Kuru İncirin Verim ve Kalitesi Sosyal Medyadan Verilecek Eğitimlerle Arttırılacak
Mikotoksin
oluşumu, kuru incir ihracatını olumsuz etkileyen, ihraç edildiği
ülkelerden geri gelmesine neden olan en önemli faktör. Bu oluşumun önüne
geçmek ve sorunu minimuma indirebilmek amacıyla sosyal medya
uygulamaları aracılığıyla üreticilerle bilinçlendirme amaçlı toplantılar
organize edilecek.
Türkiye'nin üretim ve
ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirin daha kaliteli ve katma
değerli üretilmesi ve ihraç edilmesi amacıyla Ege Kuru Meyve ve
Mamulleri İhracatçıları Birliği koordinasyonunda faaliyet gösteren Kuru
İncir Kurulu, Covid-19 virüsünün pandemiye dönüştüğü ortamda online
toplandı.
Toplantıda, Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı olan Avrupa
Birliği'nde aflatoksin ve okratoksin kontrol sıklıklarının artmaması ve
çözüme yönelik alınacak tedbirler masaya yatırıldı.
Ege
Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep'in
moderatörlüğünde yapılan Kuru İncir Kurulu Toplantısında, kuru incirin
kalitesinin öncelikle üreticinin yapacağı doğru yetiştiricilik
uygulamaları, doğru hasat ve doğru kurutma yöntemleriyle üst seviyede
korunacağı konusu vurgulandı.
Türkiye'de 20 bin
ailenin kuru incir üretiminden geçimini sağladığını, kuru incir
ihracatından yıllık ortalama 250 milyon dolar döviz geliri elde edildiği
bilgisini veren Celep,
kuru incirin ihracata bağımlı bir ürün olduğunu, en büyük ihraç pazarımız olan Avrupa Birliği'nde gıda güvenliğine büyük önem verildiğini, kuru incirde aflatoksin ve okratoksin oluşumunun önüne geçmek için üreticilere yönelik hazırlanan bilgilendirme broşürlerinin dağıtılacağını ve sosyal medya aracılığıyla üretim sırasında atılması gereken adımları anlatma kararı aldıklarını kaydetti.
Kuru incir üreticisine destekler sürecek
Tarım
ve Orman Bakanlığımızla yürütülen Mikotoksini önleme eylem planı
kapsamında; Kuru incir üreticilerine; Ekşilik Böceği ile mücadelede
çekici yem tuzakları,
İlek Filesi, Kerevet/kurutma tavası ve Hasat
filesi/örtüsü desteklerinin her sezon olduğu gibi bu sezonda devam
edeceğini vurgulayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Başkanı Birol Celep, bu sezon 5 bin adet ekşilik böceği çekici yem
tuzağı yaptırdıklarını,
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığıyla
Buharkent, Kuyucak ve Aydın merkezindeki üreticilere dağıttıklarını, 2
milyon adet ilek filesinin ise Ramazan Bayramı sonrasında
üreticilerimize ücretsiz dağıtılacağını belirtti.
Celep,
Kerevet/kurutma tavasını ve Hasat filesini ise; Ege Kuru Meyve ve
Mamulleri İhracatçıları Birliği, Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli
Ticaret Borsası işbirliğinde üreticilere ulaştıracaklarını, kerevet ve
hasat filelerinin bedelinin üçte ikisini üç kurum tarafından
karşılanacağını, sadece üçte birini üreticilerin ödeyeceğini sözlerine
ekledi.
İncir ağaçlarına iyi bakan, doğru hasat
yapan ve ürününü Avrupa Birliği'nin istediği kriterlere uygun üreten ve
seçen üreticilerin bu emeğinin karşılığını aldığı bir düzeni hayata
geçirmek istediklerinin altını çizen Celep,
"İşletmelerin üreticiden ürünü alırken titiz ve özenli olması gerekir ki, üretici ürününü iyileştirsin. Bu anlamda biz ihracatçılar olarak önümüzdeki süreçte ürününü seçen, ürününün kalitesini arttıran üreticiyi memnun edeceğiz" diye konuştu.
