Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık
yarısında besin duyarlılığı bulunuyor.
Baş ağrısından nefes darlığına
kadar farklı sorunlara neden olun bu durumun mutlaka tedavi edilmesi
gerektiğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, test ve tedaviler konusunda bilgi verdi.
Besin
duyarlılığını tespit etmek için henüz doğru, güvenilir ve doğrulanmış
bir testin olmadığının altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu
Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, tedavi
yaklaşımı konusunda şu bilgileri verdi:"En iyi teşhis aracı
eliminasyon-provokasyon (çıkarma-ekleme) yöntemidir.
Teşhis için altın
standart metot ise çift-kör plasebo kontrollü besin yükleme testidir.
Hastalardan bir günlük tutmaları ve hangi gıdaların yenildiğini,
belirtilerin neye benzediğini ve ne zaman ortaya çıktıklarını yazmaları
önerilir. Günlüğün verileri bir diyetisyene veya doktora, hangi
gıdaların istenmeyen reaksiyonlara neden olduğunu ve atılması gereken
adımları belirlemesine yardımcı olabilir.
Bu gıdalar
belirlendikten sonra üç aydan bir yıla kadar değişen sürede diyetten
çıkarılmasını ve semptomlar takip edilerek yeniden eklenmesini içerir.
Son zamanlarda besin intoleransı testleri de yapılmaktadır. Fakat bu
testlerin işe yaradığını ispat edecek yeterli bilimsel delil olmadığı
gibi dünyanın alerji ve immünoloji ile ilgili önde gelen bilim
kuruluşlarının yayınladığı kılavuzlar da gıda intoleransının
belirlenmesinde bu testleri tavsiye etmiyor" uyarısında bulundu.
DÜNYA NÜFUSUNUN YARISINDA BESİN DUYARLILIĞI BULUNUYOR
Besin
duyarlılığının (gıda intoleransı) dikkate alınması gerektiği konusunda
uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, önlem alınmadığı
takdirde kişinin depresyonla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerini hatırlatan Nazlı Şişik Yaltırık, "Dünya
nüfusunun yarısında besin duyarlılığı yani gıda intoleransı bulunuyor,
bir milyar kişide tanısı konmuş gıda intoleransı var. WHO’ya göre bu
rakam üç yıl öncesinde 2,5 milyara ulaştı" dedi.
MEYVE, PEYNİR VE ÇİKOLATAYA DİKKAT
Besin
duyarlılığının nedenlerine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı
Şişik Yaltırık, "Besine eklenen gıda katkı maddelerinin yanı sıra
besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan toksinler de gıda
intoleransına sebep olabilir. Sindirim sistemindeki genetik bozukluklar,
fazla antibiyotik kullanımı, kronik enfeksiyonlar ve cerrahi girişim
sonrasında enzim yapılarında ve miktarlarındaki değişim çok sık
rastlanan intolerans nedenlerindendir.
Özellikle meyve, peynir, şarap ve
çikolatada bulunan vazoaktif elementler, migren, hırıltılı solunum,
ürtiker, yutma güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir. Süt ürünleri, gluten
içeren tahıllar ve fasulye ve lahana gibi gıdaların tüketimine ayrıca
özen göstermek gerekir. Eğer tespit edilen bir gıda varsa üç-dört gün
aralıklarla bu gıdayı tüketmek çözüm olabilir" diye konuştu.
HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?
Besin
intoleransının neden olduğu hastalıklar hakkında da bilgi veren Uzm.
Dyt. Nazlı Şişik, depresyon uyarısında bulunarak şöyle devam etti:
"Kronik
baş ağrısı, aşırı kilo alma, aşırı kilo verme, cilt sorunları, otoimmün
hastalıklar, fibromiyalji, migren, mide ve İrritable Barsak Sendromu
(İBS) gibi bağırsak hastalıkları, emilim bozuklukları, romatizmal
hastalıklar, nefes darlığı, astım, depresyon, sinirlilik, Tip 2 diyabet,
hipertansiyon, metabolik sendrom, hipotroidizm, kronik rinit, egzema,
akne, ödemli göz kapakları, idrar bozuklukları, Crohn’s hastalığı, kalp
ve dolaşım sorunlarıdır.
Eğer besin toleransına bağlı kronik yorgunluk
hissediyorsanız ve bunu çözümlemeyip o yiyeceği yemeğe devam ederseniz,
ileride depresyona neden olabilir. Başlarda sadece sindirim sisteminde
gaz ve şişkinlik şikâyetleri varken, bu şikâyetler göz ardı edilip
tedavi edilmezse, İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) gibi bağırsak
hastalıkları da ortaya çıkabilir."
"EN ÖNEMLİ BELİRTİ SİNDİRİM PROBLEMİ"
'Bazı
kişilerde tek bir belirti mevcutken, bazılarında birkaç semptom aynı
anda ortaya çıkabilir' diyen Uzm. Dyt. Yaltırık, sözlerine şöyle devam
etti: "Aynı besine intoleransı olan iki hastanın reaksiyonları farklı
olabilir ya da yaşamlarının değişik zamanlarında intolerans ortaya
çıkabilir.
En fazla rastlanan belirtiler ise sindirim şikâyetleri, karın
ağrısı, kusma, ishal, mide krampları, gaz, deride kaşıntı ve şişlik,
solunumda ise burun akması, hapşırma, hırıltılı nefes ve öksürük."
Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 13, 2019
Rating:


Hiç yorum yok