88 Kurum ve İnisiyatif Zehirsiz Sofralar İçin Harekete Geçti

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürüttüğü “Zehirsiz Sofralar” projesi Nisan 2019'da başladı. 
Buğday Derneği, bir yıl sürecek proje ile pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 

Bu amaçlara ulaşmak için de bir sivil toplum ağı kurulmasına ön ayak olmayı, pek çok bilgilendirici materyalin olduğu bir web sitesi hazırlamayı ve oldukça kapsamlı bir kampanya yürütülmesini hedefliyor. 

Kurulmakta olan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, çalışma alanları gıda güvenliği ile kesişen, daha az pestisit kullanımı ve alternatif tarım ve mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için savunuculuk yapacak, farklı alanlardan sivil toplum örgütleri ve sivil girişimleri bir araya getiriyor. 

Bu ağın birlikte hareket etmesi, sivil aktörlerin seslerinin daha güçlü çıkmasını, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ve daha etkin bir kampanya yürütülmesini sağlayacak. 

Zehirsiz Sofralar birlikte mümkün! 
Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın ilk aşama toplantıları, 16 Mayıs 2019 tarihinde İzmir’de, 11 Haziran 2019 tarihinde İstanbul’da ve 13 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. Toplantılara toplam 68 sivil toplum örgütü ve sivil girişimi temsilen 123 kişi katıldı. 

Toplantılara katılamayan, ama ağa katılma talebini iletenlerle birlikte Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nda tüketici hakları, sağlık, tarım, gıda, ekolojik yaşam, doğa koruma ve çevre gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış 85 STK ve inisiyatif bulunuyor. 



Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın ilk aşama toplantılarında ağın yapısı, işleyişi ve çalışma alanları tartışıldı; ağın, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyerek hareket etmesi karara bağlandı ve ağa ait bir Yürütme Kurulu oluşturuldu. Paydaşların sorumluluk alanları tanımlandı ve Zehirsiz Sofralar Projesi hakkında görüş alışverişi yapıldı. 

Kalıcı olması hedeflenen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın Eylül ayına kadar kuruluş aşamasını tamamlaması ve Kasım ayında pestisit kullanımının azaltılması ve alternatif yöntemlerin geliştirilmesi ile ilgili ortak bir kampanyaya başlaması hedefleniyor. 

Pestisitlerin zararları ve pestisitlere alternatif yöntemlerle ilgili Kasım ayında uluslararası bir konferans gerçekleştirilmesi planlanıyor ve aynı konularla ilgili Kasım ayında açılmak üzere kapsamlı bir web sitesi hazırlanıyor. Pestisitlere karşı bir sivil toplum ağına neden ihtiyacımız var? 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi Oya Ayman'a göre, pestisitlerin etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılmasına, kamuoyunun bilgilendirilmesine ve pestisit kullanımı azaltılırken, doğa dostu alternatif mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması konusunda daha fazla işbirliği yapılmasına ihtiyacımız var. Ayman, ağın önemini; 

“Zehirsiz Sofralar STK Ağı, konunun farklı yönleriyle bütüncül bir şekilde ele alınmasını, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını, sivil aktörlerin etkin bir kampanya yürüterek karar vericilerin harekete geçmesi için sesini daha güçlü duyurmasını sağlayacak” sözleriyle ifade ediyor. 

Tarım ve gıdanın hayatın merkezinde yer aldığını belirten Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı'nda olma nedenlerini şöyle açıklıyor: “Gıdanın tohumdan sofraya uzanan yolculuğu, insan haklarından iklim değişikliğine, adaletten toplumsal refaha, biyoçeşitlilikten kaynak tüketimine kadar hayatın her noktasına temas ediyor. 

Kökten değişmesi gereken çökmüş bir gıda sistemi var karşımızda. Bu yüzden tarım ve gıda üzerine çalışan, bu konuya ilgi duyan herkesin bir araya gelmesi, kendi uzmanlığını ortaya koyması çok önemli. Greenpeace Akdeniz olarak biz de elini taşın altına koyan her aktörle bir araya gelip ortak akılla sorunların teşhisini yapmak ve çözüm önerileri oluşturmak için bu ağı benzersiz bir önemde görüyoruz.” 

Zehirsiz Sofralar Projesi Danışmanı Gıda Mühendisi Bülent Şık, Sivil Toplum Ağı'nın önemini şu şekilde açıklıyor: “Gıda güvenliği bir gıda maddesinin sağlığa uygun olmasını sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür. Bu amaçla özünde kamusal nitelik taşıyan çeşitli çalışmalar yapılır. Kamusal çalışmaların sağlıklı yürütülmesi ise ancak yurttaşların da bu çalışmalara dâhil olabilmeleri ile mümkündür. 

