MUTFAKTA BU HATALARI ASLA YAPMAYIN!
Bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, kramplar, ishal… Bu
yakınmalar yazın sıcak havalarda sıkça görülen besin zehirlenmesinin yol
açtığı sorunlardan bazıları. Üstelik bazı durumlarda tabloya yüksek
ateş, şiddetli baş ağrısı da eşlik edebiliyor.
Çok daha kötüsü, nadir de
olsa hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor. Dünya Sağlık
Örgütü’ne göre; besinler aracılığıyla taşınan bakteri, virüs, parazit,
toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri dünyada
her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor.
Sağlık Bakanlığı
verilerine göre de; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin
zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor. Besin zehirlenmelerin çoğunda
taşıyıcı besin; etler, yumurta ve süt veya deniz ürünleri oluyor. İyi
olmayan şartlarda paketlenmeleri, saklanmaları ve hazırlanmaları gibi
durumlarda besinlerdeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve salgıladıkları
toksinler de besin zehirlenmelerine yol açıyor.
Peki, bu sağlıksız
tablodan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı almanız gereken önlemleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.
Yumurta: Buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın
Anne
sütünden sonra en kaliteli proteini içeren yumurta besin
zehirlenmelerine yol açabiliyor. Bu tabloya karşı ilk dikkat etmeniz
gereken şey ise; marketlerde soğutucularda saklanan yumurtaları satın
almaya özen göstermek. Ayrıca zedelenmiş yüzeyler bakteriyel çoğalmaya
sebep olabildikleri için kırık veya çatlak yumurtalardan kaçının.
Yumurtaları buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın, çünkü
yıkandıklarında yüzeylerindeki delikler genişliyor ve bunun sonucunda
bakteriyel üreme artıyor. Yumurtaları dolap kapağında saklıyorsanız
diğer besinlerle temas etmemesine de dikkat edin.
Tavuk: Tavuk suyunu çiğ gıdalarla temas ettirmeyin
Tavuk
için en tehlikeli durum, salmonella bakterisinin bulaşmasıdır. Bu
mikroorganizmaların ölmeleri için iyice pişirmeniz gerekiyor. Bütün
tavuk parçalarının iç sıcaklığı en az 70 dereceye ulaşmış olmalı. Ancak
dikkat! Tavukları pişirmeden önce yıkarken çevreye sıçrayan veya kesme
tahtası olarak kullandığınız yerde kalan tavuk suyundan, pişirmeden
tüketeceğiniz çiğ gıdalar (marul, domates, salatalık vs)
etkilenebiliyor.
Bu nedenle pişirme aşamasında çapraz bulaşma olmaması
için tezgahınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti
koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce
sabunlu ve sıcak suyla yıkamayı asla ihmal etmeyin.
Dondurma: İçindeki buz parçacıklarına dikkat!
Sıcak
yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle 7’den 70’e sevilen bir
gıda olan dondurmanın da besin zehirlenmelerine yol açabileceğini
unutmayın. Ham maddesi süt olduğu için dondurma her süt ürünü gibi
bozulmaya ve mikroorganizma üremesine elverişli lezzetler arasında yer
alıyor.
Kapalı dondurma tercih ediyorsanız; paketleri karlanmış olan,
içinde buz parçacıkları bulunan dondurmaları almayın. Çünkü donmuş ve
buz kristalli paketler, paketin çözülmüş ve tekrardan donmuş veya çok
eski olduğu anlamına gelebiliyor.
Ayrıca son kullanma tarihlerine de
mutlaka dikkat edin. Açıkta satılan dondurmadan alıyorsanız satıcının
hijyenik olması çok önemli. Dondurma konulan kaşığın temiz olması ve çok
sık değişmesi gerekiyor.
Meyve ve sebzeler: Bol suyla iyice yıkayın
Yaz
meyvelerini sevmeyen yoktur kuşkusuz. Bu mevsimde ayrıca yeşillikler de
artar, salatalar zenginleşir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz
ancak sebze ve meyvelerin de bakteriyel olarak besin zehirlenmelerine
yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Sebze ve meyveler birkaç yolla
mikrop üretebiliyorlar:
Üretim aşamasında çiftlikte kirli veya bakteri
ile bulaş olmuş suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde
kalan kalıntılar veya hasta bir insanın ellerini yıkamadan salata
hazırlaması. Bunların yanı sıra evde çapraz bulaşma (örneğin, çiğ et ve
salata hazırlığı için aynı kesme tahtasını kullanmak) da besin
zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden meyveleri ve sebzeleri
mutlaka bol suyla iyice yıkayın. Öncesinde sirkeli suda da
bekletebilirsiniz.
Korunmak için 5 etkili kural!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı 5 etkili kuralı anlattı.
Bir saatten fazla bekletmeyin
Yaz
aylarında mutfağınızdaki gıdaları korumaya özen göstermelisiniz. 4 ile
60 derece bakterilerin üremesi için oldukça elverişli. Bu nedenle çiğ
veya pişmiş olan et ürünlerinizi oda sıcaklığında bir saatten fazla
bekletmeyin.
Etleri iyi pişirin
Özellikle
az pişmiş kırmızı et bir tür E. coli bakterisinin, tavuk ise Salmonella
bakterisinin potansiyel üreme yerleri oluyor. Dolayısıyla etlerin iyi
pişmesine dikkat edin. Et ürünlerinin iç sıcaklıklarının 70-75
derecelerde olmaları gerekiyor, içlerinin çiğ kalmamasına dikkat edin.
Pişirdiğiniz bir yemeği tekrardan ısıtmak istediğinizde yine aynı
şekilde et ürünlerinin 70-75 derecelerde olmasına özen gösterin.
Buzdolabında bekleterek çözdürün
Dondurulmuş
gıdaları yemeklerinizde kullanacaksanız, çözdürme koşullarına dikkat
etmelisiniz. Donmuş gıdaları oda sıcaklığında değil, buzdolabında
bekleterek çözdürmeyi alışkanlık haline getirin. Ancak buz çözünürken
suya dönüşüp akabileceği için çapraz bulaşma riskine karşı çiğ
kullanacağınız sebze veya meyve gibi besinlerin yanına koymayın.
Et ürünü hazırladıktan sonra…
Et
ürünleri ile pişmemiş gıdaların hazırlık alan ve malzemelerin
birbirinden ayırın. Et ürününden sonra salata hazırlığına geçecekseniz,
kesme tahtalarını, tezgahları, bıçakları ve ellerinizi yeniden iyice
yıkamayı ihmal etmeyin.
Bu gıdaları asla yan yana yerleştirmeyin
Listeria
bakterisi 4 derecede bile yaşayabilen ve buzdolabında çoğalabilen bir
bakteri türü. “Bu nedenle kırmızı et, tavuk ve balık gibi, çiğ besinler
ile salata ve meyve gibi çiğ tüketilecek olan besinler mutlaka
birbirinden uzakta yer almalı” uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet
Uzmanı Ayça Güleryüz,
“Özellikle yarım kesilip dolap kapaklarına konulan
limon tehlikeye çok açık oluyor. Karpuz veya kavun yazın en çok
tüketilen meyveleri. Ancak kesik bir şekilde dolaba konulduğunda diğer
gıdalardan mikroorganizma bulaşırsa besin zehirlenmelerine sebep
olabiliyor” diyor.
MUTFAKTA BU HATALARI ASLA YAPMAYIN!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 22, 2019
Rating:

Hiç yorum yok