YENİDEN BAŞLAMANIN SİMGESİ: AŞURE
İnsanlığın en eski tatlısı olan Aşure Muharrem ayıyla birlikte yeniden mutfaklarda, ocaklarda yerini aldı. Her yörede farklı şekillerde yapılsa da, en önemli ortak değerlerimizden biri…
Nuh Peygamber ellerinde kalan son yenilebilecek şeyleri bir araya toplar ve bunlardan bir tatlı yapar: Aşure
Aşure bu yüzden sadece bir tatlı ve dini bir sembol değil aynı zamanda tıpkı gemide bulunanlar gibi birbirinden farklı, bağı olmayan ve bir araya gelmez denilenlerin birlikteliğini; onların uyumunu ve bu uyumun lezzetini temsil eder.
Her yıl evlerimizde yapılan aşurelerde bu birlikteliğin ve uyumun anısına kaynar.
Aşurenin makbul olanı 40 farklı malzemelerden yapılır denilir. Bu 40 malzemenin içinde; kullanılan sudan eklenilen şekere kadar her malzeme yer alır. Aşureye lezzetini veren ise bir gece önceden tüm malzemelerin ıslatılası ve hazırlanmasıdır.
APlus Pastaneleri Baş Şefi Cengiz Canpolat, iyi bir aşure yapmak için; tüm malzemelerin tek tek haşlanması ve süzülmesi gerektiğini belirtiyor.
Bu aşurenin renginin daha berrak olmasını sağlayacaktır diyen Canpolat; beyaz rengi elde etmek için ise bir miktar süt eklenmesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca aşurenin lezzetini verenin kısık ateşte pişmesi olduğunu belirten Cengiz Şef, “ Aşureyi geniş bir tencerede ve ağır ağır pişirmek gerekiyor. Bu lezzetini arttıracağı gibi daha kıvamlı olmasını da ağlayacaktır.” diye ekliyor.
Aşure yapmak zahmetli ve zor görünse de aslında pratik tatlılardan biridir diyen APlus şefi Canpolat, verdiği pratik aşure tarifiyle bu yıl herkesi bu bereketi paylaşmaya davet ediyor.
Aşure Tarifi:
(15 Kişilik)
- 200 Gr Aşurelik Buğday
- 50 Gr Nohut
- 50 Gr Kuru Fasulye
- 80 Gr Kuru Üzüm
- 100 Gr Kuru İncir
- 80 Gr Kuru Kayısı
- 200 Gr Bütün Kavrulmuş Fındık 200grm
- Bütün Kavrulmuş Çam Fıstığı
- 1 Adet Taze Nar
- 10 Gr Tuz
- 300 Gr Toz Şeker
- 60 Gr Kuş Üzümü
- 20 Gr Mısır Nişastası
- 10 Bardak Su
- Tarçın
Yapılışı:
Buğday, nohut, kuru fasulye, kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm bir gün önceden soğuk suyla ıslatılır.
Bir gün önceden ıslatılan tüm baklagiller ayrı ayrı kaplarda kaynatılarak aşure için hazırlanır. Meyveler ise sudan çıkartılarak beklemeye alınır.
10 bardak su tencereye alınarak kaynatılır. Kaynayan suya önce buğday ilave edilir ve özü çıkana kadar kaynatılır. Buğdayın özünün çıkması için kaynama suyuna az miktarda tuz eklenir.
Sonra sırasıyla nohut ve kuru fasulye eklenir. Tuz ve şeker ilave edilerek 20dk. kadar daha kaynatılır. Meyveler de ilave edilerek kaynatılmaya devam edilir.
Meyvelerin formunun çok bozulmamasına özen gösterilir.
En son olarak nişasta su ile açılır ve aşureye eklenerek, bir taşım kaynaması beklenir. Ocaktan indirilen aşure kaplara konur, dinlenmeye bırakılır.
Süslemesi aşure iyice dinlendikten sonra yapılır. Böylece malzemelerin dibe çökmesi ve tat değiştirmesi önlenir.
Hiç yorum yok