Çarşaf Böreği

Malzemeler: 
6 su bardağı un  
1 çay bardağı ılık süt 
Yarım paket yaş maya  
1 çay kaşığı şeker 
1 su bardağı sıvı yağ 
2 su bardağı su 
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 adet yumurta 
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı 



İç harcı; 
4 adet patates 
200 gram kıyma (az yağlı) 
2 adet soğan 
1 çay kaşığı kimyon 
1 çay bardağı kırmızı biber 
2 çay kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı karabiber 

Yapılışı: 
Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürüp unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın. 



Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın. 

Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın. 

Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın. 

Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın. 

Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın. 

Fırını 200 derecede ısıtın. 



Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın. 

Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. 

Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz. 

Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.

İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpip çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın. 



Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın. 

Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın. 

Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün. 

200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


Çarşaf Böreği Çarşaf Böreği Reviewed by gastronotunmutfagi on Kasım 26, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok