BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATAN 10 BESLENME HATASI!
Tüm dünyada yayılmaya devam eden koronavirüs (Covid-19) tehlikesine
karşı alınan korunma önlemlerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlü
tutularak vücut direncinin arttırılması, yaşamsal önem taşıyor.
Güçlü
bir bağışıklık sisteminde yeterli ve dengeli beslenme ise kilit rol
üstleniyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz,
vücudun ihtiyacını karşılamada yetersiz kalan tek tip beslenme
modelinden mümkün olduğunca uzak durmamız gerektiğine dikkat çekerek,
“Beslenme örüntümüzün dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin
olması, güçlü bir bağışıklık sistemi için büyük bir öneme sahip. Ayrıca
öğünlerimizin hazır gıdalardan uzak olması, mevsimine uygun besin
seçimlerinin yapılması ve besin hijyeni için tüketilen yiyeceklerin evde
pişirilmesi de çok önemli” diyor.
Peki hangi beslenme alışkanlıklarımız
bizi koronavirüse karşı savunmasız bırakıyor? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz beslenme alışkanlıklarımızda yaptığımız 10 önemli hatayı anlattı, önemli öneri ve uyarılarda bulundu.
Hata: Kahvaltıyı atlamak
Doğrusu:
Günlük enerji ve protein ihtiyacımızın sağlanabilmesi için ana öğünler
atlanmamalı, ara öğünler ise beslenmemizin olmazsa olmazları olmalı.
Özellikle altın öğün olan kahvaltının atlanması; diğer öğünlerde
porsiyon miktarını arttırarak kan şekeri dengesizliklerine yol
açabiliyor.
“Bu durumda aç kalınan sürede vücut direncimizin düşmesi
kaçınılmaz oluyor” uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena
Binöz şu önerilerde bulunuyor: “Her gün kahvaltıda tüketeceğiniz
kaliteli protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki demir ve A vitamini
ile bağışıklığınızın desteklenmesine yardımcı olacaktır.
Yanına
ekleyeceğiniz C vitamini (yeşillikler, biber, portakal gibi) de
yumurtanın demir emilimine katkı sağlayacaktır”
Hata: Ara öğünü ihmal etmek
Doğrusu:
İştah kontrolünde, kan şekeri dengesinde ve günlük besin
gereksinimlerinin karşılanmasında ana öğünlere destek olan ara öğünleri
atlamamak ve protein/karbonhidrat dengesini sağlamak oldukça önemli.
Meyve-yoğurt/süt/kefir; meyve-badem/ceviz/fındık; tahıllı ekmek-peynir
gibi seçeneklerle alınan protein, vitamin/mineral ve lif dengesi vücut
direncinin artmasına yardımcı oluyor.
Hata: Tek tip beslenmek
Doğrusu: Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz her
besinin enerji, protein, vitamin ve mineral içeriğinin farklı olduğunu
vurgulayarak, “Besinlerin doğru şekilde ve birlikte tüketilmeleri
vücuttaki kullanılabilirliklerini arttırarak bağışıklık sistemimizi
destekliyor” diyor.
Bu durumda öğünlerimizin içeriğinin kaliteli
protein, demir, çinko içeren; et, tavuk, balık, yumurta gibi
proteinlerden; lif ve B grubu vitamin içeriği yüksek tam tahıl ürünleri
ve kurubaklagillerden; antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzelerden;
omege-3 ve omega-6 kaynağı olan ceviz, fındık, badem gibi yağlı
tohumlardan zengin olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Hata: Yetersiz ve sıcak su içmek
Doğrusu:
Besinlerin sindirimi, emilimi ve sonrasında oluşan zararlı atıkların
vücuttan uzaklaştırılmaları ile diğer metabolik olaylar için yeterli su
tüketmek çok önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz
vücudumuzun günlük olarak kilo başına 30 ml su ihtiyacı olduğuna dikkat
çekerek,
“Suyun yetersiz tüketimi sonucunda bağırsaklarda gelişebilecek
olan kabızlık, bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen bağırsak
sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle su tüketimi bireyin
ihtiyacı doğrultusunda günün her saatine dengeli olarak dağıtılmalı”
uyarısında bulunuyor.
Ayşe Sena Binöz virüsler ölür düşüncesiyle yüksek
ısıda su tüketiminin boğaz ve ağız mukozasına vereceği zararların da göz
ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “En ideali ılık su tüketmek”
diyor.
