FAZLA TUZUN YOL AÇTIĞI 5 HASTALIK
Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini 5 gramla (1 çay kaşığı) sınırlarken, ülkemizde bu miktar 18 grama ulaşıyor.
Acıbadem Altunizade Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Bodur Yalçın,
kararında tüketilen tuzun sinir sisteminin sağlıklı işlemesinden kan
basıncının düzenlenmesine dek birçok faydası olduğunu, buna karşın
günlük miktarın aşılması halinde kalp damar hastalıklarından böbrek
hastalıklarına dek birçok ciddi soruna yol açabildiğini vurguluyor.
Yemeklere tuz eklemeden de, yediğimiz besinlerden günde 5 gram tuz temin
edebildiğimizi, yüksek oranda tuz içermesinden dolayı işlenmiş
besinlerden kesinlikle uzak durmak gerektiğini belirten Dr. Özlem Bodur
Yalçın, fazla tuzun yol açtığı 5 hastalığı, tiroidi fazla çalışanların
neden iyotsuz tuz tüketmesi gerektiğini anlattı, önemli uyarılar ve
önerilerde bulundu.
Hipertansiyon
Fazla
miktarda alınan sodyum yüksek kan basıncına neden oluyor ki inmelerin
yüzde 62’sinden, kalp hastalıklarının da yüzde 49’undan yüksek kan
basıncı sorumlu.
Yapılan çalışmalar; yüksek oranda sodyum tüketen
çocukların da hipertansiyona daha yatkın hale geldiğini ortaya koyuyor.
Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riski, kalp
damar hastalıkları riski azalabiliyor.
Böbrek hastalıkları
Tuz
tüketiminin azaltılması, böbrek hastalığı tedavisinin en önemli
basamağını oluşturuyor.Çünkü fazla tuz tüketildiğinde böbrek içindeki
kılcal damarlarda kan basıncı yükselip harabiyet başlıyor ve bu
harabiyete bağlı olarak idrardan protein kaçağı meydana geliyor.
Protein
kaçağının başlaması böbrek hasarının geliştiğini gösteriyor. Fazla tuz
tüketimi aynı zamanda böbrek taşı oluşumunda önemli bir rol oynuyor.
Ödem
Sabahları
uyandığınızda ellerinizde ve yüzünüzde şişlikler olması,
ayakkabılarınızın ayağınızı sıkması ve çorabınızın ayağınızda iz
bırakması ödeminiz olduğunu gösteriyor.
Hücreler arası sıvının artması
anlamına gelen ödemin en önemli nedenlerinden biri gereğinden fazla tuz
tüketmek. Tuz tüketimini kısıtlayarak ve uzun süre hareketsiz kalmamaya
dikkat ederek ödeminizin atılmasını sağlayabilirsiniz.
Osteoporoz
Osteoporoz
kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısının zayıflaması sonucunda, kemik
kırılganlığında artış ile kendini gösteren bir iskelet hastalığı.
Gereğinden fazla tuz tüketmek, kemiklerden kalsiyum serbestleşmesine,
böbreklerden kalsiyum kaybına ve dolayısıyla osteoporoza yol açıyor.
Osteoporozdan korunmak için kalsiyumdan zengin bir diyet, yeterli
vitamin tüketimi, düzenli egzersiz yapılması ve gereğinden fazla tuz
kullanılmaması gerekiyor.
İnsülin direnci
“Fazla
tuz tüketimi şekeri de etkiler mi!” demeyin. Fazla tuz tüketimiyle
insülin direnci arasında birçok ilişki bulunuyor. İlk olarak fazla tuz
tüketimi, hücrelerdeki insülin sinyal yollarını bozarak insüline karşı
artmış dirence yol açıyor.
Aynı zamanda fazla tuz tüketimi, yağ
deposundan adiponektin isimli maddenin salgılanmasına; adiponektin ise
karaciğer yağlanmasını tetikleyerek fazla insülin salgılanmasına neden
oluyor. Sağlıklı bir hayat için tuzun şekerle olan bu garip ama gerçek
ilişkisini aklınızda tutmanızda fayda var.
Tuz seçiminde dikkat!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Bodur Yalçın “Son
günlerde kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi iyotsuz tuz kullanımının
özendirilmesi ülkemiz açısından önemli sağlık problemlerine yol
açabilir. Ülkemiz halen iyot eksikliği olan bölgeler arasındadır ve bu
nedenle 1998 yılından bu yana sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu hale
getirilmiştir.
İyot sinir sistemi gelişimi için çok kritik bir maddedir
ve özellikle hamile kadınların sağlıklı bebek gelişimi için iyotlu tuz
kullanması hayati önem taşımaktadır. Ayrıca iyotsuz tuz kullanımının
tiroit kanserine yol açtığına dair uyarılar da bulunmaktadır.
Bu nedenle
tiroit bezi fazla çalışan hastalar dışında iyotsuz tuz tüketimi
önerilmemektedir” diyor. Dr. Özlem Bodur Yalçın, tiroit bezi fazla
çalışan hastaların neden iyotsuz tuz kullanması gerektiğini de şöyle
açıklıyor: “İyot, tiroit hormonu üretiminde anahtar rol oynar. Düşük
iyotlu beslenme ile tiroit hormon sentezi azaltılabilir.”
FAZLA TUZUN YOL AÇTIĞI 5 HASTALIK
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 19, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 19, 2019
Rating:



Hiç yorum yok