Sağlıklı Yiyeceğim Derken, Sağlığınızdan Olmayın!
Badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişleri severek tüketiyoruz.
Ara öğünler başta olmak üzere sıkça tükettiğimiz bu kuruyemişlerdeki
tehlikenin farkında mısınız?
Bu soruyu soran Gıda Güvenliği Derneği
Başkanı Samim Saner; kuruyemişlerdeki aflatoksin riskine karşı
tüketicileri uyarıyor.
Badem
ve yer fıstığı çok uzun bir serüvenin ardından tarladan bize ulaşıyor.
Bu serüven boyunca da ürünlerin üzerinde gözle görülmeyen bazı küfler
aflatoksin denilen bir toksini oluşturabiliyor.
Samim Saner aflatoksin
küfünün Dünya Sağlık Örgütü'nce kansere yol açan maddeler listesinde bir
numaralı kanserojen madde olarak listelenmiş olduğuna dikkat çekiyor.
İşte badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişleri alırken aflatoksin riskine
karşı madde madde dikkat edilmesi gerekenler;
- Ürünün resmi kontrollerden geçmiş olduğundan emin olunması,
- Nerede, kimin tarafından üretildiğinin bilinmesi,
- Tavsiye edilen tüketim tarihinin (TETT) bilinmesi,
- El değmeden tüketiciye ulaştığından emin olunması
- Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli ve resmi kontrollerden geçen ürünlerin tercih edilmesi,
- Üretildikten sonra dış etkenlere karşı koruyucu paketle tüketiciye ulaşmış olması
Samim
Saner, bu maddelere dikkat edilmesi aflatoksin küfünün yol açabileceği
karaciğer kanserinden korunmak anlamına da geliyor diyerek tüketicileri
uyardı.
Diyetisyen Berrin Yiğit: İyi yağlar, depo yağları kovar
Uzman
Diyetisyen Berrin Yiğit, yağlı tohumların iyi tohumlar olduğunu ve iyi
yağların depo yağları vücuttan kovduğunu bu nedenle, badem ve yer
fıstığının tüketiminin önemli olduğunu belirtiyor.
Açlığı kontrol etmek
için ara öğünlerde badem ve yer fıstığı gibi yağlı tohumların iyi birer
alternatif olacağına değinen Yiğit, porsiyon olarak ise günde 20 adet
badem, 40 adet yer fıstığı tüketilebileceğini vurguluyor.
Kuruyemişte paket ürünü koruyor
Berrin
Yiğit, badem ve yer fıstığının yanısıra açıkta satılan diğer
ürünlerdeki aflatoksin riskine karşı da tüketicilere tavsiyelerde
bulundu.
Satın aldığınız ürünün taze olduğuna emin olun, tavsiye edilen
tüketim tarihini bildiğiniz, el değmeden size ulaştığına emin olduğunuz,
hijyenik koşullarda paketlenen güvendiğiniz markalara yönelin. Paketli
ürünlere karşı bir ön yargı olmasına rağmen özellikle kuruyemişte ürünün
doğal faydasını korumak için önemli.
Paket, kuruyemişte oksijen
temasını engelleyerek tavsiye edilen tüketim tarihine kadar ürünü taze
tutuyor. Aynı zamanda paket üzerinde ne zaman üretildiği ve ne zaman
tüketilmesi gerektiği detayları yer alıyor” diyerek Samim Saner’in
uyarılarına yeniden dikkat çekiyor.
Sağlıklı Yiyeceğim Derken, Sağlığınızdan Olmayın!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 24, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 24, 2019
Rating:



Hiç yorum yok