Hata: Turşu tüketimini abartmak
Doğrusu:
Bağırsak florası için yararlı olan probiyotik besinler (yoğurt, kefir,
ev yapımı turşu gibi) bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücut
direncimizi arttırıyor. “Ancak virüsün yok edilmesi amacıyla turşu
tüketimini abartmak doğru bir yaklaşım değildir” uyarısında bulunan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Turşunun içeriğindeki yoğun tuzun mideye zarar verdiği unutulmamalı.
Kronik hastalığı (hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi) olan belli yaşın
üzerindeki kişilerin yüksek miktarda turşu tüketmeleri birtakım sağlık
problemlerine yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor” diyor.
Probiyotiklerin etkisini arttıran muz, elma, enginar, kereviz,
kuşkonmaz, soğan, sarımsak, pırasa, kurubaklagiller, tam tahıllar, keten
tohumu, badem, ceviz gibi prebiyotik besinlerin tüketimi ise bağışıklık
sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Hata: Hamur işleri ve tatlılara yönelmek
Doğrusu:
Paketli gıdalar, kek, şekerleme, hamur işleri gibi içeriğinde lif
(posa) bulunmayan basit karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimi
kan şekeri dengesini bozuyor.
Oluşturdukları tokluk hissinin kısa olması
nedeniyle bir sonraki öğünde besin tüketimimizin artmasına ve yüksek
kalori içerikleri sebebiyle kilo alımınıza neden olabiliyor. Aynı
zamanda günlük protein, vitamin/mineral ihtiyacımızı karşılamadığı için
bağışıklık sistemini güçlendirme sürecini olumsuz etkileyebiliyor.
Vücut
direncinizin artması için B grubu vitaminleri ve liften zengin tam
tahıl ekmekleri, bulgur, çorba ve tam tahıl ürünleri gibi sağlıklı
karbonhidrat içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.
Hata: Yetersiz protein tüketmek
Doğrusu:
Proteinler vücut dokusunu oluşturmak, onarmak ve viral, bakteriyel
enfeksiyonlarla savaşmak için yaşamsal öneme sahip. Ancak dikkat!
Alınan
düşük protein bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olduğu gibi,
yüksek protein tüketimi de böbreklere zarar vererek taş oluşumuna yol
açabiliyor.
Hata: C vitaminini az veya çok almak
Doğrusu:
Enfeksiyon durumunda ve enfeksiyonlardan korunmada C vitamini önemli
bir rol üstleniyor. C vitamini vücut tarafından depolanamadığı için
turunçgiller, yeşillikler, biber, kivi ve domates gibi kaynakları her
gün düzenli olarak tüketmeniz çok önemli.
Ancak C vitamini takviyelerini
bilinçsizce kullanmak böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verebiliyor.
Dolayısıyla C vitamini alımını abartmadan besinlerle sağlamayı
alışkanlık haline getirin.
Hata: Besinlerin hazırlama aşamasına dikkat etmemek
Doğrusu:
Besinlerin değer kaybına uğramamaları için hazırlama aşamalarına dikkat
etmek şart. Örneğin C vitaminin hassas yapısı nedeniyle hazırlama ve
pişirme aşamasında kayba uğrayabileceği için meyve/sebzeleri mümkün
olduğunca kısa sürede, metal bıçak darbesi değdirmeden hazırlamalı ve
yine kısa sürede bekletmeden tüketmelisiniz.
Hata: Besinleri çiğ ve az pişmiş tüketmek
Doğrusu: Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz
az pişmiş ve çiğ besinlerden mümkün olduğunca uzak durmamız gerektiği
uyarısında bulunarak, “Et çeşitlerinin pişirilirken bakterilerin
ölebilmeleri için iç sıcaklığının 70 derece ve üzerinde olması
gerekiyor.
Etlerin iyi pişirilmeleri büyük önem taşıyor, çünkü iyi
pişmemiş etler E.coli, Salmonella gibi bakteriler ve koronavirüs
(covid-19) ile gıda güvenliğini riske atabiliyor” diyor.
Aynı şekilde
tükettiğiniz yumurtanın da tam pişmiş olması hem içeriğindeki vitamin ve
protein kalitesinden daha iyi yararlanmamızı sağlıyor, hem de bakteri
oluşumunun önüne geçiyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATAN 10 BESLENME HATASI!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 23, 2020
Rating:

Hiç yorum yok