yemeklerde mutlaka sebze
yemeklerini ve salataları ön planda tüketmeli, ana yemeğin
porsiyonlarını küçük tutarak sonrasında meyve için de yer ayrılmalıdır.
Ara öğünler de meyve tüketmek için iyi bir fırsat yaratır. Şeker içeriği
fazla olabildiği için miktarına dikkat etmek kaydıyla meyve kuruları da
bu işi görebilir.
Bitki çaylarınının metabolizmayı hızlandırdığını unutmayın
Kahvaltıda
hem sindirimi kolaylaştırması, hem de metabolizmayı hızlandırmaya
yardımcı olması açısından bitki çayları, özellikle de termojenik, iştah
azaltıcı ve yağ yakmaya yardımcı etkileri bilinen mate yaprağı çayı
tercih edilebilir.
Bitki çaylarının tüketimi gün içerisinde de devam
ederse açlık modunda yavaşlamış olan metabolizmamızın eski formunu
alması kolaylaşacaktır.
Vücut kilonuz başına 30ml su için
Ramazan’da
genel olarak gündüz su içmemeye alıştığınız için susuzluk
hissetmeyebilirsiniz. Susuzluk hissinin oluşmasını beklemeden bol su
tüketmeye çalışmak normalleşmeye geçiş için önemlidir.
Her ne kadar
keyif ve enerji verseler de birkaç fincandan antioksidan özelliklerinden
ziyade kafein içerikleriyle ön plana çıkabilirler ve vücudunuzu,
midemizi çok yorup gereksiz iştaha ve kilo alımına yol açabilirler. Bu
nedenle susuzluğumuzu gidermek için en iyi tercih su içmek olacaktır.
Ne
kadar derseniz, vücut ağırlığınızın kilosu başına yaklaşık 30 ml kadar.
Yani 50 kg ağırlığında bir kişi için yaklaşık 8 bardak iken, 75-80 kg
ağırlığında bir kişi için yaklaşık 12 bardak su yeterli olabilir. Ayrıca
taze sıkılmış meyve suları, ayran, kefir ve şeker ilavesiz doğal maden
suları da tercih edilebilir.
Ramazan Bayramı’nı Kilo Almadan Geçirmek İçin Öneriler
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 21, 2020
Rating:

Hiç yorum yok