Bu Yiyecekler Diş Sağlığınızı Korumaya Yardımcı Oluyor!
“Beslenme alışkanlıklarının, ağız
sağlığı üzerindeki rolü büyüktür” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş
Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Melek Çam,
diş dostu yiyecekleri açıkladı!
Son
yıllarda gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde, diyet ve beslenmeye
bağlı kronik hastalıklarda bir artış görülmektedir. Sosyal, politik ve
ekonomik nedenlerden ötürü, dünya çapında değişen besin tüketimi trendi;
günümüzde doymuş yağ ve şekerden zengin, enerji verici diyetin ağırlık
kazandığını, taze sebze ve meyve tüketimi ile kompleks karbonhidrat ve
lifli gıdaların alımının azaldığını ortaya koymaktadır.
Ülkemiz beslenme
durumu yönünden, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin
sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ulusal Gıda ve
Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporuna göre; ülkemizde sıklıkla
görülen beslenmeye bağlı sorunların içinde, diş çürükleri de yer
almaktadır.
Peynir Diş Çürüğünü Önlüyor!
Ağız
sağlığı açısından besinler; çürük yapıcı (Karyojenik), çürüğe etkisi
olmayan (Karyostatik) ve çürük önleyici (Antikaryojenik) olarak
sınıflandırılmaktadır. Bir besinin karyojenik etkisi; besinin çeşidi,
formu, besin öğesi içeriği, diğer besin ve içeceklerle yenmesi, ağızda
kalma süresi ve tüketilme sıklığına bağlı olarak değişmektedir.
Karyojenik besinler; fermente olan karbonhidratlar içerir ve ağızda
mikroorganizmalar aracılığıyla organik asit oluşumuna neden olarak,
tükürük pH’ının 5,5 altına düşmesine ve çürük oluşumunun hızlanmasına
neden olurlar. Diş çürüğüne katkısı olmayan, mikroorganizmalarca
metabolize edilemeyen ve tükürük pH’ını 5,5 altına düşmesine neden
olmayan besinler ‘’karyostatik’’ olarak değerlendirilir.
Özellikle;
protein içeriği yüksek besinler (yumurta, balık, et), yağlar, yüksek
posalı ve polifenol içerikli besinler (özellikle çiğ sebzeler, elma) ve
yağlı tohumlar (özellikle yer fıstığı) gibi yağ içeriği yüksek ve
fermente olan karbonhidrat içeriği olmayan veya çok az olan besinler
karyostatik özellik gösterir. Antikaryojenik (çürük önleyici) besinler
ise; asidojenik besinden önce yendiğinde plağın, asidojenik besini
tanımasını önleyen besinlerdir.
Kazein, kalsiyum, fosfor içeriğinden
dolayı peynir antikaryojenik besin olarak kabul edilmektedir. Bunun
yanında peynir, ağız ortamının pH’ını yükselterek, dişlerde çürük
oluşumunu önleyebilmektedir. Çürük önleyici bir besin olarak görülen
peynir; çürüğün önlenmesinde etkili olan kalsiyum ve fosfat iyonlarını
ve ayrıca antikaryojenik özelliğe sahip bir protein olan kazeini
içermektedir.
“Ksilitollü Sakızlar Diş Çürüğünü Azaltır”
Çürük
önleyici önlemlerin bir diğeri ise, tatlandırıcılı besinlerin
tüketimidir. Tatlandırıcıların özellikle de ksilitolün sakızlarda
kullanımı ile hem sakızın tükürük akışını arttırarak; tamponlama ve
temizlenmeyi sağlaması hem de ksilitolün, antikaryojenik özelliklerinden
faydalanılması amaçlanmaktadır. Ksilitol, ağız içerisinde plak
oluşumunu azaltır ve bakterilerin plak ve diş yüzeylerine tutunmasını
engelleyebilmektedir.
Çayın Hiç Duymadığınız Faydası!
Siyah
çayın içerdiği florürün de, çürüğü azaltıcı rolü vardır. Çaylarla
ilgili yapılan çalışmalarda, antimikrobiyal etkinliklerinin;
fermentasyon miktarları arttıkça azaldığı; fermente olmamış olan yeşil
çayın, diğer fermente edilmiş çaylara göre en yüksek antimikrobiyal
ekinliğe sahip olduğu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Yeşil çayın
içeriğindeki bileşikler; bakterileri yok edici ve diş yüzeyine
yapışmasını engelleyici özellik göstermektedir. Bununla birlikte,
düzenli olarak yeşil çay tüketmenin diş çürüklerini azalttığını gösteren
sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Yeşil çayın; spesifik
patolojilerin önlenmesi ve tedavi edilmesindeki rolünü desteklemek için,
daha çok klinik ve biyolojik çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Kavrulmuş Kahve ve Kakao da Dişi Bakterilere Karşı Koruyor!
Kavrulmuş
kahvenin, birçok bakteriye karşı antibakteriyel etkinliği
bulunmaktadır. Kakao tohumlarının kuru ağırlığının yüzde 6-8’i,
bitkilerdeki doğal kimyasallardan oluşur. Bu doğal kimyasallar, çürük
önleyici bir özellik oluşturur. Kakaonun çürük önleyici etkinliği de,
bakterilerin diş yüzeyine tutunmasını engellemeye yöneliktir.
İşte Diş Dostu Diğer Yiyecekler!
Yapılacak
birkaç yaşam tarzı değişikliğiyle birlikte, ağız sağlığının korunması
her yaş grubunda büyük önem taşımaktadır. Bireysel düzeyde çürük
önlemede; süt, peynir gibi proteinler, organik ve inorganik fosfat
içeren bitkisel kaynaklı besinler tercih edilmelidir.
Özetle; ağız ve
diş sağlığını korumada; protein ve sebze ağırlıklı çiğnemeye yönelik bir
beslenme şekli gereklidir. Kişilerin kahve, çay, alkol, asitli
içeceklerin sınırlı şekilde tüketmesi, şeker tüketiminin kontrol altına
alması, düzenli aralıklarla diş hekimine kontrole gitmesi çürükleri
önlemede oldukça önemlidir.
Şekersiz sakızlar, taze meyve-sebzeler, et,
yumurta, peynir, balık, baklagiller gibi yüksek kaliteli proteinler
riski azaltan diyetsel faktörlerdir. Tükürük salınımını uyarmak için;
taze, işlenmemiş besinler seçilmelidir.
Ara ve ana öğün sonrası şekersiz
sakız çiğnenebilir. Diş dostu olarak nitelendirilen özelliklerdeki
tatlandırıcılı sakızları, diş fırçalamaya ilaveten yardımcı bir oral
hijyen aracı olarak hastalara önerebilmekteyiz.
Bu Yiyecekler Diş Sağlığınızı Korumaya Yardımcı Oluyor!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 19, 2019
Rating:

Hiç yorum yok