Türk Gıda Kodeksi Bal Standardı Değişti!
Tüketici artık balın ham bal ya da işlenmiş yani ısıtılmış bal olup olmadığını bilecek….Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Bal Tebliği 2020/7, 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayınlandı…
Türkiye
Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, akademisyenler, sektörel dernek
temsilcileri ve Tarım ve orman bakanlığı temsilcilerinden oluşan Türk
Gıda Kodeksi Bal Komisyonunun 3 yıldır üzerinde çalıştığı yeni bal
tebliği yayınladı…
Tebliğde önemli değişiklikler var....
Bunlardan
en önemlisi balın kristalleşmesinin (halk arasında balın katılaşması,
donması olarak bilinir) doğal olduğu ibaresinin tebliğe girmesidir. Konu
hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
Birliği Başkanı Ziya Şahin
“Bal, elde edildiği bitki kaynağına göre
zamanla kristalleşebilir. Bu konu halk arasında yanlış anlaşılıyordu.
Bal katılaştığı zaman şeker ilave edilmiş tağşiş edilmiş bal olarak
algılanıyordu. Bu nedenle arıcılarımız ballarını tüketiciler ile
buluşturmakta zorlanıyordu.
Kristalleşmiş balları şeker ilave edilmiş bal zanneden vatandaşlar bu ürünleri satın almadıkları için marketler bu ürünleri üreticilere iade ediyorlardı. Bu iadeler sebebi ile arıcılar zarar ediyorlardı ve ballarını gerçek değerinin altında bal paketleme firmalarına satmak zorunda bırakılıyorlardı.
Bal paketleme firmalarının
birçoğu balları aşırı ısıtarak (70-80 °C, 15-30 dk) ve ayrıca içindeki
besin değerini sağlayan polenleri filtre ederek rafa gönderiyorlar.
Burada da amaç balın kristalleşmesini önlemek ve balların uzun süre
raflarda sıvı, berrak kalmasını sağlamak. Ama bu işlemler balın besin
değerini azaltıyor.
Tüketici bunları bilmiyor rafta gördüğü bütün
balları aynı işlemlerden geçmiş doğal bal zannediyor. Halbuki gerçek
öyle değil. Tebliğe balın kristalleşmesinin doğal bir olay olduğu ve
ayrıca ham bal tanımı girdiği için artık tüketiciler bu ayrımı
yapabilecek.
Ham bal ısıl işlem görmemiş ve içerisindeki polenler tutulacak şekilde filtre edilmemiş baldır. Sadece içerisindeki gözle görülebilen yabancı maddeler süzülür ve kavanozlanır. Böylece kovandan gelen besin değeri korunarak bal tüketicilere ulaştırılır. Ham bal besin değeri açısından en değerli baldır.
Aslında balın doğru tüketimi bu
şekilde olmalıdır. Ham bal yüksek sıcaklıkta ısıl işlem görmediği için
doğal olarak kristalleşir yani donar. Ama balın bu hali ile
tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Balın asıl şifasından
yararlanabilmek için bal ham haliyle tüketilmelidir.” dedi.
Tüketicinin Doğru Bilgilendirilmesinde Gerekliydi
Uluslararası
Arı Ürünleri Standartları (ISO) Komisyonu Üyesi Gıda Yüksek Mühendisi
Aslı Elif Tanuğur Samancı tebliğdeki revizyonlarla ilgili şunları
söyledi:
“Tebliğde gerek balın tanımına ve özelliklerine
ilişkin gerekse bala uygulanan işlemlere ilişkin yapılan revizyonlar hem
tüketiciyi hem de üreticiyi korumak adına çok önemlidir. Tebliğ yeni
hali ile oldukça kapsamlı ve detaylıdır.
ISO komisyonunda şu an dünya bal standardının oluşturulması çalışmaları devam ediyor. Dünyanın 2. Arıcılık ülkesi olan ülkemiz hazırlamış olduğu bu standart ile dünyaya örnek olacaktır. Özellikle de ülkemize has son derece değerli bir bal çeşidimiz olan çam balının doğru tanımlaması yapılmıştır.
Çam balı
antibakteriyel, antifungal, antioksidan özellikleri ile dünyada ayrışan,
üst kalite bir bal çeşididir. İhracat potansiyeli olan bu değerli bal
çeşidimizi, ülkemizde ve dünyada yeteri kadar tanıtamamaktayız.
Tebliğin
yeni halindeki doğru tanımlamalar ile çam balının dünyada tanıtımına da
katkı sağlanacaktır. Ayrıca bitki ismi ile satılan ballarda zorunlu
hale getirilen polen analizi ve ayrıca maltoz şekeri analizi ile de
balda sahteciliğin önüne geçme noktasında önemli bir adım atılmıştır.
Özellikle ham bal tanımının tebliğe girmesi tüketicinin doğru
bilgilendirilmesi anlamında son derece gerekli idi. Balların aşırı
ısıtılarak kristalleşmesinin engellendiğini tüketici bilmiyordu. Bu
konuda tüketici yanıltılıyordu.
Ama artık etiketinde “Ham bal” ifadesini
gördüğü zaman, tüketici bu balların ısıtılmamış ve kovandan geldiği
hali ile besin değeri korunmuş bal olduğunu bilecek. Tercihini bu
doğrultuda yapabilecek” dedi.
Türk Gıda Kodeksi Bal Standardı Değişti!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 24, 2020
Rating:

Hiç yorum yok