Beslenme Alışkanlığı İş Hayatındaki Başarıyı Büyük Ölçüde Etkiliyor
Beslenme alışkanlıkları, iş
hayatındaki yüksek konsantrasyon ve verimlilik için büyük önem taşıyor.
Çoğu zaman iş yoğunluğundan dolayı geçiştirdiğimiz öğünler, başarımızı
olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Diyetisyen Melda Demiröz, bu bağlamda
dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin doğru kalori
alımı, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme alışkanlığı olduğu
açıklamasında bulundu.
Gün
boyu tüketilen birçok yiyecek, alınan kafein ve sıvı miktarı çalışma
kapasitesini direkt olarak etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
Tabii ki iş verimliliğinin yanı sıra, kilo kontrolü ve sindirim sistemi
sağlığı da son derece önemli. Pek çok kişi işyerinde yediklerinden ve
düzensiz beslenmeden dolayı kilo aldığından/verdiğinden, mide
yanmalarından veya kabızlık vb. bağırsak problemlerinden şikâyet ediyor. Diyetisyen Melda Demiröz, doğru beslenme biçimi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Doğru bir kahvaltı, doğru beslenmenin anahtarıdır
Evden aç karnına çıkıp yağlı poğaçalar, börekler, gözlemeler vb. hamur işi yiyeceklere yönelmek yerine, mümkünse tüm imkanlarınızı zorlayarak evden çıkmadan önce güzel bir kahvaltı yapılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Melda Demiröz, kan şekeri dengesinin sağlanması ve metabolizmanın çalışmaya başlayıp, gün boyu performansın düzgün bir şekilde sürdürülebilmesi için doğru bir kahvaltının şart olduğunu belirtiyor.
Evden aç karnına çıkıp yağlı poğaçalar, börekler, gözlemeler vb. hamur işi yiyeceklere yönelmek yerine, mümkünse tüm imkanlarınızı zorlayarak evden çıkmadan önce güzel bir kahvaltı yapılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Melda Demiröz, kan şekeri dengesinin sağlanması ve metabolizmanın çalışmaya başlayıp, gün boyu performansın düzgün bir şekilde sürdürülebilmesi için doğru bir kahvaltının şart olduğunu belirtiyor.
Demiröz’ün kahvaltı önerileri ise şu şekilde:
1
tam yumurta, az yağlı peynir, zeytin, ceviz-badem-fıstık gibi yağlı
tohumlar, mevsimine göre domates-salatalık-biber yeşillikler vb. söğüş
sebzeler ve tam tahıl ekmeği
Başka bir alternatif
olarak; 1 adet yumurta, 1-2 dilim az yağlı peynir, dereotu vb
yeşillikler ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile omlet, tam tahıl ekmeği
Yine
bir başka alternatif olarak; şekersiz yulaf ezmesi, yağsız süt,
ceviz/badem/fındık, kuru veya taze meyveler ve bir miktar kakao-tarçın
kullanarak hazırlanan doyurucu bir müsli.
Evde kahvaltınızı yetiştiremeyeceğiniz günlerde
ise tam tahıllı ekmek + az yağlı peynir ile tost veya sandviç
hazırlayarak ve mümkünse yanına biraz yeşillik ekleyerek işyerinize
götürüp, çalışmaya başlamadan önce yiyebilirsiniz.
Ara öğünler, beslenmenin en büyük destekçisi
Kahvaltıdan
2-3 saat sonra, öğle yemeğine yaklaşık 2 saat kala küçük bir ara öğün
hem düşmeye başlayan kan şekerinizi dengeleyecek, hem performansınızın
düşmesini önleyecek, hem de öğle yemeğinde aşırı yeme isteğinizi
önleyecektir.
Kuru meyveler, ceviz-badem-fıstık gibi tok
tutucu yağlı tohumlar, granola veya protein barlar, sade kahve ile az
miktarda bitter çikolata, şekersiz meyveli yoğurt, yulaf kepekli
bisküvi, leblebi gibi yiyecekler ofiste rahat tüketilebilecek ara öğün
alternatifleri arasında.
İş yerinizde yemeğe çıkıp çıkmama durumuna göre farklı alternatifler belirleyin
Bazı
iş yerlerinin kendine ait öğle yemekleri varken, bazı iş yerlerinde
öğle yemekleri dışardan yeniliyor. Her iki durumun da avantajları ve
dezavantajları var. Ama her iki durumda da durumu avantajlı hale
getirmek sizin elinizde.
è Eğer öğle yemeğiniz iş yerinizde çıkıyorsa;
Büyük
ihtimalle hemen her gün çorba vardır, yemeğinize çorba ile başlayarak
doygunluk hissinizin çabuk oluşmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın,
çorba içeriğinin büyük bir kısmı sudan oluşan, aynı zamanda bu kadar
doyurucu olan tek yiyecek!
