Bebek Gıdalarının GDO Tanısı Artık Mutfakta Kolayca Yapılabilecek
GDO analizi ve kimlik belirleme gibi DNA bazlı birçok
testin ev ortamında yapılmasına olanak sağlayan cep boyutunda bir
biyosensör geliştirildi. Bu sensör ile GDO’lu gıdalar evlerde,
tarlalarda ve üretim alanlarında kolayca tespit edilebilecek. Örnek
olarak bir anne bebeğine verdiği mamanın GDO tanısını yapmak için
sensörü mutfağında güvenle kullanabilecek.
GDO’lu DNA’yı 30 dakikada tespit ediyor
Projenin
çıkış noktasının GDO tespiti olduğunu söyleyen Sabancı Üniversitesi
master öğrencileri Doğukan Kaygusuz, Sümeyra Vural ve Öğretim Üyesi
Meltem Elitaş, sistemi kurduktan sonra cihazın hemen hemen her örnekte
kolayca DNA tespitini yapabildiğini aktardı. Laboratuvar ortamında en az
160 dakika süren DNA tanısı, Sabancı Üniversitesi’nde geliştirilen
biyosensörün kullanımı ile 30 dakikaya iniyor.
Cihazı geliştiren ekip
konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu uygulama GDO tespitinin yanı
sıra kan hastalıkları, enfeksiyon, kimlik belirleme gibi DNA tanısı
gerektiren çalışmalarda kullanılabilir. Bu sensör bebeğine verdiği mama
da GDO olup olmadığını anlamak isteyen bir anneden, bakteriyel
enfeksiyon tanısı yapmak isteyen bir hemşireye kadar farklı katman ve
bilgi birikimine sahip kişi ve kurumlar tarafından kullanılabilecek.
Önümüzdeki dönemde geliştirdiğimiz biyosensör cihazımız ile bir AB
projesinde yer almayı planlıyoruz.”
Patent başvurusu yapıldı
Soya
ve mısır ürünlerinde GDO tespitinde başarılı sonuçlar elde edilen
biyosensör için patent başvurusu yapıldı. Patent araştırması sırasında
yapılan çalışmaya göre biyosensörün Türkiye’de benzerinin olmadığı,
dünyada ise en düşük maliyet ve kolay kullanılabilirliği olan
biyosensörlerden biri olduğu tespit edildi. Ürün prototipinin,
uluslararası üretim normlarında son haline getirilerek en kısa vadede
satışa sunulması hedefleniyor.
TÜBİTAK tarafından
desteklenen projenin ekibinde Sabancı Üniversitesi Mekatronik
Mühendisliği Programı Yüksek Lisans Öğrencisi Doğukan Kaygusuz,
Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Yüksek Lisans Öğrencisi
Sümeyra Vural ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi
Meltem Elitaş’ın yanı sıra Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma
ve Uygulama Merkezi Araştırmacısı Stuart Lucas ile Yeditepe Üniversitesi
Öğretim Üyesi Ali Özhan Aytekin yer alıyor.
Bebek Gıdalarının GDO Tanısı Artık Mutfakta Kolayca Yapılabilecek
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 21, 2019
Rating:

Hiç yorum yok