Obezitenin Şekeri Düştü!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı karara
göre gıdalarda kullanılabilecek Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) kotası yüzde
5’ten, 2,5’e düşürülmüştü.
Alınan kararı değerlendiren Metabolik Cerrahi
Uzmanı Op. Dr. İsa Kaman, sınırlamanın obezite ve diyabet
hastalıklarını azaltacağını, metabolik cerrahi ile kilo veren hastaların
sağlığı için de önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Günümüzde obeziteyi ve diyabeti tetikleyen en
önemli unsurlardan biri olan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ), insan sağlığını
ciddi oranda tehdit ediyor. Büyük oranda mısırdan elde edilen ve sıvı
formda bir şeker olan NBŞ, düşük maliyeti ve daha tatlı olması sebebiyle
endüstriyel gıdaların birçoğunda kullanılıyor.
Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın
aldığı kararla birlikte NBŞ’nin kullanım kotası yüzde 5’ten yüzde 2,5’e
düşürülmüştü. Bu düzenlemeyle birlikte özellikle obezite ve diyabet
hastalarının sayısının ciddi oranda azalabileceğini söyleyen Metabolik
Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsa Kaman, ayrıca cerrahi operasyon geçiren
obezite ve diyabet hastalarının, ameliyat sonrası süreçte
hastalıklarının tekrarlamaması için oldukça önemli bir düzenleme
olduğunu ifade etti.
“NBŞ, Sürekli Yeme İsteğini Tetikliyor”
NBŞ’nin sofra şekerine oranla daha tatlı bir
madde olmasından dolayı insanların tatlı yeme isteklerini tetiklediğini
belirten Op. Dr. Kaman, “Beyni kandıran bu şeker daha fazla yeme
davranışına sebep oluyor.
İçeriğinde sıvı formda ve serbest yüzer halde
bulunan früktoz, insülini çok az uyararak tokluk hissi gelişmemesine
sebep oluyor. Ayrıca früktozun yıkımı glikoza göre çok daha hızlıdır. Bu
nedenle hızla yağ asitlerine dönüşür ve karaciğerde büyük tahribata yol
açabilir.” açıklamasında bulundu.
“Kademeli Düşüş Devam Etmeli”
Obezite ile ilgili hastalıkların insanlarımızın
sağlığını tehdit eden ve giderek artan ciddi bir problem olduğunu
söyleyen Op. Dr. Kaman,“NBŞ kotası, 2018 yılında %10’dan %5’e
düşürülmüştü. 2019 itibariyle de %2.5 seviyesine indirildi. Bu kademeli
düşüşün devam etmesi halinde obezite ve diyabet büyük oranda kontrol
altına alınabilir” dedi.
Metabolik cerrahi ile kilo veren bir hastanın,
kilosunu korumak adına yeme içme alışkanlıklarını baştan aşağı
değiştirmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Kaman, NBŞ kotasının
azaltılmasıyla birlikte obezite ve diyabet cerrahisindeki başarı oranın
da büyük oranda artabileceğini sözlerine ekledi.
Obezitenin Şekeri Düştü!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 12, 2019
Rating:

Hiç yorum yok