Hurma ve Kuru Kayısı Alırken Bu Hataya Düşmeyin!
Kuru meyvelerden kayısı ve hurmanın çok
sık tüketildiği bir dönemdeyiz. Sağlık açısından faydaları saymakla
bitmiyor. Peki, aldığımız her kayısı ve hurma gerçekten hijyenik mi;
sağlıklı koşullarda saklanıyor mu?
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim
Saner, açıkta satılan kuru meyvelerle ilgili tüketicileri uyarıyor ve
son kullanma tarihi ve menşeinin belirli olması sebebiyle paketli
ürünlere yönelmelerinin en doğru tercih olacağının altını çiziyor.
SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN EN YAKIN DOSTU AMA...
Yaz
aylarının gelişiyle forma girme çalışmaları hız kazandı, kuru kayısıya
ilgi arttı. Öte yandan Ramazan ayıyla birlikte hurma satışları da
hızlandı. Hurma, kuru kayısı ve diğer tüm kuru meyveler Ramazan ayında
özel bir yere sahip ve sindirim sistemimizin de en yakın dostu.
Uzmanlar, kurutulmuş meyvelerin, içerdikleri lif zenginliğiyle mide,
bağırsak kanserlerinden koruduğunu ve kabızlığı önlediğini söylüyor.
Peki, sağlığımız için bu kadarı gerçekten yeterli mi?
Gıda Güvenliği
Derneği Başkanı Samim Saner, artan zamlarla birlikte açıkta satılan kuru
kayısı, kuru erik, hurma, gün kurusu ve kırmızı meyvelere yönelen tüketicileri
resmi kontrollerden geçen ve menşei bilinen paketli ürünleri tercih
etmeleri ve açıkta satılan ürünler almamaları konusunda uyardı.
AÇIKTA SATILAN KURU MEYVELERDE KÜF RİSKİ!
Saner,
faydaları saymakla bitmeyen kuru meyvelerin neden paketli tercih
edilmesi konusunda şunları söyledi: “Son kullanma tarihini, kimin
tarafından üretildiğini bildiğiniz, el değmeden size ulaştığına emin
olduğunuz, güvendiğiniz ürünlere yönelin.
En zararlı küf toksini Dünya
Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen madde olarak nitelendirilen
Aflatoksin maddesidir. Aflatoksin riskinin en yoğun olduğu gıdalar
arasında en başlarda açıkta satılan ve uygun şartlarda muhafaza
edilmeyen kuru meyveler geliyor.”
ALDIĞINIZ İŞLETME STERİL OLABİLİR... PEKİ, GELDİĞİ YER?
Saner,
“ambalaja girmiş ürünleri almayın” demenin bakanlık onay
mekanizmalarını ve tüketicinin sağlığını hiçe saymak olduğunu
belirterek, önemli ve dikkat edilmesi gereken hususun; gıdanın
üretilmesi-tüketilmesi sürecindeki her aşamasında bilinçle üretilmiş,
paketlenmiş, menşei belli ve kontrol altında olan işletmelerde
üretilmiş olan gıdaları tüketmek olduğunu kaydetti.
Saner, “Gıda
güvenliğini bir zincire benzetiyoruz. Zinciri çektiğinde en zayıf
halkasından kopar. Her halkanın güçlü olması gerekiyor. Gıdanızı
aldığınız işletme temiz gibi görünebilir hatta temiz de olabilir; peki,
bu gıdaların nasıl bir ortamda üretildiğini, depolandığını ve nereden
geldiğini biliyor musunuz?
Muhafaza edildiği, bekletildiği alanlarda
böcek, fare, kir, toz, pas, egzoz dumanına maruz kaldı mı; çıplak
ellerden mikroplar geçti mi; bundan emin misiniz? İşte bunu
denetleyebilmenin en iyi yolu ambalajlı ürünleri tercih etmektir.”
diyerek sözlerini sürdürdü.
Hurma ve Kuru Kayısı Alırken Bu Hataya Düşmeyin!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 12, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 12, 2019
Rating:



Hiç yorum yok