Sağlıklı kalmak için beslenme konusunda bilimsel bilgi şart!
Toplumda sağlık ve beslenme
alanlarında bilimsel bilginin temel alınmasını hedefleyen Sabri Ülker
Vakfı, İsviçre’nin Lozan şehrinde düzenlenen 11. Dünya Bilim
Gazetecileri Konferansı’nda “Bilgi Kirliliği İle Nasıl Mücadele Etmeli?”
başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı.
Toplumun
gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam konularında bilinçlenmesine katkı
sağlama, bu konulardaki doğru sanılan yanlışlarla mücadele etme
hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı, 3-5 Temmuz
tarihlerinde 11. Dünya Bilim Gazetecileri Konferansı’nda “Bilgi Kirliliği İle Nasıl Mücadele Etmeli?” başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı.
Dünya
Bilim Gazetecileri Federasyonu tarafından, İsviçre’nin Lozan kentinde
“Bilim Gazeteciliğinde Yeni Zirvelere Ulaşmak” temasıyla düzenlenen
konferansta, bilim gazeteciliğiyle ilgili meslek ilkeleri ve medyadaki
değişikliklerin yol açtığı yeni zorlukların yanı sıra bilim politikası,
bilim ve etik sosyoloji gibi birçok konu tartışıldı.
Konferans,
aralarında The Guardian, Le Monde, Financial Times gibi prestijli
yayınların genel yayın yönetmenleri ve bilim editörlerinin katılımıyla
düzenledi. 500’ü aşkın kişinin izlediği konferans, her yıl bir temaya
odaklanarak bilim ve sağlık haberciliğinde daha iyi yayıncılık ve
iletişim temelinde çözüm önerilerini bir araya getiriyor.
İletişim uzmanları bu oturumda bir araya geldi
Sabri
Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve katılımcıların büyük
ilgiyle takip ettiği “Bilgi Kirliliği İle Nasıl Mücadele Etmeli?”
oturumu, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi İletişim Direktörü Nimali
Samarasinha, Science Media Center Başkanı Fiona Fox, Sabri Ülker Vakfı
Genel Müdürü Begüm Mutuş ve İletişim Bilimleri Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Ali Atıf Bir’in
katılımıyla düzenlendi.
Bilimsel bilginin iletişiminin önemine dikkat
çekilen oturumda, sağlık ve beslenme konulu haberlerin toplumu nasıl
etkilediğine değinilerek bilim gazeteciliğinin etik kodları da masaya
yatırıldı.
Türkiye’de sağlık haberlerinde kaynak yok!
Türkiye’de
en fazla trafik alan haber portallarında yer alan sağlık ve beslenme
içerikleri haberlerin incelendiği “Türk Medyasında Sağlık Haberlerinde
Kaynak Değerlendirmesi” (2017, Ağustos) araştırması, haberlerde referans
eksikliğine dikkat çekiyor. Araştırma sonuçlarına göre sağlık ve
beslenme haberlerinin yüzde 94,7’si imzasız olarak yayınlanıyor.
Referans kaynak belirtilmeyen haberlerin oranı yüzde 40,4 iken; kaynak
gösterilen haberlere bakıldığında haberlerde gösterilen kaynakların
türlerine göre ulusal kaynaklar yüzde 31,9, uluslararası kaynaklar ise
yüzde 15,8 olduğu görülüyor. Kaynak kullanımının yetersizliği,
uluslararası referans kurumların bilimsel görüşlerinin haber
içeriklerine yansımadığını ortaya koyarken, bu alanlarda yaşanan bilgi
kirliliğinin de en önemli unsurlarından biri olarak ortaya çıkıyor.
En fazla merak edilen konu: Sağlıklı beslenme
Sabri
Ülker Vakfı’nın toplumda beslenme ve sağlık alanında yaşanan bilgi
kirliliğine dikkat çekmek üzere hayata geçirdiği "Sağlıklı Beslenme
Bilgisi için Kullanılan Kaynaklar ve Bu Kaynaklara Güven 2018"
araştırması ise toplumun yarıdan fazlasının sağlıklı beslenme
konularıyla ilgili en çok konusunda uzman kimliği ile iletişim
kanallarında yer alan isimlere güvendiğini ortaya koyuyor. Araştırma
göre sosyal medyanın en çok bilgi alınan, ancak güven konusunda soru
işaretler doğurduğunu ortaya koyuyor. .
- En çok merak edilen konuların başında yüzde 32 ile sağlıklı beslenme yer alıyor. Sağlık konusunda genel bilgiler ve kilo verme/diyet konularını merak edenlerin oranı yüzde 22 olurken, besin takviyeleri konusu ise yüzde 2 ile son sırada yer aldı.
- Sağlıklı beslenme konularında en çok itibar gösterilen kişiler , konusunda uzman kimliği ile iletişim kanallarında yer alan isimlere karşı yüzde 62 ile ilk sırada yer alıyor.
- Aile/arkadaşlar/çevre yüzde 38 olarak gözükürken, , en çok bilgi alınan kaynak olarak sosyal medya ve televizyon olarak belirtiliyor ama bu mecralara güven duygusu yüzde 13 olarak çıkıyor.
- Sağlıklı beslenme konusunda herhangi bir mecradan bilgi edinen her 10 kişiden biri duyduklarını her zaman uyguluyor.
- Her 5 kişiden biri sağlıklı beslenmenin yanı sıra kilo verme/diyet konularını da merak ediyor.
Haberlere güven oranı yüzde 42’ye geriledi
Reuters
Institute tarafından hazırlanan 2019 Dijital Haber Raporu da toplumun
hem geleneksel hem sosyal medyada doğru bilgi ulaşma ihtiyacının yüksek
olduğunu ortaya koyuyor. Haberlere genel güvenin yüzde 44’ten yüzde
42’ye gerilemesi de bunu bir kez daha ispatlıyor. Türkiye’ye
bakıldığında ise toplumun yüzde 40’ı sosyal medyadan edindiği haberlere
güvenirken, toplumun yüzde 33’ü ise haber edinmek, bilgi almak için
Instagram’ı kullanıyor.
Bilim Bunu Konuşuyor: Türkiye’nin sağlık ve beslenme alanındaki tek bilimsel bilgi platformu
Toplumu
bilimsel, doğru ve güncel bilgiyle buluşturmanın önemini bilerek
hareket eden Sabri Ülker Vakfı da bu amaçla hayata geçirdiği Türkiye’nin
ilk dijital bilimsel bilgi platformu Bilim Bunu Konuşuyor aracılığıyla
sağlık ve beslenme alanlarındaki bilimsel ve en güncel bilgileri
kamuoyuyla paylaşıyor ve bilgi kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar
yürütüyor.
Vakıf, “Bilim Bunu Konuşuyor” platformuyla sağlık ve
beslenmeyle ilgili gündemdeki konularla ilgili ulusal ve uluslararası
referanslardan elde edilen bilimsel bilgileri tarafsız bir yorum ve
anlaşılır bir dille gündeme taşıyor. Platformda yer alan sağlıklı yaşam
ve beslenme odaklı makaleler, bilimsel yayınlar ve araştırmalar hem
Türkçe hem de İngilizce olarak yayınlanıyor; kamuoyu, medya ve sektörle
düzenli olarak paylaşılıyor. https://bilimbunukonusuyor. sabriulkerfoundation.org/
Sağlıklı kalmak için beslenme konusunda bilimsel bilgi şart!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 19, 2019
Rating:

Hiç yorum yok