İyi Yağlar Vücuda Faydalı
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte beslenme düzeni, besin seçimi
gibi konular yine ön plana çıkıyor. Hem akşam iftar saatinde tüm günün
açlığı üzerine hem de sahur vaktinde uyumadan hemen önce yenen yemekler,
özellikle de düzensiz ve sağlıksız ise sorunlara neden olabiliyor.
Erken dönemde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlara neden olmakla
birlikte beslenme tercihlerine bağlı olarak kalp damar sistemi
sorunları, kolesterol gibi pek çok problem ortaya çıkabiliyor. Kalp
damar sistemi ve kolesterol denince de akla hemen “yağ”lar geliyor.
Yağlar,
enerji kaynağı olmalarının yanı sıra bir takım başka fonksiyonları
nedeni ile de önemlidirler. Yağ, gram başına 9 kcal ile enerji açısından
en zengin besindir. Ayrıca yağda eriyen vitaminler olan A, D, E ve K
vitaminleri vücut açısından da önem taşımaktadır. Bununla birlikte
yağlar, insan organizmasındaki hücrelerin duvarında bulunmalarından
ötürü, hücre sağlığı açısından da gerekli ve önemli yapı taşlarıdır.
Besinlerde bulunan yağları bilerek ve dikkatli tüketmek gerektiğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Diyet
yağları, besinlerde ve yemeklik yağlarda bulunan, protein ve
karbonhidrat gibi makro besin öğelerinden biridir.
Etler, balıklar,
yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan alınabileceği
gibi ayçiçeği, soya, kanola gibi tohumlar, ceviz, fındık, fıstık, badem
gibi sert kabuklu kuruyemişler, zeytin ve mısır gibi besinlerden de
temin etmek mümkündür. Etler, yumurta, tereyağı, süt ve süt ürünlerinde
bulunan yağlar hayvansal, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı,
soya yağı gibi yağlar ise bitkisel sıvı yağlar olarak tanımlanmaktadır.
Margarinler ise ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı
yağların endüstriyel olarak doyurulması ile üretilen bitkisel ancak katı
yağlardır ve ilk kez 1869 yılında Napolyon’un isteği ile tereyağına
alternatif olarak üretilmiştir. Günümüzde, margarinler genellikle
doymamış yağ asitlerinden oluşmakta ve bitkisel sıvı yağlardan elde
edildikleri için de tereyağından farklı olarak kolesterol
içermemektedirler. Ancak yapısal olarak işlenmiş bir son ürün
olduklarından dolayı saf bitkisel yağlar kadar sağlıklı olmadıklarını
belirtmek gerekir” dedi.
Hangi Yağları Ne Kadar Tüketmeliyiz?
Yağ tüketiminin vücut için gerekli olduğuna ve faydalı yağları tercih etmenin önemine değinen Dr. Cem Arıtürk
sözlerine şöyle devam etti: “Yetişkinlerin, günlük beslenme ile
aldıkları enerjinin yaklaşık %20-30’unun yağlardan sağlanması
önerilmekte ve koşucu, bisikletçi gibi fiziksel aktivitesi yüksek olan
sporcularda ise bu oranın %35’e kadar ulaşabileceği söylenebilir.
Yani
günlük enerji ihtiyacı 2.000 kkal olan bir kadın günde 45 - 80 gram
kadar yağ tüketebilirken günde 2.500 kkal enerji alan sağlıklı bir erkek
için bu miktar günde 55 - 100 gram arasındadır. Buradan da anlaşılacağı
üzere yağ tüketmek zararlı değildir ve günlük beslenme
alışkanlığımızda, yukarıda belirtilen miktardan az yağ tüketmek doğru
değildir.
Önemli olan yağın miktarından çok, yağın çeşidi yani hangi yağ
asidi türlerinden ne kadar tüketildiğidir. Günlük tüketilen yağ
miktarının%30-35lik kısmının doymuş yağlardan, geri kalan kısmının ise
tekli veya çoklu doymamış yağlardan alınması önerilebilir. Bununla
birlikte mümkünse işlenmiş, endüstriyel, trans yağlardan hiç
kullanılmamalı veya kullanılacaksa da %5’ten fazla olmamasına dikkat
etmek gerekmektedir.
Az önce de sınıfladığım üzere
hayvansal kökenli gıdalardaki yağ asitlerinin büyük kısmı doymuştur.
Buna karşılık, bitki kökenli gıdalarda ve bazı deniz ürünlerinde, yağ
asitlerinin büyük bir kısmı tekli doymamış ve çoklu doymamış durumdadır.
Doymuş yağlar, beyin hücrelerinin ana bileşenlerinden biridir ve bu
nedenle sağlıklı beyin fonksiyonu için gereklidir.
Daha fazla doymuş yağ
tüketen kişilerde demans gelişme riskinin azaldığı bilinmektedir.
Bununla birlikte doymuş yağlar ayrıca karaciğer ve bağışıklık sistemi
için fayda sağlar. Doymamış yağlar tipik olarak zeytin, fındık, ayçiçeği
veya tohum gibi bitki kaynaklarında ve balıkta bulunur. Doymamış yağlar
özellikle kalp damar sistemi hastalıklarına yakalanma riskinizi
azaltır, iyi kolesterolü arttırarak kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı
olur.
Margarin gibi işlenmiş, endüstriyel yağlar ve hidrojenize edilmiş
trans yağlar ile işlenmiş gıdalar ise sağlık açısından son derece
sakıncalıdır. Kalp ve damar sistemi hastalıklarının gelişimini
kolaylaştırmalarının yanında kötü kolesterolün artmasına da sebep
olurlar.”
İyi Yağlar Vücuda Faydalı
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 13, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 13, 2019
Rating:



Hiç yorum yok