RAMAZAN AYINDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ PROTEİN TÜKETEREK DESTEKLEYİN
Tavuk ve hindi eti, vücut tarafından rahatlıkla sindirilip,
kaslarımızın güçlü olmasını sağlarken alınan besinleri enerjiye ve
vücudun ihtiyacı olan diğer öğelere çevirmede büyük önem taşıyan enzim
aktivitelerini destekleyen B6 ve B12 vitaminleri açısından son derece
zengin.
Diyetisyen
Canan Aksoy, “Beyaz et içerdiği yüksek protein sayesinde bağışıklık
sisteminin güçlü olması için en önemli besin öğelerinden biridir.
Bağışıklık sisteminin en önemli oyuncularının yapıtaşını proteinler
oluşturur.
Beyaz et protein içeriğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve
mineraller sayesinde de sağlıklı ve dengeli bir beslenme için
vazgeçilemez bir besin çeşididir" diyor.
Aksoy,
ramazan ayıyla birlikte değişecek beslenme düzenine bağlı olarak vücudun
dengesini koruyacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önerilerini
de paylaştı.
Özellikle sahur ile iftar arasındaki
sürenin 14 saate vardığı bu dönemde oruç tutanları sağlıklı beslenmeden
taviz vermemeleri konusunda uyaran Diyetisyen Canan Aksoy, Ramazan
dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek için iftar menülerinde protein
alımının önemine dikkat çekti.
Suyun önemine de vurgu yapan Aksoy,
“İftarı açarken bir bardak su içmek gün boyu susuz kalan bünyemiz için
en sağlıklı seçim olacaktır. Gün boyu aç kalındığı için beyin ve vücut
hızlıca yemeğe geçme eğiliminde oluyor ancak bu çok sağlıklı değil.
Yemeğe bir kâse çorba veya bir parça iftariyelik ile başladıktan sonra mide ve sindirim sistemine çalışması için biraz zaman tanımamız gerekiyor. İftarda sabırlı olmak, besinlerini iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş yemek çok daha sağlıklı” dedi.
Diyetisyen
Canan Aksoy, ramazan boyunca iki öğüne düşen beslenme düzeninde vücudun
makro ve mikro besin öğelerini karşılayacak şekilde beslenmek
gerektiğine dikkat çekerek, bunun ancak az yağlı ve kaliteli protein
kaynaklarının tercih edilmesiyle gerçekleşebileceğine dikkat çekti.
Öte
yandan vücudumuzun kendisine zarar verecek yabancı maddelere karşı
savaşma yeteneğine sahip olduğunu söyleyen Diyetisyen Canan Aksoy,
çevremizde bizim için zararlı olan binlerce çeşit mikrop olduğunu ve
vücudumuzun bu mikroplara geçit vermemek için güçlü bir bağışıklık
sistemine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Paketlenmiş gıda tüketimi önemli
Gıda
güvenliği konusunda paketli ürünlerin ve bilinen markaların tercih
edilmesi gerektiğini belirten Aksoy “Paketlenmiş olarak satışa sunulan
ürünler, bireysel temastan daha iyi korundukları için, açıkta
satılanlara göre çok daha güvenlidir.
Son genelge ile ekmeğin bile
ambalaj içinde satışının ön plana çıktığını, buradan da tekrar
hatırlatmak isterim. Özelikle et, tavuk ve hindi gibi ürünlerde,
paketlenmiş ürünleri tercih ederek eve taşınma sürecinde çapraz bulaşma
riskini de ortadan kaldırmış oluyoruz.
Eve getirdiğiniz ürünleri eğer kısa bir süre içerisinde tüketecekseniz buzdolabında, daha uzun bir süre sonra kullanmayı düşünüyorsanız dondurucuda saklayın. Taze tavuk ve hindi ürünleri buzdolabında son kullanma tarihlerine kadar, -18 C dereceki dondurucuda ise 1 ay saklanabilir.
Piliç etinin pişirilmeden
önce yıkanması şart değil ancak iç sıcaklığı en az 72-74 derece olacak
şekilde pişirilmesi gerekir” dedi. Yemeğin piştikten en fazla 2 saat
sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini belirten Aksoy, ısıtırken de
sadece yenecek miktarın ısıtılması gerektiğinin altını çiziyor.
Beyaz et protein deposudur
Beyaz
et sınıfına giren hindi ve tavuk etinin protein açısından oldukça
zengin kaynaklar olduğunu söyleyen Canan Aksoy, 100 gram hindi göğüs
etinin yaklaşık 25 gram, 100 gram tavuk göğüs eti ise 22 gram protein
içerdiğini dile getirdi.
Proteinler vücudumuzdaki tüm hücreler için
yapıtaşıdır bu yüzden de güçlü kaslar, güçlü bir bağışıklık sistemi,
büyüme- gelişme ve hücrelerimizin tamiri için yeterli ve kaliteli
protein alımı çok önemlidir.
Sağlıklı beslenme önerilerinde kaliteli hayvansal protein kaynakları arasında yer alan tavuk ve hindi eti, besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde kırmızı ete göre daha az yağ, doymuş yağ içeriyor.
Tavuk ve hindi eti, vücut
tarafından rahatlıkla sindirilip, güçlü olmasını sağlarken alınan
besinleri enerjiye ve vücudun ihtiyacı olan diğer öğelere çevirmede
büyük önem taşıyan enzim aktivitelerini destekleyen B6 ve B12
vitaminleri açısından son derece zengin.
Öte yandan beyaz et içerdiği
proteinin yanı sıra, içerdiği demir, çinko, selenyum, B12, B6 gibi
vitamin ve mineraller açısından da bağışıklık sistemimiz üzerinde
etkilidir. Demir oksijen taşıyan hemoglobinin yapısına girerek
bağışıklık sistemimize katkıda bulunur.
Tavuk ve hindi göğsü B6 vitamini deposudur
Tavuk
ve hindi etinin özellikle göğüs kısmının B6 vitamininden zengin
olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Çinko, beyaz kan hücrelerimizin yapısına
girerek bağışıklık yanıtımızı artırır.
Selenyum, glutatyon yapısına
girerek bağışıklık sistemimize katkıda bulunur. Evde izole bir hayat
sürdüğümüz bu günlerde beden sağlığımız kadar, ruh sağlığımızı da
korumak önemli.
Beynimiz güldüğümüz zaman mutluluk hormonu salgılar
hatta sahte bir gülüşü gerçek bir gülüşten ayırt edemez beynimiz.
Mutluluk hormonun artırmanın bir diğer yolu da triptofan aminoasidinden
zengin beslenmektir.
Tavuk ve hindi, özellikle hindi eti bilinen en iyi
triptofan kaynağıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin pek çok bileşeni
vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için 50’den fazla besin öğesini
günlük olarak almamız gerekir” diyerek beyaz et tüketmenin önemine
dikkat çekti.
RAMAZAN AYINDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ PROTEİN TÜKETEREK DESTEKLEYİN
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 14, 2020
Rating:

Hiç yorum yok