Ramazanda Kilo Vermenize Yardımcı Öneriler
Son yıllarda Ramazan Ayında oruçlu geçirilen süre 16 saat civarında.
Ancak kilo aldığından şikâyet edenler de var. Türkiye’de hem Uzman
Klinik Psikolog hem de Uzman Diyetisyen ünvanlı tek isim olan Merve Öz,
bu durumun fiziksel açlığın ötesinde, aç kalma korkusuyla insanları
fazla yemek yemeğe ittiğini söylüyor. Bununla birlikte hızlı yemek yeme,
tercihlerin kalorili besinlerden yana olması gibi yanlış seçimlerin
kilo almada etkili olduğunun da altını çiziyor.
Ramazanda
kilo almanın bir kural olmadığını, hatta birkaç noktaya dikkat ederek
kilo vermenin de mümkün olabildiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi
Koşuyolu Hastanesi’nden Uzm. Dyt. Merve Öz, “Genel kural olarak;
aldığınız kalori, harcadığınız kaloriden az ise kilo verebileceğinizi
söyleyebiliriz. Bu durumda kilo vermek için 3 önemli nokta öne
çıkmaktadır: sağlıklı ve düzenli beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak
ve yeterli miktarında su içmek” diyor. Dikkat edilmesi gerekenleri
şöyle sıralıyor…
Sahuru atlamayın
Kilo
alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma...
Ramazan Ayında sahura kalkılmadığında vücut çok uzun süre aç kalıyor. Bu
durum kas yıkımına neden olduğu gibi metabolizmanın yavaşlamasına da
neden oluyor. Metabolizmanın hızlanması için olabildiğince fazla öğün
yapmak gerekiyor. Ramazanda; iftar, iftar sonrası ara öğün ve sahur
olmak üzere en az 3 öğün beslenmekte yarar var. Uykusuzluk gibi bir
endişeniz yoksa metabolizmanızı hızlandırmak için iftar ve sahur
arasında beyaz çay ya da yeşil çay tüketilebilir.
Sahur sofranızda hafif gıdalar olsun
Sahurda,
bütün gün aç kalma korkusu ile çok fazla yemeye yemek yenebiliyor.
Önemli olan çok yemek değil, kaliteli yiyecekler tüketmek. Uzm. Dyt.
Merve Öz, sağlıklı bir sahur öğünü geçirmek için önerilerini şöyle
sıraladı: “Sahurda hamur işi, kızartma tüketmeyin. Bunun yerine
kahvaltılık ve çorba iyi bir tercih olabilir.
Kahvaltılık olarak; reçel,
çikolata, bal, pekmez, yağlı peynirler yerine beyaz peynir, domates,
salatalık, yeşillik, miktarını abartmadan zeytin tüketilmelidir.
Yumurta, hem çok kaliteli bir protein kaynağı olması, hem de tok tutucu
özelliğinden dolayı tercih edilmelidir.
İftarda hemen ana yemeğe yönelmeyin
Orucunuzu
açıp çorbanızı yedikten sonra 15 dakika ara verip daha sonra ana yemeğe
geçilmelidir. Beynimize doyma sinyali 20 dakika sonra gidiyor. Bu
nedenle iftarda yemek öncesi ara vermek, yavaş yemeği sağladığı gibi
porsiyon kontrolünü de kolaylaştırıyor. Ayrıca başlangıcı çorbayla
yapmak doyma hissinin başlamasını ve kan şekerinin ani yükselmesine
engel oluyor
Ana yemeğinizin yanındaki salata olsun
Salata
mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden çok yemenizi
engelleyecektir. Ayrıca salatadan alacağınız lif bağırsak tembelliğinizi
rahatlatacağı için kilo vermenizde yardımcı olacaktır. Salatanıza
mutlaka 1 tatlı kaşığı yağ ekleyin. Çünkü yağda çözünen vitaminleri
almanız salatanıza yağ ekleyerek mümkün olacaktır. Fakat salatanıza daha
fazla yağ ve sos eklemeyiniz.
Pide yerine tam buğday, siyez ya da tam tahıllı ekmek tüketin
Pide
beyaz ekmek olduğundan, kan şekerinde ani artışa neden olduğunu
söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Beslenme ve Diyet
uzmanı Merve Öz, “ Ne yazık ki iftarda sıcak pide lezzeti nedeniyle
sınırlar da aşılabiliyor. Bu durumda gereksiz karbonhidrat tüketimine
neden olur.
Pide yerine en kaliteli karbonhidrat olan ekmek
tüketilmelidir. Fakat tüketeceğiniz ekmek tam buğday, siyez, tam
tahıllı, çavdar ekmeği olmalıdır. Kansızlık problemi yaşanmıyorsa kepek
ekmeği de tüketilebilir” diyor.