Ana yemeğiniz büyük
ihtimalle bir et/tavuk/balık, sebze veya kurubaklagil yemeğidir. Etlerin
yağlı kısımlarını ve sulu yemeklerde yemeğin suyunu yağ oranı yüksek
olacağı için tüketmemeye çalışın.
Kızartmalardan,
kavurmalardan uzak durun, bu tarz yemekler çıktığında salata/sebze
büfesine yönelin veya dışardan başka alternatifler arayın.
Pilav-makarna-börek-dolma- tatlı
gibi yiyecekleri dikkatli miktarlarda veya hiç tüketmeyin. Örneğin
kendinize haftada yalnızca 1 kez tatlı hakkı verin. Beyaz ekmek yerine,
tam tahıllı ekmek tüketin.
Yemeklerinizde bol salata (ama en fazla 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı) ve 1 porsiyon yoğurt/ayran/cacık tüketin.
Menüsü
önceden belli olan iş yerlerinde, ertesi günün yemeğine bakarak,
sevmediğiniz veya beslenme planınıza uygun olmayan bir menü olduğu
günler, az yağlı et veya sebze yemeği veya tam tahıllı ekmekli bir
sandviç hazırlayarak evden götürebilirsiniz.
Eğer öğle yemeğinizi yemek için dışarı çıkıyorsanız;
Fastfood restoranlardan olabildiğince uzak durun veya buraları çok çok sınırlı kullanın.
Bazı
günler sağlıklı ev yemekleri yapan yerleri, bazı günler ızgara
yiyecekler veya balık bulabileceğiniz restoranları, bazı günler
proteinli salatalar sunan, bazı günler de özel diyet menüleri olan ve
kalori kontrollü restoran ve kafeleri tercih edebilirsiniz. Haftada
birkaç gün evden götürmek de mantıklı bir seçim olacaktır.
Akşamüzeri aç kalmak performansınızı düşürüyor
Uzman Diyetisyen Melda Demiröz’ün dikkat çektiği bir diğer husus, akşamüzeri atıştırması.
Öğle
yemeğinden 3-4 saat sonra acıkmaya başlarsınız ve uygun bir ara öğün
tüketmezseniz performansınızın düşeceğini söyleyen Demiröz, bu nedenle
bu saatlerde 2 dilim tam tahıllı ekmekle yapılmış yağsız bir tost ya da
birkaç adet Etimek üzerine 1-2 tatlı kaşığı labne, humus, acuka, zeytin
ezmesi veya şekersiz fıstık ezmesi sürülerek hazırlanmış bir ara öğün
tabağı yiyebileceğinizi belirtiyor.
Fazla mesailer beslenme alışkanlığınızı bozmasın
Fazla mesaiye kalmak zorunda olduğunuz günlerde, muhtemelen akşam yemeğiniz de işyerinizde yemek zorunda kalacaksınız. “Haydi ofise pizza söyleyelim!” gibi bir aktivite yerine zeytinyağlı sebze yemekleri, sağlıklı salatalar veya ızgara et yemekleri yapan bir yerlerden yemeğinizi isteyin. O gün mesaiye kalacağınız belliyse kendi zeytinyağlı yemeğinizi saklama kabınızda evden götürüp, yoğurt-ayran gibi bir süt ürünü ve tam tahıllı bir ekmekle tüketebilirsiniz.
Çalışma
performansınızın azalmaması, bağışıklık sisteminizin zayıflamaması ve
sonraki günlerde enerjinizin düşmemesi için fazla mesai veya
toplantılarınızın olduğu günlerde bile öğünlerinizi atlamamaya gayret
edin. Çok uzun sürecek toplantılarınıza ise mutlaka bir ana öğün yiyip o
şekilde girin ve yanınıza kuru meyveler-kuruyemişler gibi ufak ara
öğünler alın.
Günlük su tüketimi beslenmenin kilit noktası
Ofislerde çay, kahve gibi içeceklerin yoğun olarak içildiğini ancak suyun hep unutulduğunu belirten Uzman Diyetisyen Melda Demiröz, hiçbir içeceğin su yerine geçmediğini dolayısıyla günlük su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Su
içmeyi unutuyorsanız, masanıza sürahi ile su koyabilir, kendinize küçük
hatırlatmalar yazarak görünür bir yerlere asabilir veya telefonuna
hatırlatma alarmları kurabilirsiniz.
Normal bir çalışma günü içinde, ofiste 1.5-2 litre su içmeye özen gösterin.
Unutmayın, sağlığınız iyi olmazsa, iş hayatınız da iyi olamayacaktır. Verimli ve bol başarılı bir çalışma hayatı dilerim.
Beslenme Alışkanlığı İş Hayatındaki Başarıyı Büyük Ölçüde Etkiliyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 18, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 18, 2019
Rating:



Hiç yorum yok