Dondurulmuş ve Konserve Gıdaların Besin Değeri
Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve
beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu
Konuşuyor” ile en güncel bilgileri kamuoyuna aktaran Sabri Ülker Vakfı,
bu kez konserve ve dondurulmuş gıdalar ile ilgili sorulara dair bilimsel
gerçekleri sıralıyor.
Uluslararası Gıda Bilgi
Konseyi (IFIC) Tüketici Araştırması-2016 sonuçlarına göre 100 bireyden
6’sı dondurulmuş veya konserve gibi işlenmiş besinlerin tüketimi
konusunda endişe duyuyor. Kamuoyunda dondurulmuş veya konserve
besinlerin, özellikle vitamin-mineral içeriğinin tamamen kayba uğradığı
düşüncesi de oldukça yaygın. Peki, bilimsel veriler ve otoriteler bu
konuda ne söylüyor?
Dondurma işlemi sebze ve meyvelerin besin değerini azaltıyor mu?
Hasat
döneminde tüketime uygun meyve ve sebzeler toplanır, dondurulmuş ürün
haline getirilinceye dek +4°C’de (buzdolabı ısısı) saklanır. +4°C’de
saklanan besinler en geç 8 saat sonra üretime alınır.
Her besin kendi
özelliklerine göre soyma, ayıklama gibi işlemlerden geçtikten sonra
besinlere haşlama ve hızlı soğutma uygulanır. Ardından besinler -40°
C‘de hızlı dondurma işleminden geçirilerek tek tek dondurulur.
Bu işlem,
dondurulmuş sebzelerin ambalajından kullanılıncaya kadar ürün alınıp
kalanı tekrar derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar saklamayı da
mümkün kılar. Kısacası dondurma işlemi, besin değerinin korunmasına
destek olur, besin değerini azaltmaz.
Konserve işlemi sebze ve meyvelerin besin değerini azaltıyor mu?
Konserve
işleminde sebze ve meyveler yıkama, ayıklama, doğrama, kabuk soyma veya
çekirdek çıkarma işlemlerinin ardından tanelerin büyüklüğüne göre
85-98ºC aralığında, uygulanan sıcaklığa bağlı olarak, 2-8 dakika süreyle
haşlanır.
Böylelikle sterilizasyon sağlanır, bozulmaya neden olan
enzimlerin aktiviteleri durdurulur ve besin değeri korunmuş olur. Ayrıca
konserve sebze ve meyvelerin raf ömrü taze ve dondurulmuşlardan daha
uzundur. Konserve sebze ve meyveler 1 yıl hatta daha uzun süre
sonrasında tüketilebilir.
Dondurulmuş veya konserve besinlerle dengeli beslenmek mümkün mü?
Amerika
Beslenme Birliği (American Nutrition Society), dondurulmuş, konserve
veya kurutulmuş sebze ve meyvelerin, besin değerini koruyarak, raf
ömrünü uzatmaya ve böylelikle besin güvenliğini desteklemeye yardımcı
olabileceğini belirtiyor.
2003-2008 Amerika Beslenme ve Sağlık
Araştırması sonuçlarına göre konserve, dondurulmuş ve kurutulmuş sebze
ve meyveler posa/lif alımının yaklaşık yüzde 30’una, C Vitamini alımının
yüzde 50’sine ve potasyum alımının yüzde 45’ine katkı sağlayabiliyor.
Dolayısıyla, dondurulmuş veya konserve besinler besin değerinin
korunmasına, besin güvenliğinin ve çeşitliliğinin sağlamasına katkı
yaparak yeterli ve dengeli beslenmeyi destekleyebilir.
Dondurulmuş ve Konserve Gıdaların Besin Değeri
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ağustos 30, 2019
Rating:

Hiç yorum yok