İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşlanmaya Sebep Oluyor
Vücudun gereksiniminden fazla karbonhidrat ve şeker tüketmek, hem
yaşam kalitesini düşürüyor hem de diyabet, kalp, kanser ve yüksek
tansiyon gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor.
Vücuda çok fazla
işlenmiş şeker alınması, uyku düzenine dikkat edilmemesi ve stres
kontrolü yapılmaması erken yaşlanma ya da otoimmün hastalıklara yol
açıyor. Orta yaş itibariyle sağlıklı ve doğal beslenerek kalori
kısıtlaması yapmak, insan ömrünü ve kalitesini artırıyor.
Memorial
Wellness Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan
Özışık, stresin ve işlenmiş besinlerin sağlığa olumsuz etkileri hakkında
bilgi verdi.
Vücut kendi dokusuna saldırıyor
Tahılların
içinde gluten denilen insan vücudunda hazmı çok zor olan ve vücut
sistemine zarar veren bir protein bulunmaktadır. Yani tahıl ya da ekmek
sadece karbonhidrat olarak görülmemelidir. İnsan vücudu gluteni bir
yabancı olarak kabul ederek vücudun savunma sistemleri buna reaksiyon
göstermektedir.
Bu yabancıyla savaşırken aslında vücut kendi dokularını
tahrip ederek otoimmün hastalıklara sebep olmaktadır. Aşırı stres,
vardiyalı çalışmak, kronik uykusuzluk, aşırı yapılan egzersizler, çok
sıcak ya da çok soğuk ortamlara maruz kalmak bağışıklık sistemini
zayıflatarak yine otoimmün hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
Kronik stres başarısızlığa yol açıyor
Çocuklarda
okul hayatı ve sınavlar, yetişkinlerde ise iş hayatı ve geçim sıkıntısı
strese neden olmaktadır. Vücut strese girdiğinde böbrek üstü
bezlerinden kortizol hormonu salgılar. Strese maruz kaldıkça kortizol
hormonunun salınımı artar ve bu durum böbrek üstü bezlerini yormaya
başlar.
Böbrek üstü bezleri yorulduğunda da sabah yataktan kalkmak
zorlaşır, dikkat eksikliği yaşanır ve kişinin iş yaşamındaki başarısı
olumsuz etkilenir. Sürekli maruz kalınan stres sonucu kortizol oranının
hep yüksek olması, insan beyninde küçülmeye de neden olmaktadır.
Beynin
küçülmesi sonucu unutkanlık, erken yaşlanma, odaklanma sorunları ve
öfkeyi kontrol edememe gibi birçok olumsuz etki ortaya çıkar. Kortizol
artışına bağlı olarak insülin de artar ve şekerli besinler tüketme
ihtiyacı görülür. İnsülin, her fazla kaloriyi yağa dönüştürmektedir.
İyi çiğnenmeyen besin iyi hazmedilemez
Sağlıksız
besinler tüketildiğinde ve iyi çiğneme yapılmadan yutulduğunda, mide
yeteri kadar hazmedemediği için sindirim problemlerine yol açmaktadır.
İyi hazmedilemeyen besinler safra kesesinden de boşalamaz ve bu durum
gıdalardan alınan besin maddeleri yani aminoasitler, çinko, magnezyum ve
vitaminlerin emilimini bozmaktadır. İnsan beyni, bir birim kas dokusuna
oranla yaklaşık 16 kat daha fazla enerji kullanmaktadır.
Dolayısıyla
günlük enerjinin %20-25’ ini beyin tüketir. Beyin iyileşmeyi ve uzun
yaşamı kontrol eden esas merkezdir. Emilim yeteri düzeyde olmayınca
kandaki düzeyler düşer beyin de ihtiyaç duyduğu enerjiyi kandan
sağlayamaz duruma gelebilmektedir.
Yemek tercihleri doğal ve sağlıklı olmalı
Günümüzde
sürekli bir yerlere yetişmek için koşturan insanlar öğünlerini de bu
hızda çabucak geçiştirmektedir. En yaygın hatalardan biri yemeğe gereken
önemin verilmemesidir.
Yemek tercihleri işlenmiş, şeker oranı yüksek,
hazır gıdalardan yana yapılmaktadır. Kolay erişilebilen ve ucuza
alınabilen, işlenmiş, çok uzun süre rafta kalabilecek katkı maddeli
gıdaları özellikle çocuklardan uzak tutmak gerekmektedir.
Beslenmede
yapılması gereken, geleneksel alışkanlıklara geri dönmek ve ailenin bir
arada bulunduğu sofralarda ev yemekleri tercih etmektir. Ayrıca herkesin
az ve sık yemesine gerek yoktur.
Eğer yapılan testlerle şeker düşmesi
denilen bir durum saptanırsa sık sık ve azar azar beslenilmesi
gerekmektedir. Ama insülin direnci ya da şeker düşmesi yoksa genellikle
insanların çalışma şartlarına göre 2 ya da 3 ana öğünle beslenmesi uygun
olmaktadır.
İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşlanmaya Sebep Oluyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 29, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 29, 2019
Rating:



Hiç yorum yok