“Pilot bölgelerdeki örnek bahçelerde doğru üretim uygulamalarını göstereceğiz”
Kuru
incir üreticilerinin, doğru üretim tekniklerini uygulamalı olarak
görmesi için çalışma yapmayı planladıkları bilgisini veren Ege Kuru
Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep,
kuru incir
üretiminin yoğun olduğu yörelerde seçecekleri 5-6 örnek bahçede
uygulayacakları doğru üretim ve kurutma tekniklerini üreticilerin kendi
bahçelerinde uygulamasının yolunu açmak için bir projeyi hayata
geçireceklerini ifade etti.
Kuru incirler hasat fileleri üzerinden toplanacak ve örtüaltı tünellerde kurutulacak
Kuru
incirin verim ve kalitesini arttırmak amaçlı, hasat filesi/örtüsü
kullanımı ve yaygınlaştırılması çalışmalarına başlanacağını, diğer
taraftan kuruma süresini de hızlandırmak amaçlı doğru kurutma
tünellerinde kerevet kullanımının mikotoksin oluşumunu azalttığının ve
kalitesini arttırdığının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğuna işaret
eden Celep,
"Üniversitelerimiz ve İncir Araştırma Enstitümüz tarafından yapılan çalışmalarda hasat filesi kullanılarak kurutma tünelinde kurutulan kuru incirlerin yüzde 28'e varan oranlarda kalitesinin arttığını, örnek uygulamaların yaygınlaşması için ile üreticiyi eğitmeyi ve kuru incirin daha fazla değere satılması hedefliyoruz.
Kuru inciri
hızlı bir şekilde kasalara koyup, soğuk hava depolarına aldırmalıyız.
Aydın Ticaret Borsamızın üzerinde çalıştığı soğuk hava deposu projesinin
bir an evvel hayata geçmesini bekliyoruz.
Örnek uygulamalarla incir
üreticisinin daha fazla para kazanması için katkı sağlamak istiyoruz.
Üretici kazanırsa, tüccar da, ihracatçı da, Türkiye de kazanır" şeklinde
konuştu.
Kuru incir ihracatı 57 bin tonu aştı
26
Eylül 2019 tarihinde başlayan 2019/20 sezonunda, Ülkemiz sezon başından
15 Mayıs 2020 tarihine kadar 57 bin 482 ton kuru incir ihracatı
karşılığı 201 milyon dolar döviz geliri elde etti.
Kuru incir ihracatı bir önceki sezona göre miktar bazında yüzde 19 artarken, değer bazında ise yüzde 6'lik artış sağladı.
Çin'e kuru incir ihracatı yüzde 140 arttı
Türkiye'den
kuru incir ihracatında ilk sırayı 29 milyon dolarlık tutarla Almanya
alırken, Almanya'ya kuru incir ihracatı yüzde 21 artış gösterdi.
Geçmiş
yıllarda kuru incir ihracatında ilk sırada yer alan Fransa ise 28 milyon
dolarlık Türk inciri tercih etti ve ikinci sırada yer buldu. Üçüncü
sıranın sahibi 26 milyon dolarlık tutarla Amerika Birleşik Devletleri
oldu.
Türk kuru meyve sektörünün son yıllarda
hedef pazar olarak belirlediği Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan kuru
incir ihracatı 2019/20 sezonunda miktar bazında yüzde 140'lık artışla
913 tondan, 2 bin 188 tona çıkarken, ihracat tutarı yüzde 88'lik artışla
2.8 milyon dolardan, 5.3 milyon dolara yükseldi.
Kuru İncir Kurulu Toplantısına kimler katıldı?
Kuru
İncir Kurulu toplantısına Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları
Birliği Başkanı Birol Celep, Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı
Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege Yaş Meyve Sebze
İhracatçıları Birliği Hayrettin Uçak,
Ege Zeytin ve Zeytinyağı
İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Aydın Ticaret Borsası Başkanı
Fevzi Çondur, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu,
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. UygunAksoy,
Tariş
İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Fatih Şen, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ve
İhracatçılar katıldı.
Kuru İncirin Verim ve Kalitesi Sosyal Medyadan Verilecek Eğitimlerle Arttırılacak
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 24, 2020
Rating:

Hiç yorum yok