Pilav, makarna, patates yerine ekmek ya da bulgur pilavı tüketin
En
kaliteli karbonhidrat ekmek olduğundan pilav, makarna ve bulgur pilavı
yerine ilk önerim ekmek olacaktır. Çünkü tam buğday ekmeği gibi kaliteli
ekmekler hem doygunluğu artıracak hem de kan şekerinde ani artışlara
neden olmayacaktır. İkinci önerim ise; illa pilav, makarna ve bulgur
pilavından birini yiyecekseniz tercihinizi bulgur pilavı yönünde
kullanmanız olacaktır. 3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur pilavını,
1 dilim ekmek yerine sayabilirsiniz.
Tatlı ihtiyacınızı meyvelerden karşılayın
Ramazan
Ayında kilo almanın en önemli nedenlerinin başında tatlı geliyor. Bir
dilim baklava 260 kalori iken, 1 porsiyon meyve 60 kaloridir. Bu yüzden;
tatlıdan alacağınız kalori yerine vitamin ve mineral deposu meyve
tüketiniz. Tatlı tüketecekseniz eğer; şerbetli tatlılar yerine sütlü
tatlı veya dondurma tüketiniz.
Meyveyi
2 saat ara vererek, ara öğün niyetine tüketin. Glisemik indeksi yüksek
karpuz, kavun, muz gibi meyveler yerine; glisemik indeksi düşük elma,
armut, çilek, erik gibi meyveler tüketebilirsiniz.
Protein ihtiyacınız için süt, yoğurt, kefir tüketin…
Protein
yetersiz tüketildiğinde kas erimeleri meydana geliyor. Bu yüzden
protein ihtiyacın karşılanması önem arz ediyor. İftarda, sahurda ya da
ara öğün olarak süt ve süt ürünleri tüketebilirsiniz. 1 su bardağı süte,
mevsim meyvelerinden olan 8-10 tane çilek ve 1 tatlı kaşığı balı
ekleyerek blendrdan geçirerek harika bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Hazırladığınız çilekli sütü tatlı yerine de tüketebilirsiniz.
Bağırsak tembelliğine dikkat edin
Düzenli
olarak tuvalete çıkmak ve bağırsaklarınızı temiz tutmak vücut
sağlığınız için çok önemli bir faktördür. Bağırsak tembelliği için lifli
yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Merve Öz, “Bu
noktada sahurda ve iftarda tüketeceğiniz salata önem kazanmaktadır.
Pazar tezgâhlarından kalmak üzere olan ve insülin kaynağı olan yer
elması bağırsağınızı çok rahatlatacaktır.” diyor.
Bununla birlikte
sahurda ya da ara öğünde kefire yer verilmesinin yarar sağlayacağını
hatırlatan Uzm. Dyt. Merve Öz, diğer önerilerini şöyle sıralıyor: “Kuru
kayısı, kuru erik, kuru incir, armut bağırsaklarınızı rahatlatan
meyveler arasında yer almaktadır. Bağırsak tembelliğini uzun süredir
yaşıyorsanız gece yatmadan ılık suyun içine 3 adet kayısı atınız. Sahura
kalktığınızda suyu içip kayısıları yiyebilirsiniz. Kuru kayısı glisemik
indeksi yüksek bir meyve olduğundan şeker hastaları bu tarifi dikkatli
uygulamalıdır.”
Orucunuzu Su ile Açın
Yeterli
su tüketimi, metabolizmanın hızını artırdığı ve iştahı azalttığı için
kilo vermede de en önemli yardımcılardan birini oluşturuyor. İftarı da
bir bardak ılık suyla açmak tokluk hissini artıracağı için daha az
yemenize yardımcı olacak. Günlük olarak alınması gereken su miktarının
kişinin kilosunu 30 ml ile çarparak bulabileceğini hatırlatan Dyt. Merve
Öz, “Günlük almanız gereken su miktarını hesapladıktan sonra bu
miktarı, iftar ile sahur arasında tüketmeye özen gösterin.
Duygusal Açlığınızı Fark Edin
Ramazan
Ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından da en uygun zaman
olduğunu söyleyen Dyt. Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek
yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu
durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Aslında bu yöntem farkında
olmadan, o an yaşadığınız stres ya da olumsuz duyguyu geçici olarak
rahatlatmak için kullanılır. Eğer kendinizde bu şekilde duygusal bir
açlık fark ettiyseniz önlem almanız gerekir.” diye konuşuyor.
Duygusal
açlığı gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine,
başka uğraşlar bulması gerektiğini anlatan Dyt. Merve Öz, sözlerine
şöyle devam etti: “Yürüyüş yapmak, kahve içmek, kitap okumak, müzik
dinlemek, dans etmek bu uğraşlardan olabilir. Ayrıca ortam değiştirmek,
nefes egzersizi yapmak da etkili olacaktır. Bunları denediğiniz halde
başarılı olamazsanız Bilişsel Davranışçı Terapi İle Sağlıklı ve Kalıcı
Zayıflama Programı yarar sağlayacaktır.”
Ramazanda Kilo Vermenize Yardımcı Öneriler
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 20, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 20, 2019
Rating:



Hiç yorum yok