Geleceğin Dünyasında Baklagiller Stratejik Bir Önem Kazanacak
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım
Örgütü, Dünya Gıda Günü’nde “Açlıkla mücadelede sağlıklı beslenmenin
önemine” dikkat çekerken, Türkiye’de bulguru sofralara en sağlıklı
haliyle kazandırmayı hedefleyen Duru Bulgur’dan “Sürdürülebilir bir
tarım ve sağlıklı beslenme adına baklagillerin daha fazla tüketilmesi”
çağrısı geldi.
Birleşmiş
Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim,
“Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. Bu yılki temayı "Eylemlerimiz
geleceğimizdir.
Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya"
sözleriyle belirleyen FAO, bu yıl sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme
özelinde farkındalık çalışmalarına ağırlık verecek. FAO’nun Dünya Gıda
Günü özelinde bu yılki farkındalık çalışmalarının son derece anlamlı
olduğunu söyleyen Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru,
dünyada artan
nüfusun beslenme ihtiyaçlarını karşılarken, bir yandan da doğal
kaynakları, biyoçeşitliliği ve ekosistemin sağlığını korumanın önemine
işaret etti. FAO’nun bir yandan açlık tehdidini vurgularken bir yandan
da obezite tehlikesine dikkat çektiğini söyleyen Ece Duru, dengeli ve
sağlıklı beslenme adına baklagillerin stratejik bir önem taşıdığını
söyledi.
Düzenli bakliyat tüketimiyle obezite engellenebilir
Ece
Duru şöyle konuştu: “FAO’nun araştırmaları dünya genelinde 670
milyondan fazla yetişkin ve 120 milyon kız ve erkek çocuğunun (5- 19 yaş
arası) obeziteyle mücadele ederken, 820 milyonu aşkın insanın ise
açlıkla mücadele ettiğini ortaya koydu.
Sağlıksız beslenme, dünyada, bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında geliyor ve dünya çapındaki her 5 ölümden biriyle ilişkilendirilen sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçeler üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.
Tam da bu noktada baklagil tüketimini ve
üretimini sürdürülebilir hale getirmek stratejik bir nitelik kazandı.
Açıkça görülüyor ki; baklagilleri düzenli olarak tüketmek, besin
içerikleri açısından dengeli ve sağlıklı beslenmeye önemli ölçüde katkı
sağlayacaktır. Bakliyatların besin değeri zengin ve ekonomik olmasından
dolayı gelecekte de açlık ile mücadelede önemi bir rol oynayacak.”
Baklagil üretimi ekosistemi koruyor
Baklagillerin
sağlıklı beslenmedeki rolünü detaylandıran Duru, bu gıda grubunun
protein, diyet lif, demir, çinko, magnezyum ve vitaminler yönünden
zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.
Yüksek lifli, düşük kalorili
oldukları için porsiyon kontrolü sağlandığında kilo alma korkusu
olmadan baklagillerin tüketilebileceğini kaydeden Ece Duru, diyabetin
daha iyi kontrol edilmesinde de baklagil tüketiminin önemini vurguladı.
Bakliyat tüketimi kadar üretiminin de dünya geleceğinin korunmasında
stratejik bir önem taşıdığının altını çizen Ece Duru,
“Baklagil
bitkileri bir taraftan havanın azotunu toprağa bağlama yeteneğindeki
bakterileri köklerinde bulundururken diğer taraftan pek çok kültür
bitkisinin yetişemediği zor koşullarda yetişerek, insanların gıda
gereksiniminin karşılanmasında önemli bir görev üstlenmektedir.
Fasulye
gibi baklagil grubu bitkiler, havanın serbest azotunu bazı bakteriler
sayesinde bitki yararına kullanırlar. Bu durumda; havada bitkinin
kullanamayacağı formda olan azot elementi bu sayede bitkinin
kullanabileceği forma dönüştürülür.
Bitkiye ve toprağa besin elementi
katkısı sağlanmış olur. Ayrıca baklagil köklerinin toprakta atık
şeklinde kalması ile toprağa organik madde katkısı sağlanmış olur”
bilgilerini aktardı.
Türkiye’de bulgur tüketimi, makarna ve pirincin gerisinde
Türkiye’nin
bulgur üretiminde dünya birincisi olduğunu ve ülkemizde geçtiğimiz yıl
505 bin ton bulgur üretiminin gerçekleştirildiğini anlatan Duru Bulgur
Gıda Mühendisi Ece Duru Türkiye’deki bulgur ve bakliyat pazarı hakkında
şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de bulgur tüketimi kişi başı 3,30 kilogramdır. Bu geleneksel bir ürün olan bulgur için makarna ve pirince göre oldukça düşük. Fakat bu oran İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde kişi başı 9 kilograma çıkarken, batı bölgelerde kişi başı 1 kilograma kadar düşüyor.
Baklagiller grubunda kişi başı
ortalama porsiyon miktarı 60 gr civarında. Fasulyede ise kişi başı
yıllık tüketim ortalama 3.3 kilogram iken nohut 5.2 kilogram. Fasulye
kişi başı yıllık porsiyon adedi 55 öğün iken nohutta 86 öğüne denk
geliyor. Türkiye’de 265 bin ton fasulye tüketimi gerçekleşiyor.
Nohut
Türkiye’de yıllık ortalama 412 bin ton tüketiliyor. 411 bin tonu kuru
bakliyat şeklinde tüketilirken 1000 ton haşlanmış ürün şeklinde
tüketiliyor. Bulgurda ise Türkiye genelinde yıllık tüketim miktarı kişi
başı 13 kg civarında.”
Türkiye’de ve dünyada bulgur
ve bakliyat için fuarlar ve çeşitli toplantılar aracılığıyla tanıtım
çalışmaları yaptıklarını dile getiren Ece Duru, gelişmekte olan birçok
ülkede baklagillere dayalı bir beslenme düzenine geçiş yapıldığını
söyledi.
Geleceğin Dünyasında Baklagiller Stratejik Bir Önem Kazanacak
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ekim 18, 2019
Rating:


Hiç yorum yok