MANDALİNANIN AZ BİLİNEN 7 ÖNEMLİ FAYDASI
Sonbaharın kendine has aromasıyla öne çıkan meyvelerinden mandalina
tezgahlarda yerini almaya başladı. Turunçgillerin önemli bir üyesi olan
bu lezzetli meyvenin soğuk algınlığı riskini azalttığını hemen hepimiz
biliyoruz.
Ancak mandalinanın toplumda az bilinmekle birlikte birçok
faydası daha var. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, mandalinanın az bilinen 7 önemli faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Stres
ve kötü beslenme gibi etmenler kişinin bağışıklık sisteminin
zayıflamasına ve birçok hastalığa kolayca yakalanmasına zemin
hazırlayabiliyor. Mandalina anti-inflamatuar A ve C vitamini içeriği
sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hastalık riskini
düşürüyor.
Kanserden korunmaya katkı sağlıyor
Mandalina
hücresel hasar sürecini baskılayarak birçok kanser türünden korunmaya
katkı sağlıyor. Mandalinanın içerdiği fito-kimyasallar vücutta
anti-kanserojen rol oynuyor. Anti-kanserojen bileşikler normal
hücrelerin kanserleşmesini ve tümörlerin büyümesini engellemeye yardımcı
oluyor.
Kan şekerini düzenliyor
Mandalina
oldukça düşük glisemik indekse sahip. 2 küçük boy mandalina (100 gr)
yaklaşık 53 kalori ve 2,1 gram posa içeriyor. Bu özelliği ile 1 porsiyon
mandalina kan şekerini aniden yükseltmiyor, içinde bulunan meyve şekeri
kana yavaş yavaş karışıyor. Ancak fazla tüketmek kan şekerinin
yükselmesine neden olacağından aşırıya kaçmamak, taze sıkılmış da olsa
suyu yerine posasıyla yemek şart.
Kötü kan yağlarının azaltılmasına destek olur.
Mandalinada
bulunan flavanoidler kalp sağlığını desteklerler. Çalışmalar
antioksidandan zengin turunçgil tüketimin kötü kolesterol - LDL’yi ve
trigliseridi düşürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda vitamin C kalp
hastalığı riskini azaltma ile ilişkili.
Tansiyonu düzenliyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker
“Mandalinanın yüksek potasyum ve düşük sodyum içermesi onu
anti-hipertansif yapar. Hipertansiyon, yüksek sodyum yani tuz alımıyla
ilişkilidir.
Potasyum, sodyum ile tersinir çalışır ve tansiyonun
dengelenmesine yardımcı olur. Tuz tüketimini azaltmak öncelikli hedef
olmalıdır. Tuz içeren bir öğünü potasyumdan zengin sebze ve meyvelerle
dengelemek ise tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur” diyor.
Göz sağlığını destekliyor
Göz
sağlığını korumak ve iyi bir görüş için karotenoid içeren besinlerin
tüketimi oldukça önemli. Mandalina karotenoid ve A vitamini içeriği
sayesinde sarı nokta hastalığından korunmaya yardımcı oluyor. Aynı
zamanda gözde basıncı azaltarak glokomdan korunmaya katkı sağlıyor.
Cildi besliyor
Vücudumuz
yaşla birlikte serbest radikaller üretiyor. Bu doğal bir süreç ancak
çevresel faktörlerin de etkisi ile aşırı artınca en büyük organımız
cildimizi de olumsuz etkiliyor.Mandalina, serbest radikallerin cilt
üzerindeki hasarını azaltmaya yardımcı olurken, kan dolaşımına verdiği
antioksidanlar cilt sağlığını da destekliyor.
Bir oturuşta 2 porsiyondan fazla yemeyin, yoksa!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker
“Meyveler içerdikleri besin öğeleri sayesinde sağlığımızı farklı
yönlerden desteklerler. Ancak aşırı meyve tüketimi aşırı meyve şekeri
yani fruktoz almak demektir.
Fazla fruktoz alımı karın çevresi ve
karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bir oturuşta 2 porsiyon meyve
tüketimini aşmamak ve günlük meyve tüketimini kararında (günde 2-3
porsiyon) yapmakta fayda var. 1 bardak taze sıkılmış meyve suyunun 2-3
porsiyon meyveden yapıldığını da unutmamak gerekir.
İlk tercih olarak
meyvenin kendisini tüketmekte fayda var. Taze sıkılmış meyve suyu
içilecek ise de küçük bir bardak tercih edilmeli” diyor.
MANDALİNANIN AZ BİLİNEN 7 ÖNEMLİ FAYDASI
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ekim 11, 2019
Rating:

Hiç yorum yok