Kahvenin Hem 40 Yıllık Hatırı Hem Sayısız Faydası Var
Gıda, beslenme ve sağlık
konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için
çalışan Sabri Ülker Vakfı, güne zinde başlamak, gün içinde canlanmak
için tüketilennkeyifli anların eşlikçisi kahveyi masaya yatırıyor.
Kahvenin faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler
aktaran Vakıf, tüm besinlerin olduğu gibi kahvenin de dengeli
tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İlk
olarak Etiyopya’da keşfedilen tarihi 500’lü yıllara dayanan kahvenin
sağlık üzerine etkilerini inceleyen çalışmalara her gün bir yenisi daha
eklenirken kahveye olan ilgi her geçen gün artıyor. Kurulduğu 2009
yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine
katkı sağlamak, bu konularda bilimsel bilginin iletişimi hedefiyle
çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı Ekim ayında kutlanan kahve
günüvesilesiyle kahvenin sağlığa yararları, fazla tüketiminden
doğabilecek olası risklere ilişkin önemli bilgiler paylaşıyor.
Kahve metabolizmayı hızlandırıyor!
Magnezyum,
potasyum minerali ve B3 vitamini alımına destek olan kahvenin, en
bilinen bileşeni olan kafein yorgunluk hissini azaltarak dikkat ve
konsantrasyonu arttırıyor. Yüksek antioksidan içeriğine sahip kahvenin
bileşimindeki, başta klorojenik asit ve diğer polifenoller olmak üzere
çeşitli fitokimyasallar, vücutta zararlı birçok serbest radikale karşı
savaşıyor. Kahvenin içerdiği bu fitokimyasalların antioksidan
etkilerinin yanı sıra kan şekeri düzeyindeki ani düşüşleri engellediği,
metabolizmayı hızlandırdığı, kan damarlarının kasılıp gevşemesine
yardımcı olduğu biliniyor. Bütün bunların bir sonucu olarak kahve; şeker
hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kanser, şişmanlık ve alzheimer
hastalıklarından korunmada etkili bir rol oynuyor.
Ne kadar kahve tüketilmeli?
Kahvenin
türüne ve uygulanan demleme yöntemine bağlı olarak kafein içeriği de
değişiyor. Örneğin 1 fincan filtre kahve yaklaşık 80 mg, çözülebilir
kahve 50 mg, tek içimlik espresso ise 120 mg kafein içeriyor. Harvard
Halk Sağlığı Okulu, kafeinli veya kafeinsiz kahve tüketimi günde 5
fincanı yani 300 mg’ı aşmadığı takdirde sağlığı olumsuz yönde
etkilemediğini; ancak bazı bireylerde bu miktarın dahi kafein kaynaklı
uykusuzluk, gerginlik ve kalp çarpıntısına sebep olabileceğini
belirtiyor. Bu olası risklere ek olarak son çalışmalar, filtre edilmeden
French press usulü demlenen kahve tüketiminin kötü kolesterol olarak da
bilinen LDL kolesterolü arttırabileceğini ileri sürüyor. Kahve ve diğer
kafeinli içeceklerin düzenli ve aşırı tüketiminin, idrarla kalsiyum
atımında ve buna bağlı olarak kemik erimesi riskinde artışa neden
olabileceği de belirtilmektedir. Aşırı kafein alımı nedeniyle
oluşabilecek risklere karşın gebe ve emziren anneler için kafein
alımının günlük 200 mg’ı aşmaması önerilmektedir.
Kahvenin Hem 40 Yıllık Hatırı Hem Sayısız Faydası Var
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ekim 10, 2019
Rating:

Hiç yorum yok