Sütten Gelen Şifa!
İlk besin olan anne sütünden sonra,
süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri
olarak kabul ediliyor. 2001 yılında süt ve süt ile ilişkili her şeyi
kutlamak için bir gün olması gerektiğine karar veriliyor ve festivaller
için bir gün belirleniyor: “Dünya Süt Günü”
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, açıkladı.
Beslenmenin Temel Kalsiyum Kaynağını Oluşturuyor
Süt
grubunda yer alan başlıca besinler; süt, yoğurt, kefir ve peynir. Süt
grubu besinler; protein, kalsiyum ve B12 vitamini başta olmak üzere
birçok besin öğesinin önemli kaynağı. Süt grubunda bulunan kalsiyumun
diğer besinlerde bulunan kalsiyuma kıyasla insan vücudu tarafından daha
iyi kullanıldığını biliyoruz. Kalsiyum, kemik-diş sağlığının devamı ve
gençlik döneminde kemik mineral içeriğinin desteklenmesinde rol alan en
önemli öğe. Beslenmemizin temel kalsiyum kaynağını ise süt ve süt
ürünleri oluşturuyor.
Süt ve süt ürünlerinin içerdiği
kaliteli protein her yaş grubunda vücudun çalışması; çocukluk döneminde
büyüme, yetişkinlikte ise doku onarımının sağlanması için gereklidir.
Bu grupta yer alan B vitaminleri ise, başta kırmızı kan hücreleri ve
sinir hücreleri olmak üzere vücutta önemli işlevlere sahiptir.
Mevcut Sağlık Durumunuza Göre Tüketin!
Süt
ve süt ürünleri yağ içeriği yönünden de zengin bir grup. Doymuş yağ ve
kolesterol ile birlikte yağda eriyen A vitaminini de içeriyorlar. Süt
ürünün içerdiği yağ miktarı tercih edilen çeşide göre değişiyor. Kaşar
peynirinin yağ içeriğinin çok yüksek olduğunu görürken lor peynirinde
çok daha düşük yağ miktarı görüyoruz.
Dolayısıyla kişiler mevcut sağlık
koşullarına göre tercih edecekleri süt grubu çeşidini beslenme ve diyet
uzmanlarıyla birlikte değerlendirmeliler. Peynirlerin ise genel
itibariyle tuz içeriğinin yüksek olduğunu tuz kısıtlaması yapması
gereken bireylere hatırlatmakta fayda var.
Günlük Ne Kadar Süt ve Ürünleri Tüketmeliyiz?
Tüketilmesi
gereken miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme
dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık vb) göre değişiklik
göstermektedir. Günlük tüketilmesi önerilen miktarlar 1-3 yaş grubu
çocuklarda 4 porsiyon, 4-6 yaş grubu çocuklarda 3-4 porsiyon, 7-9 yaş
grubu çocuklarda 3 porsiyon, 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon,
yetişkinlerde 3 porsiyon ve 65 yaş üzeri bireylerde 4 porsiyondur.
Bunu
bir örnekle açıklayacak olursak, günlük 4 porsiyon süt ve süt ürünü
tüketmesi gereken 6 yaşında bir çocuk; sabah kahvaltısında 1,5-2 dilim
peynir (60 gr)ve 1 bardak (200 ml) süt, öğle veya akşam yemeğinde 3-4
kaşık (150-200 ml) yoğurt, akşam uyumadan önce içeceği 1 bardak süt veya
1 bardak ayran/kefir (350 ml) ile günlük ihtiyacını karşılayacaktır.
Sizler de kendi yaş grubunuz ve ihtiyacınıza göre günlük süt ve süt
ürünleri tüketiminizi yukarıda bahsettiğim örneğe benzeterek
düzenleyebilirsiniz.
“Meyveli” Etiketiyle Satılan Süt Ürünlere Dikkat!
Süt
ve ürünleriyle ilgili önemli bir diğer nokta da dışarıdan hazır satın
aldığınız “meyveli” etiketiyle satılan süt, yoğurt, kefir tercihleriniz.
Sağlıklı bir seçim yaptığınızı düşünürken vücudunuza yüksek miktarda
işlenmiş (rafine) şeker aldığınızı hatırlatır, bu ürünler yerine
kendiniz taze mevsim meyveleri ekleyerek süt ve süt ürünlerini
zenginleştirmenizi öneririm.
Sütten Gelen Şifa!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 23, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 23, 2019
Rating:



Hiç yorum yok