Açıkta Satılan Bu Malzemelerle Aşure Yapmayın!
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, aşure ayının yaklaşması
nedeniyle tüketicileri aşure hazırlarken kullanacakları kuruyemişler,
kuru meyveler ve bakliyatları seçerken dikkat edilmesi gerekenler
konusunda uyardı.
Saner, tüketicilere “Açıkta satılan kuruyemiş ve
bakliyatlarla hazırlayacağınız aşure ile sağlığınızı ve ağız tadınızı
bozmamak için resmi kontollerden geçmiş ve hijyen kurallarına uygun
paketli ürünleri tercih edin” uyarısında bulundu.
Paketli değil açıkta satılan ürünler sağlıksızdır!
Aşure
ayına girdik, bu ayda kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyat satışları artış
gösteriyor. Ancak tüketiciler, tazelik ya da organik algısı nedeniyle
açıkta satılan ürünlere yöneliyor. Oysa ki açıkta satılan bu
kategorideki ürünler, uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza
edilmemiş ise üzerinde çoğunlukla gözle görülmeyen bir küflenme oluşuyor
ve bu küf, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir numaralı kanserojen olarak
belirlediği aflatoksin zehrini üretiyor…
Aşurelik alırken paketli ürünleri tercih edin
Saner,
birbirinden lezzetli kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyatların biraraya
gelerek lezzetli bir tat oluşturduğu aşurenin malzemelerini seçerken
bakanlık kayıtlı, nerede üretildiği belli, hijyenik koşullarda saklanmış
ve el değmeden paketlenmiş, üzerinde son kullanma tarihi veya tavsiye
edilen tüketim tarihi yer alan paketli ürünlerin tercih edilmesi
konusunda tüketicileri uyardı.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça Kaya da uyardı
Samim Saner’in uyarılarına dikkat çeken iç hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça
Kaya’da özellikle kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyatların
besleyiciliklerinden faydalanmak adına hijyenik ve taze ürünler tüketmek
gerektiğini vurguladı. Kaya, tazelik konusunda doğru bilinen yanlışlara
değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Açıkta satılan hiçbir ürünün son
kullanma tarihi yok. Bu ürün ne zaman hasat edildi ne zamandır piyasada
dolaşıyor, piyasada dolaşırken nasıl koşullarda muhafaza edildi, ürüne
sizden önce kaç kişi dokundu, yere düştü üzerine küflendi ve geri mi
konuldu, saklama koşulları uygun muydu, böcekler ya da farklı haşereler
temas etti mi; bunların hiçbiri ile ilgili bilgi sahibi değilseniz
lütfen o ürünü satın almayın.
Uzman İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan sağlıklı ve lezzetli aşure tarifi:
1 su bardağı aşurelik buğday,
½ çay bardağı kurufasulye ve nohut,
7-8 tane güneşte kurutulmuş kayısı,
6-7 tane sarı kuru kayısı,
4 tane kuru
incir,
½ çay bardağı kuru üzüm,
1,5 çay bardağı çam balı,
6-7 tane
karanfil,
1 su bardağı süt,
1 tane kırmızı elma.
Üzerini süslemek için;
½
çay bardağı kırmızınar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tarçın,
1 yemek kaşığı kuş üzümü.
Yapılışı:
bütün malzemeler ayrı ayrı az suyla haşlanır, haşlama suları dökülmeden
malzemeler yumuşayınca birbirine karıştırılır ve biraz daha pişirilir,
piştikten sonra süt, bal ve elma eklenir, 1 taşım daha pişirilir.
Kaselere koyduktan sonra üzerine nar, ceviz, fındık, badem, hindistan
cevizi ve tarçınla süsleyerek servis edilir.
Açıkta Satılan Bu Malzemelerle Aşure Yapmayın!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Eylül 03, 2019
Rating:

Hiç yorum yok