Sütlü Tatil Yapın
Tatil döneminde genellikle düzensiz ve sağlıksız beslenme
ritmine girildiğine dikkat çeken Teksüt, terleme nedeniyle yaz döneminde
artan protein ve kalsiyum ihtiyacına da süt ürünleriyle cevap
verilmesini önerdi. Teksüt, “sağlıklı bir tatil için süt, yoğurt, ayran
ve peyniri hayatınızdan eksik etmeyin” tavsiyesinde bulundu.
Tatil
döneminde rutin alışkanlıklar değişiyor, tatilin ruhuna uygun ama
genellikle bedenin fiziksel ihtiyaçlarına ters beslenme düzenlerine
geçiliyor. Ağır yiyecekler ve gazlı içecekler öne çıkıyor. Oysa tatilde
büyüklerin ve özellikle çocukların protein, kalsiyum ve vitamin ihtiyacı
sona ermediği gibi terleme nedeniyle kaybedilen değerli minerallerin
telafi edilmesi önem kazanıyor.
Türkiye’nin en
büyük süt ve süt ürünleri kuruluşlarından olan Teksüt’ün Satış ve
Pazarlama Direktörü Murat Keleş’e göre süt ve süt ürünlerinin kıymeti
böyle zamanlarda daha da öne çıkıyor.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko…
“Protein,
kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 vitamini gibi pek
çok vitamin ve mineral içeriğiyle süt ve süt ürünleri, günlük beslenme
ihtiyacına en güzel cevabı veriyor” diyen Murat Keleş, sağlıklı bir
tatil için süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir gibi süt ürünlerinin ihmal
edilmemesini önerdi.
Her gün 3 porsiyon
“Değişen
yaşam ritmi nedeniyle tatil beslenmesinde ölçü kaçabiliyor” tespitini
yapan Murat Keleş’in paylaştığı bilgiye göre sağlıklı yetişkin
bireylerin her gün 3 porsiyon, çocuk ve gençlerin ise en az 2 - 4
porsiyon süt veya ürünlerini tüketmeleri uygun olur. Bir orta boy kupa
süt (240 ml), bir kase yoğurt (200-240 ml) ya da iki kibrit kutusu
büyüklüğünde (ortalama 40-60 g) peynir bir porsiyon olarak
değerlendirilebilir.
Kahvaltı şart!
Süt
ürünlerinin en baskın şekilde tüketildiği kahvaltının atlanmaması
gerektiğini belirten Teksüt Satış ve Pazarlama Direktörü,
“Tespitlerimize göre okul çocukları, alışkanlığı olsa bile yaz ve tatil
dönemlerinde süt içmeyi aksatıyor. Aynı şekilde büyükler de yaz
döneminde süt içmeyi azaltıyor, neyse ki yerine ayran ve yoğurdu tercih
ediyorlar” bilgisini paylaştı.
Denge önemli
Yazın
sıcak havanın neden olduğu terlemenin mineral kaybını da beraberinde
getirdiğini hatırlatan Murat Keleş, tatilde besin değeri düşük ve enerji
değeri yüksek gıdalar tercih edilse bile; bol suyun yanı sıra besin
değeri yüksek, süt içeren ya da sütle yapılan içecek ve yiyeceklerle
dengenin sağlanabileceğini dile getirdi.
Sütlü Tatil Yapın
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 13, 2019
Rating:

Hiç yorum yok