Bitkilerin Gücü İle Sağlıklı Yaşlanın
Sağlıklı yaşlanmanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçiyor. Dengeli
beslenme, düzenli spor yapma, iyi ve kaliteli uyku düzeni sağlıklı bir
yaşlanmayı getiriyor.
Ancak bu standartların ömür boyu korunması
gerektiğini altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Terekeci,
kişinin yaşına, aile geçmişine ve çevresel faktörleri bağlı olarak bazı
bitkisel desteklerin de yarar sağlayabileceğini söyledi.
Bitkilerin
gücünden yararlanarak sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu belirterek
bazılarını bildiğimiz, bazılarını ise ilk kez duyacağımız önerilerini
sıraladı…
GEREKİYORSA ANTİOKSİDAN VE VİTAMİN DESTEĞİ ALIN
Yaşlanmanın
da ötesinde birçok kronik hastalığın önlenmesinde ve yavaşlatılmasında
antioksidanların desteğine başvurulduğunu söyleyen Doç. Dr. Hakan
Terekeci, “ A vitamini, C vitamini, E vitamini, Selenyum gibi bazı
vitamin ve mineraller ciddi antioksidan etkiye sahiptir.
Ancak vitamin,
mineral ve besin desteklerinin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması
gerekir. Kendi kendine kullanılacak bir takviyenin başka bir ilaç veya
başka bir hastalık ile etkileşerek önemli sağlık sorunlarına yol
açabileceği unutulmamalıdır.” diye konuştu.
GİNGKO BLOBA İLE YAŞLANMAYI GECİKTİRİN
Doğu
tıbbında binlerce yıldır kullanılan Gingko Bloba ağaçlarının 200 milyon
yıldan uzun zamandır var olduğu biliniyor. Ömrü 3000 yıla kadar ulaşan
bu bitki sağlıklı yaşlanma için doğal bir alternatif olarak
değerlendiriliyor.
E vitamini açısından da zengin olduğu bilinen Gingko
Bloba üzerinde yapılan literatür çalışmaları, düşünme, algılama ve
öğrenme ile ilgili problemlerin azaltılmasına ciddi katkıları
bulunduğunu gösteriyor. Çay olarak tüketilebileceği gibi hekim
kontrolünde olmak üzere ekstre kapsülleri olarak da kullanılabiliyor.
ZERDEÇALLA BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN
Özellikle
son yıllarda değeri giderek artan zerdeçalın, hafızayı kuvvetlendirerek
öğrenme becerisini artırmasının yanısıra unutkanlık, öğrenme güçlüğü
gibi sorunların da hafifletilmesinde etkili olduğu belirtiliyor. Güçlü
antioksidan özelliği ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği
için hastalıklara karşı korunma da yardımcı oluyor.
Kilo vermeye ve ödem
atmaya da yardımcı olan zerdeçal diyabetin olumsuz etkilerine karşı da
savaşmada güçlü bir silah olduğunu anlatan Doç. Dr. Terekeci, “Zerdeçalı
ekstre olarak değil de baharat olarak kullanmayı tercih edenler
yemeklerin içine koyabilir. Zerdeçal karabiberle kullanıldığında emilimi
arttırarak bu etkilerin açığa çıkmasını da kolaylaştırıyor.” dedi
GİNSENGLE ENERJİNİZİ ARTIRIN
Ginsengin
antistres özelliğinin yanı sıra sakinleştirici etkiye de sahip olduğunu
anlatan Doç. Dr. Hakan Terekeci, “Salisikasit, kafeik asit, A, B1, B2,
B12, C ve E vitaminleri içeren ginsengin tansiyonu, şekeri ve kişinin
ruh halini düzenleyici etkisi olduğu biliniyor. Bunların yanında son
dönemde yapılan çalışmalarda yaşam süresini artırdığı gösterilmiştir.
Ginsengin en önemlisi Kırmızı Kore Ginsengi (Panax Ginseng)’nin lokal
uygulamalarında UV ışınlarına bağlı yaşlanmada koruyucu etki yaptığı
tespit edilmiştir. Yaşlanmayı geciktirmek için uzun süreli olmayan
kürler halinde kullanılabilir” diye konuştu.
ADAÇAYI VE BİBERİYE İLE HAFIZANIZI GÜÇLENDİRİN
Ülkemizde
sıklıkla karşılaştığımız ve tükettiğimiz adaçayı bitkisinin de
hafızanın güçlenmesine, hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı
olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Terekeci, şu bilgileri verdi:
“Alzheimer ve demans hastalıklarının gelişiminin önlenmesinde büyük
etkisi vardır.
İçerdiği luteolin ve apigenin gibi antioksidanlar
sayesinde de yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunur. Hekim kontrolünde
olmak kaydıyla piyasa da var olan adaçayı kapsülleri kullanılabileceği
gibi yağı da kıymetlidir. Günde 2 bardak çayının tüketilmesi de oldukça
faydalıdır.”
Yapılan birçok araştırmaya göre,
Türk mutfağında önemli bir yeri olan biberiyenin de hafıza güçlendirici
etkisi bulunduğunu belirten Doç. Dr. Terekeci, “Alzheimer ve demans
hastalığında bilişsel işlevi artırmaya yardımcı olduğu gözlenmektedir.
Tıbbi nane yağının da benzer etkileye yol açtığı bilinmektedir. Nane
yağı hafızayı geliştirir ve uyanıklık durumunu artırır” diye konuştu.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ NOHUT İLE YENİN
En
sağlıklı ve en yüksek magnezyum kaynaklarından biri olan nohut,
magnezyum eksikliğiyle ortaya çıkan sinirsel iletilerin bozulması, kas
kramplarının artması halsizlik gibi sorunların ortadan kaldırılmasında
önemli bir kaynak olarak gösteriliyor.
