Açıkta satılan antep fıstığı, fındık ve baharatlar kanser sebebi!
Ara öğünlerde, sevdiklerimizle
bir araya geldiğimizde ya da evde televizyon karşısında severek
tükettiğimiz antep fıstığı ve fındıktaki ya da sofralarımıza tat katan
kırmızı biber ve başka baharatlardaki gizli tehlike aflatoksin!
Keyif
anlarımızın eşlikçisi olan kuruyemişler ve baharatların uygun koşullarda
hasat edilmemesi ve saklanmaması karaciğer kanserine yakalanma riskini
artıyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, açıkta satılan
antep fıstığı, fındık ve baharat tüketirken dikkat edilmesi gereken
kriterleri belirterek tüketicileri uyarıyor.
Antep
fıstığı, fındık ve baharatlar hem lezzeti hem de keyif anlarının en
büyük eşlikçisi olarak tükettiklerimiz arasında ilk sıralarda yer
alıyor. Ancak bu ürünleri satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar
var, bu konuda Samim Saner tüketicilere tavsiyelerde bulunuyor.
Gözle görülmeyen küflere dikkat
Açıkta
satılan ürünlerdeki gözle görülmeyen mikrobiyolojik risklere dikkat
çeken Samim Saner, tüm ürünlerin açık olduğunda her türlü mikrop ve küf
bulaşmasına ve üremesiyle birlikte küf toksinlerinin oluşmasına olanak
sağladığını belirtiyor.
Saner, bu küf toksinlerinden en zararlı olanının
ise Dünya Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen madde olarak
nitelendirilen Aflatoksin maddesi olduğuna dikkat çekerek sözlerine
şöyle devam etti: “Aflatoksin maddesi uygun koşullarda hasat edilmemiş,
kurutulmamış ve muhafaza edilmeyen;
açıkta satılan kuruyemiş, baharat ve
kuru meyvelerin üzerindeki gözle görülmeyen bir küflenme sonucunda
ortaya çıkan zehirli bir kimyasal maddedir. Bu nedenle antep fıstığı,
fındık gibi kuruyemişleri ve baharatları alırken Bakanlığın resmi
kontrollerinden geçmiş ambalajlı ürünlerin tercih edilmesinin
gerekliliği daha da önem kazanıyor.”
Hem ağzınızın tadını hem de karaciğer sağlığınızı bozmayın
Samim
Saner, “Beklemiş, bayat antep fıstığı ve fındık tüketirken ağzımıza
gelen o kötü tat, aslında sadece kötü bir tattan ibaret değil. Bu sırada
küf toksinleri ve yağın oksidasyon ürünlerini yediğimizi ve özellikle
küf toksinlerinin karaciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi
olduğunu unutmayalım.
Taze ve hijyenik ürünlere ulaşmanın ve tüm bu
sağlık problemlerini en aza indirmenin yolu ise menşei, üreticisi,
tavsiye edilen tüketim tarihi belli olan ve Bakanlık resmi
kontrollerinden geçen paketli ürünleri tercih etmekten geçiyor.” diye
konuştu.
Diyetisyen Çağatay Demir’den mutlu diyet tüyoları
Diyetisyen
Çağatay Demir, yazın sona ermesi ve sonbahar ile artık yaz kilolarından
kurtulmak ya da yeni yaz sezonunu daha fit karşılamak isteyenlerin bu
aylarda beslenmelerine daha fazla özen göstermeye başladığını
belirtiyor.
Sağlıklı beslenmek ya da kilo vermek isteyenler için ise en
iyi ara öğünlerin kuruyemiş olduğunu belirten Demir, kuruyemişler yağlı
tohumlardır. Ancak içeriklerinde bulundurdukları doğal fayda sayesinde
mutlaka beslenme içerisinde yer almalıdır diyor.
Diyet yaparken
kendimizi birçok lezzetten mahrum bırakmak yerine porsiyon kontrolü
yaparak mutlu diyet anlayışını benimsemeyi danışanlarına sürekli
anlattığını belirten Demir, bazen danışanlarımın listelerine antep
fıstığı eklediğimde ama antep fıstığı yüksek kalorili değil mi diyorlar.
Demir, Antep fıstığının kilo kontrolünde diyet listelerinden
çıkartılmamasını belirterek şunları söylüyor; “100 gram Antep fıstığı
vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yüzde 35'ini
karşılar. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür”
Fındığın da
yine ara öğünlerde tüketilebilecek kuruyemişler arasında olması
gerektiğini belirten Demir, fındığın kalp ve beyin sağlığını
desteklediğini ve kanseri önlediğini belirtiyor.
Çağatay Demir
de kuruyemiş ve kuru meyveleri satın alırken dikkat edilecek husular
konusunda tüketicileri uyararak: “Açıkta satılan ürünlerin depolama
koşulları, ne zaman üretildiği ne zamana kadar tüketilmesi gerektiği
belli değil tüm bu detaylar sağlık açısından önemli çünkü açıkta satılan
kuruyemişlerde karaciğer kanseri riski bulunuyor.
Paketli ürünler
kuruyemişle oksijen temasını engelleyerek son tüketim tarihine kadar
ürünü taze tutuyor. Aynı zamanda paket üzerinde ne zaman üretildiği ve
ne zaman tüketilmesi gerektiği detayları yer alıyor” diyerek Samim
Saner’in uyarılarına yeniden dikkat çekiyor.
Açıkta satılan antep fıstığı, fındık ve baharatlar kanser sebebi!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ekim 17, 2019
Rating:

Hiç yorum yok