Yeme Bozuklukları En Çok Ergenler ve Genç Yetişkinlerin Sağlığını Tehdit Ediyor
Bilimsel bilgi iletişiminin
öneminin bilinciyle hareket eden Sabri Ülker Vakfı, bu amaçla hayata
geçirdiği “Uluslararası Beslenme ve Sağlık İletişim Programı”nın
üçüncüsünü 5-7 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenledi.
Alanında
uzman bilim insanları ile iletişimcileri buluşturan ve bir medya
atölyesiyle tamamlanan program, bu yıl “Yeme Bozuklukları: Sağlık
Etkileri ve Sağlığın Geliştirilmesi İçin Etkili İletişim” temasıyla
gerçekleştirdi.
Katılımcılar Avrupa Beslenme ve Gıda Bilimi Topluluğu’ndan sertifika aldı
Program
çerçevesinde katılımcılara yeme bozuklukları, beslenmenin temel
ilkeleri, yeme bozukluklarının diğer sağlık sorunlarıyla ilişkisi,
popüler diyetlerin sağlığa etkileri, gıda güvenliği gibi konularda
önemli bilgiler aktarıldı.
Program, İletişim Bilimleri Enstitüsü
Kurucusu Prof. Dr. Ali Atıf Bir moderatörlüğünde düzenlenen, haber
değerlendirmeleri ve iletişim ilkeleri çalışmalarıyla zenginleştirilen
bir atölye çalışması ile tamamlandı.
Eğitimin ardından katılımcılar,
Almanya’nın önde gelen beslenme ve gıda bilimi topluluğu Avrupa Beslenme
ve Gıda Bilimi Topluluğu (Society Of Nutrition and Food Science)
tarafından verilensertifikayı almaya hak kazandı.
Yeme bozuklukları eğitimin odak noktası oldu
Uluslararası
Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı’nda Anoreksiya Nervoza, Bulumiya
Nervoza ve Tıkınırcasına Yemek Yeme Sendromu ile Ortoreksiya Nervoza
yeme bozukluklarına ilişkin bilimsel bilgiler paylaşıldı.
- Yeme bozuklukları sıklıkla ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülse de çocukluk döneminde ve 40 yaş sonrasında da bu problemle karşılaşılabiliyor.
- Beden algısı bozulmuş olan anoreksiya nervoza hastaları, çok zayıf olmalarına karşın kendilerini çok kilolu olarak algılar ve daha fazla ağırlık kaybı için çabalar. Kan değerlerinin ve vücut su-tuz dengesinin bozulması, kalp atım sayısında azalma, cinsiyet hormonlarında dengesizlik gibi ciddi sorunlara neden olur.
- Bulumiya nervoza hastaları kontrollerini kaybederek aşırı miktarda yemek tükettikten sonra kendilerini kusturma, müshil kullanma, aşırı spor yapma veya hiç yememe gibi aşırıya kaçan arınma davranışları sergiler. Çoğunlukla normal ağırlıkta veya hafif şişman olan hastalar, iğrenme ve utanma nedeniyle bu arınma davranışlarını gizli bir biçimde gerçekleştirir.
- Tıkınırcasına yemek yeme sendromunda kişi, kontrolünü kaybederek normal bir bireyin yiyebileceğinden çok daha fazlasını tüketir. Ancak bulumiya hastalarındaki arındırıcı davranışları sergilemezler. Aşırı yemenin yol açtığı utanç, suçluluk gibi duygularla aynı davranışı tekrar tekrar sergileme eğimine sahiptirler.
- Biyolojik yönden saf, herbisit, pestisit veya yapay maddeler içermeyen besinlerin tüketilmesine karşı patolojik bir saplantı olan ortoreksiya nervozada kişi, diyetinin sağlıklı olması konusunu hayatının merkezine yerleştirdiği için bunu sağlayamadığında ciddi derecede suçluluk duyabilir ve hatta kendinden nefret edebilir.
Alanında uzman isimler aynı eğitimde buluştu
Uluslararası
Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı müfredatı, katılımcılara Doğu
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Tanju Besler; Atılım
Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Begüm
Kalyoncu, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz,
Avrupa
Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Genel Direktörü Dr. Laura Fernández, Doğu
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik
Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol, İstanbul Teknik Üniversitesi
Kimya Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, Oxford
Üniversitesi Araştırma Görevlisi Julian Stowell ve Uluslararası Yaşam
Bilimleri Enstitüsü Direktörü Diana Banati tarafından aktarıldı.
Sabri
Ülker Vakfı tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen ve önümüzdeki yıl da
düzenlenmesi planlanan programla ilgili detaylı bilgilere https://nutritionprogramme. sabriulkerfoundation.org/ adresinden ulaşılabiliyor.
Yeme Bozuklukları En Çok Ergenler ve Genç Yetişkinlerin Sağlığını Tehdit Ediyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 18, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 18, 2019
Rating:



Hiç yorum yok