Sıvı Kaybına Lezzetli Önlemler
Yaz aylarında sıcaklardan ötürü vücudun
sıvı kaybı artıyor. Bu sebeple sıvı tüketimini artırmamız gerekiyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Dilistan Shipman, hem sıvı kaybını önlemek hem de
yaza tat katmak için hazırladığı birbirinden lezzetli ve sağlıklı
tariflerini paylaştı.
Sütlü Mango Shake
Süt
ve tatlı mevsim mangolarından yapılan proteini zengin bir yaz içeceği
olarak öne çıkan sütlü mango shake özellikle kilo almaya çalışanlar için
bire bir. Mango demir, protein, A vitamini ve beta-karoten bakımından
oldukça zengin. Ayrıca anemi hastalığının yanı sıra kalp ve göz
rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Malzemeler:
2 büyük ve olgun mango (doğranmış halde yaklaşık 2 bardak)
1½ süt
1½ yemek kaşığı şeker
İsteğe bağlı iki ya da üç küp buz
Tarif:
Mangoları yıkadıktan sonra soyun ve küçük parçalar halinde doğrayarak
blender sürahisine koyun. Süt, şeker ve buz küplerini ekleyin. Pürüzsüz
ve kremsi bir hal alana kadar karıştırın. Karışımı bardaklara dökün,
bademle süsleyin ve bir kaşık vanilyalı dondurma ile servis yapın.
Güllü Limonata
Yazın
en çok tercih edilen içeceklerin başında limonata geliyor. Limonata C
vitamini deposu olmasının yanı sıra B vitamini, riboflavin, kalsiyum,
fosfor ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. Gül yaprakları ise
eklem iltihabı, kramp, grip, sindirim bozuklukları, bronşit gibi
hastalıklara ek olarak depresyon ve uykusuzluk gibi psikolojik
rahatsızlıklara da yardımcı olur.
Malzemeler:
Gül şurubu için;
340 gram toz şeker
375 ml su
125 ml bitkisel gül çayı ya da 2 çorba kaşığı kurutulmuş yenilebilir gül
Limonata için;
450 ml taze sıkılmış limon suyu
2 çorba kaşığı gül şurubu
İstediğiniz kadar buz
Bardakları süslemek için limon ve kurutulmuş güller
Yapılışı: Şeker,
su ve gül yapraklarını orta ateş bir tencerede şeker eriyene kadar
karıştırın. Daha sonra oda sıcaklığında soğutun. Gül yapraklarını
ayırarak süzün ve mümkün olduğu kadar lezzet elde etmek için yaprakları
ezin. Eğer gül çayı kullanacaksanız önce çayı hazırlayıp sonra şeker
eriyene kadar pişirin. Bir sürahi yardımıyla limon suyu ve gül şurubunu
karıştırın. Buz küpleriyle birlikte sürahiye koyun ve yuvarlak kesilmiş
limon ile gülleri ekleyin.
Karpuz Güzelliği
Hacminin
yüzde doksanı oranında su içeren karpuz vücut için en faydalı
meyvelerden biridir. A ve C vitaminleri kadar antioksidan açısından da
zengindir. Karpuz güzelliği kısa süren yapılış süreci ile yaz günlerinin
en çok tercih edilen tatlarından biridir.
Malzemeler:
Yarım litre maden suyu
150-200 gram kesilmiş ve çekirdekleri alınmış karpuz
Bir limon suyu
Bir tatlı kaşığı bal
Taze nane ve buz
Yapılışı: Maden
suyu, karpuz, limon suyu ve balı bir karıştırıcıya döküp iyice
karıştırın. Bardaklara dökün ve bol buz ilave edin. Servis için
bardakları nane ile süsleyin.
Sıvı Kaybına Lezzetli Önlemler
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 23, 2019
Rating:

Hiç yorum yok