YAZIN ENERJİNİZİ ARTIRACAK 10 BESİN
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber çoğumuz hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha yorgun ve daha halsiz hissediyoruz.
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal
“Enerjimizi yükseltmek ve daha zinde hissetmek için doğru besinlerle
doğru beslenme modeli oluşturmak oldukça önemli. Bu nedenle su ve
vitamin-mineral içeriği yüksek besinlere yönelmekte fayda var” diyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, enerjinizi yükseltecek 10 besini
anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Çiğ badem
Her
gün 10-15 adet çiğ bademi düzenli olarak tüketmeye çalışın. İçerdiği
magnezyum ve B vitaminleri sayesinde badem, enerji metabolizmanız için
harika bir besin. Araştırmalar, magnezyumun enerji metabolizmasındaki
rolü nedeniyle düşük magnezyum seviyelerine sahip insanların daha hızlı
yorulduğunu gösteriyor. Ayrıca yetersiz B vitamini seviyeleri yorgunluk,
sinirlilik ve konsantrasyonda azalmalara neden olabiliyor.
Yulaf
Yulaf,
içerdiği yüksek lif oranı sayesinde gün boyu hem tok tutuyor hem de kan
şekerini dengeliyor. Kan şekerimizin birden yükselmesi insülin
salınımının aniden artmasına ve tekrar ani bir kan şekeri düşüklüğüne
neden olduğundan; uykulu, yorgun ve halsiz hissetmeye neden oluyor.
Enerjinizin düşmemesi için beslenmenizde mutlaka lif kaynaklarına yer
verin. Sabah kahvaltı alternatifi olarak yulaf tüketebilirsiniz.
Muz
Muz,
içerdiği karbonhidrat, lif, B6 vitamini ve potasyum sayesinde, enerji
seviyenizi arttırmak için en iyi besinlerden biri. Potasyum sayesinde
hem kasların çalışmasına yardımcı oluyor hem de B6 vitamini sayesinde
vücuda alınan enerjinin kullanılmasında rol oynuyor. Bu nedenle her gün 1
yerli muz tüketerek yazın yorgunluk ve halsizlik hissinizin azalmasının
önüne geçebilirsiniz.
Somon
Omega
3, vücuttaki inflamasyonu (iltihaplanmayı) azaltan besin öğelerinden
biri. Vücutta inflamasyon olması yorgunluğa yol açan başlıca unsurlar
arasında yer aldığından haftada 2-3 gün omega 3 içeriği zengin olan
somon gibi yağlı balıklar tüketmeye özen gösterin.
Bitter çikolata
Bitter
çikolata, normal ve sütlü çikolataya göre daha yüksek oranda kakao
içeriyor. Kakaodaki antioksidanlar, vücutta kan akışını artırarak
kaslara ve beyne oksijen taşınmasına destek oluyor. Ek olarak, bazı
çalışmalar kakaodaki antioksidanların, zihinsel yorgunluğu azaltmaya ve
ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Bitter
çikolata ayrıca, zihinsel enerji ve ruh halini artırdığı gösterilen
teobromin ve kafein gibi uyarıcı bileşikler içeriyor. Eğer diyabet
hastalığınız yoksa günde 20 gr bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Yeşil çay
Yeşil
çay oksidatif stres ve inflamasyonun neden olabileceği yorgunluğu
önleyebilecek yüksek antioksidan kapasiteye sahip. Ayrıca yapılan
çalışmalar yeşil çayın, içerdiği kafein ve L-theanin sayesinde zihinsel
konsantrasyonu ve uyanıklığı artırabildiğini ortaya koyuyor. Tansiyon
probleminiz yoksa günde 2 fincan yeşil çay tüketimine özen gösterin.
Yoğurt
Bağırsaklar
ikinci beynimiz. Bağırsak mikrobiyotamızın düzgün olması, bağışıklık
sistemimizi destekliyor, enerji metabolizmamızı düzenliyor ve ruhsal
sağlığımız için de oldukça önemli rol oynuyor. Yoğurt içerdiği
probiyotikler sayesinde bağırsak mikrobiyotamızı düzenleyerek hem
bedensel hem de zihinsel olarak zinde olmamıza destek oluyor.
Ayrıca
içerdiği B vitaminleri sayesinde yine vücudumuza aldığımız enerjinin
kullanılmasını sağlıyor. Eğer intoleransınız veya alerjiniz yoksa günde 2
su bardağı yoğurt / kefir tüketmeye özen gösterin.
Avokado
Sağlıklı
yağlar ve lif bakımından oldukça zengin olan avokado, hücresel
enerjinin üretildiği mitokondrinin optimal işlevi için gerekli olan B
vitaminlerinin iyi bir kaynağı. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar
sayesinde yağda eriyen vitaminlerin emilimini artırıyor ve vücut için
enerji kaynağı oluşturuyor. Günde 5-6 adet zeytin veya 1 tatlı kaşığı
zeytinyağı yerine ¼ avokado tüketebilirsiniz.
Turunçgiller
Yüksek
C vitamini kaynağı olan turunçgiller, aynı zamanda antioksidan
kapasitesi de yüksek olan meyveler. Yüksek antioksidan kapasiteleri
sayesinde oksidatif strese karşı koruma sağlıyorlar. Araştırmalar
oksidatif stresin bireylerde yorgunluk hissini artırabileceğini
gösteriyor. Bu nedenle her gün 1 porsiyon portakal veya limon tüketmekte
fayda var.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Koyu yeşil yapraklı
sebzeler; potasyum, magnezyum, A, C, K vitaminleri, folik asit ve lif
bakımından zengindir. İçerdiği mineraller sayesinde kırmızı kan
hücrelerinin üretimini destekleyerek, hücrelere verimli bir şekilde
oksijen taşınmasını sağlar.
Bu şekilde hem zihinsel hem de bedensel
yorgunluk ile mücadelede bizlere yardımcı olur. Kan sulandırıcı ilaç
kullanmıyorsanız; günde 1 avuç çiğ olarak / buharda koyu yeşil yapraklı
sebze tüketmeye özen gösterin” diyor.
YAZIN ENERJİNİZİ ARTIRACAK 10 BESİN
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 20, 2019
Rating:

Hiç yorum yok