Böylece yurttaşların bilgiye erişim haklarını kullanabilmeleri ve kamusal çalışmalardaki belirsizliklere ve yetersizliklere doğrudan müdahil olabilmeleri sağlanacaktır. Bu yapılabildiği ölçüde de yaşadığımız hayata dair bilgi ve becerimizin artacağı ve politik süreçlere müdahil olma imkânlarımızın çoğalacağı söylenebilir. 



Bu bağlamda çeşitli örgüt, yapı ve inisiyatifin gıdalardaki pestisit kalıntıları gibi önemli bir konuda kamuoyu farkındalığı yaratma ve tarımda pestisit kullanımını sonlandırma amacı ile bir araya gelerek “Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı” kurmasını çok önemli buluyorum.”  

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı'nda yer alan kurumlar: 
350 Ankara 
Afşar Balam Kadın Kooperatifi 
Agrida Tarım ve Turizm Derneği 
Akdeniz Koruma Derneği 
Anadolu Kalkınma Derneği 
Ankara Organik Üreticileri ve Müteşebbisleri Derneği 
Antalya Gıda Topluluğu 
Atölye Deneme Sanat ve Ekolojik Çalışmalar Derneği 
Bağlıca Eğitim Çevre Dayanışma Derneği 
Bardacık Gıda Topluluğu 
Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifi Renkli Orman Okulları- BBOM 
Beşiktaş Kooperatifi Girişimi 
BİTOT Gıda Topluluğu 
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği – BİOTED 
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği 
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği 
Bütün Çocuklar Bizim Derneği 
Çankırı Eldivan Kadın Kooperatifi Çekirdek Türetici Çevre ve Arı Koruma Derneği - 
Çarık Derneği 
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı – ÇEKÜL Çevreci Enerji Derneği 
Çukurova İnsan Tohum ve Toprak Atölyeleri - ÇİTTA 


Çukurova Organik Tarım Derneği 
Demeter Tarım Derneği 
Doğa Derneği 
Doğa Koruma Merkezi 
Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Ağı - DBB 
Doğal Yaşam Derneği 
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Derneği 
Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği 
Ege İhracatçı Birlikleri – EİB 
Eko Harita EKOLOG 
Ekolojik Girişimciler ve Gönüllüler Derneği 
Ekoloji Kolektifi 
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği – ETO 
Ekolojik Yaşam Derneği – EKODER 
Erzurum Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Derneği 
Gastronomi ve Turizm Derneği 
Gediz Ekoloji Topluluğu 
Good4Trust 
Greenpeace Akdeniz 
Güneşköy Kooperatifi 
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği- HASUDER 
Homeros Gıda Topluluğu İstanbul Permakültür Kolektifi 
İşletme Kooperatifi Organik Üreticileri 
Kanserle Dans Derneği 
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı- KAÇUV 
Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği 
Kars Doğal Ürün Yetiştiricileri Derneği 
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği 
Kendin Olma Cesaretini Bul Platformu 
Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği 
Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Konya Organik Tarım Derneği 
Koruyucu Tarım Derneği 
Kozmetik Üretici ve Araştırmacıları Derneği 
Kuzey Ormanları Savunması 
Ne Yersen O'sun 
Organik Üreticiler ve Sanayiciler Derneği – ORGÜDER 
Originn Gıda Topluluğu 
S.S. Temiz Hasat Tüketim Kooperatifi 
Sağlık ve Çevre İttifakı (Health and Environment Alliance) – HEAL 
Silivri Çevre Derneği Sürdürülebilir Yaşam Derneği 
Tarım Ekonomisi Derneği 
Tarım ve Gıda Etiği Derneği 
Tarımsal Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği – KSKDER 
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube 
Tüketici Birliği Federasyonu - TBF 
Tüketici Dernekleri Federasyonu - TÜDEF 
Tüketici Hakları Derneği - THD 
Tüketici Örgütleri Federasyonu - TÖF 
Tüketiciler Derneği 
Tüketiciyi Koruma Derneği - TÜKODER 
Türk Kanser Derneği 
Türk Toraks Derneği 
Türkiye Biyoetik Derneği 
Türkiye Biyologlar Derneği 
Türkiye Ormancılar Derneği 
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği 
Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi WWF Türkiye Yavaş Gıda Derneği 
Yeryüzü Derneği 
Yeşil Düşünce Derneği 
Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
88 Kurum ve İnisiyatif Zehirsiz Sofralar İçin Harekete Geçti 88 Kurum ve İnisiyatif Zehirsiz Sofralar İçin Harekete Geçti Reviewed by gastronotunmutfagi on Ağustos 17, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok