Sağlıklı ve Lezzetli Mangalın İpuçları..
Türkiye’nin en çok tercih edilen beyaz et markası Banvit, yaz
aylarında tüm ailenin bir araya geldiği ve hafta sonlarının olmazsa
olmazı haline dönüşen mangal keyfinin lezzetli ve sağlıklı olması için
önemli ipuçları veriyor.
Aileyi bir araya toplayan,
geniş sofralarda çocukları, büyükleri ve dostları bir araya getiren
mangal, protein tüketmenin en keyifli ve lezzetli yollarından birisi.
Sağlıklı bir mangal keyfinin en belirleyici unsuru ise et tercihi.
Banvit
Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, mangal etinin yağsız
olması ve bu nedenle de tavuk veya hindi eti tercih edilmesi gerektiğini
belirterek şunları söylüyor. “İsteyenler tavuk veya hindi etini
tüketmeden önce, derisini ayırıp, eti marine ederek
lezzetlendirebilirler.
Tavukları, yanında bol ve rengârenk bir salata
ile birlikte yemek çok daha sağlıklı bir tercih. Salatanın içindeki C
vitamini demirin daha iyi emilmesini sağlarken, içinde bulunan
antioksidanlar da zararlı maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırır.
Atılımı sağlamak için su içmeyi ihmal etmeyin.”
Tavuk
etini marine etmek için ise Banvit, kırmızıbiber, karabiber, defne,
kekik, ebegümeci, limon ve az miktarda tuzla eti mangala hazır hale
getirmeyi öneriyor. Limon suyunun içine bu baharatları koyup tavuk etini
bu sosla en az yarım saat, eğer mümkünse bir gece bekletmek eti hem
daha lezzetli hem de daha sağlıklı hale getirir. Burada dikkat edilecek
bir nokta ise, soğuk zinciri ihmal etmemek. Hazırlanan etler mangalda
pişirilinceye kadar mutlaka soğukta muhafaza edilmeli.
Pişirme
işi, mangalın ateşi iyice közlendikten sonra yapılmalı, etle kömür
arasında mutlaka yaklaşık 15 cm mesafe bulunmalı ve mangal için en uygun
kömür olan odun kömürü kullanılmalı. Pişirme sırasında eti yakmamak da
çok önemli. Yanma ve kömürleşme zararlı maddelerin ortaya çıkmasını
sağladığı gibi, proteinin vücut tarafından kullanılmasını da engelliyor.
Pişirme
sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de çatal
yerine maşa kullanarak etin sulu ve lezzetli pişmesini sağlamak. Çatal
batırıldığında suyunu kaybeden et kurur ve lezzetsiz olur. Mangal
yapılırken göz ardı edilen küçük detaylar, aslında büyük önem taşıyor.
Banvit hem lezzetli hem de sağlıklı bir mangal için dikkat edilmesi
gereken diğer önemli noktaları da söyle sıralıyor;
•Etin
yanında bol yeşillik ve su tüketmeyi unutmamak gerekiyor. Salatanın
içindeki C vitamini demirin daha iyi emilmesini sağlar. Salata yemeyen
ve oyun oynamak için acele eden çocuklar için meyve de salatanın yerine
kullanılabilir.
•Mangal yapıldıktan sonra aileniz ve
sevdiklerinizle yapılacak kısa bir yürüyüş hem yemeklerin sindirilmesine
hem de temiz havanın tadının çıkarılmasına yardımcı olur.
•Son
olarak ise, çevre güvenliğini sağlamak amacıyla mangalın kullanımı
tamamlandığında kor ateş suyla söndürülmeli ve söndürüldüğünden emin
olunduktan sonra küller çöpe dökülmeli.
Banvit’ten mangala özel ürünler
Banvit,
mangal keyfi için modern tesislerinde, uluslararası gıda güvenliği
standartlarında ürünler üreterek mangal severlere hem pratik hem de
lezzet garantili geniş bir portföy sunuyor. Yalnızca bahar ve yaz
dönemleri için Banvit’in özel soslarıyla harmanlayarak ürettiği;
Soslu
Hindi Antrikot, Soslu Piliç Pirzola, Soslu Piliç Kök Kanat, Soslu Piliç
Kebaplık ve Soslu Piliç Beybi ve baharat karışımıyla karıştırılıp şişe
dizilerek hazırlanan Soslu Piliç Baby Şiş ürünleri mangal keyfinde
mutlaka yer alması gereken eşsiz lezzetler arasında.
Sağlıklı ve Lezzetli Mangalın İpuçları..
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 29, 2019
Rating:

Hiç yorum yok