Magnezyum eksikliği yaşayan bir
kişinin magnezyum ilaçları kullanmasındansa haftada 2 kez nohut
tüketmesi öneriliyor. Bununla birlikte demansın önlenmesinde orta
yaşlardan itibaren haftada 1 kez nohut tüketilmesinin yararlı olduğu
biliniyor.
CEVİZ VE KETEN TOHUMUNU MUTFAKTAN EKSİK ETMEYİN
İçerdikleri
yüksek Omega 3 yağ asitleri nedeniyle hafızayı güçlendirici etkisiyle
de değeri daha da artan ceviz, aynı zamanda kalp-damar sağlığını
koruyarak, beynin kanlanmasında da önemli rol oynuyor.
Cevizin içerdiği
piridoksin (B6) ile de hafıza koruyucu etkisi de bulunuyor. Yine keten
tohumu Omega 3 yağ asitleri açısından zengin içeriğe sahiptir. Öğütülüp
başta yoğurt olmak üzere yiyeceklerle karıştırılıp tüketilmesi özellikle
kan yağları yüksek kişilerde oldukça faydalıdır.
BALIK VE HAYVANSAL GIDALARI MUTLAKA TÜKETİN
Özellikle
soğuk deniz balıkları, somon, diğer deniz ürünleri gibi B12’den zengin
ürünlerin sağlıklı yaşam ve yaşlanma için mutlaka tüketilmesi
gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Hakan Terekeci, şu bilgileri verdi:
“B12 vitaminini hayvansal gıdalardan başka bir gıdadan temin etme
imkanımız yoktur. Bu nedenle hayvansal gıdaların tüketimi önemlidir. B12
vitamini Nöropatik ağrıların ve Nörodejenerif hastalıkların
önlenmesinde önemli bir yere sahiptir.”
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI OLARAK YABANMERSİNİNİ UNUTMAYIN
Hızlı
öğrenme, daha keskin düşünme ve daha iyi hafıza ile ilgili yapılan
çalışmalarda yabanmersini tüketiminin öneminin ortaya konduğunu söyleyen
Doç. Dr. Hakan Terekeci, “Ancak piyasada satılan yabanmersini ile
karıştırılan ürünlere dikkat etmek gerekir.
Kurutulmuş kırmızı meyvelere
zaman zaman yabanmersini dendiğini görüyoruz. Gerçek yabanmersini mor
renkte, kurutulmuşu ise siyaha yakın bir renkte olmalıdır. Hatta
mümkünse taze haliyle tüketilmelidir” diyor.
PAÇA VE İŞKEMBE İLE GÜZELLEŞİN
Sağlıklı
beslenme, düzenli bir uyku, yaşlanma karşıtı besin desteklerinin yanı
sıra en önemli konulardan biri de cilt ve iskelet bütünlüğünü korumaktan
geçiyor. Kollojenden zengin gıdaların alınmasının cilt güzelliğine
ciddi oranda katkı sağladığı biliniyor.
Kollojenin en yüksek oranda var
olduğu hayvansal besin ise paça ve işkembe. Kişinin herhangi bir sağlık
problemi yoksa haftada birkaç kez bu ürünleri tüketmesi faydalı
bulunuyor. Yüksek kollojen oranı cildin sıkılaşmasını ve eklemlerin
esnekliğinin artmasına yardımcı oluyor.
Bu tarz sakatatların hazmı zor
olduğundan yüksek tansiyon, kalp yetmezliği gibi hastalarda olumsuz
etkiler yaratabileceği unutulmamalı ve mutlaka dikkatli tüketilmesi
gerekiyor.
BESLENME YÖNTEMLERİNE DİKKAT EDİN
Dengeli
beslenme şekli ile vücut için gerekli birçok vitamin ve minerali
dengelemenin mümkün olabildiğini hatırlatan İç Hastalıkları Uzmanı Doç.
Dr. Hakan Terekeci, “Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sebze ve
et tüketim dengesini koruyarak, kırmızı ve mor meyveleri tüketmek
sağlıklı yaşam için önemlidir.
Çilek, yabanmersini, kızılcık, ahududu,
böğürtlen gibi kırmızı-mor içerikli meyveler ciddi oranda antioksidan
içermektedir. Mevsiminde tüketilecek domateste yüksek oranda, A, C
vitamini ve folik asit bulunmaktadır. Ayrıca pişirildiğinde miktarı daha
çok artan Likopen ise çok güçlü bir antioksidan olarak kabul edilir.”
diye konuştu.
Beslenmede, son günlerde sıklıkla
gündeme gelen glutenden de sakınmanın doğru olacağını söyleyen Doç. Dr.
Hakan Terekeci şu bilgileri verdi:“Gluten intoleransınız tespit edilmese
bile, bu gıdaları tükettikten sonra kendinizi rahatsız hissediyorsanız
hayatınızdan gluteni çıkarın.
Günümüzde Genetiği ile oynanmış tohumlar
yüzünden Glutenin de yapısı değişmiş durumdadır. Bu nedenle, Karabuğday,
siyez, karakılçık buğdayı gibi genetiğiyle oynanmamış ülkemize özgü
tahılları ve unlarını kullanmak sizi sağlıklı beslenmeye bir adım daha
yaklaştıracaktır.”
Bitkilerin Gücü İle Sağlıklı Yaşlanın
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 12, 2019
Rating:


Hiç yorum yok