Çarşaf Böreği
Malzemeler:
6 su bardağı
un
1 çay bardağı ılık süt
Yarım paket
yaş maya
1 çay kaşığı
şeker
1 su bardağı
sıvı yağ
2 su bardağı
su
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 adet
yumurta
2 yemek kaşığı
eritilmiş tereyağı
İç harcı;
4 adet
patates
200 gram
kıyma (az yağlı)
2 adet
soğan
1 çay kaşığı
kimyon
1 çay bardağı
kırmızı biber
2 çay kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı
karabiber
Yapılışı:
Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürüp unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın.
Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın.
Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın.
Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın.
Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın.
Fırını 200 derecede ısıtın.
Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın.
Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz.
Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.
İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpip çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın.
Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın.
Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın.
Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün.
200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Çarşaf Böreği
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 26, 2023
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 26, 2023
Rating:



Hiç yorum yok