SAĞLIKLI BİR RAMAZANI İÇİN 12 ÖNEMLİ KURAL!
Uzun saatler aç kaldıktan sonra iftar yemeğinde mideye aniden ve
hızlı bir şekilde yükleniyoruz… Yeterli miktarda sıvı tüketmiyoruz…
Fırından yeni çıkmış sıcacık pideyi gereğinden fazla tüketiyoruz… İftar
sofrasında, daha da kötüsü sahurda, soframızdan şerbetli tatlıları eksik
etmiyoruz…
Oruç tutmak aslında son derece sağlıklı olsa da, yaptığımız
bu tür beslenme hataları nedeniyle hızlı kilo artışı veya tam aksine
sağlıksız kilo kaybından hipoglisemiye, halsizlikten sinirliliğe, baş
ağrısından hipertansiyona kadar pek çok sorunla karşılaşabiliyoruz.
Bu
nedenle Ramazan’da sağlık sorunları yaşamamak için bazı kurallara dikkat
etmeniz çok önemli. Peki oruç tutarken neler yapmalı, nelerden
kaçınmalıyız? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlıklı bir Ramazan için dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Pideyi tadımlık tüketin
Ramazan
pidesini, miktarına dikkat ettiğiniz sürece tüketmenizde hiçbir zararı
yok. Ancak unutmayın ki bir avuç içi büyüklüğündeki (yaklaşık 2 kare)
Ramazan pidesi bir dilim ekmeğe denk geliyor. Ayrıca pide, beyaz ekmek
ve börek gibi besinler beyaz un ile yapıldığı için lif oranları da
düşüktür, yani glisemik indeksleri yüksektir.
Bu besinler hızla
sindirilip emildikleri için şekerleri hızla kana karışarak, kan
şekerinin daha hızlı yükselmesine neden oluyorlar. Pankreas, hızla
yükselen kan şekerine karşı, çok fazla miktarda insülin hormonu
salgılamak zorunda kalıyor. Fazla insülin hormonu demek, hücrelerinize
yağ depolanmasının artması demektir.
Bu nedenle bu besinlerden fazla
tükettiğinizde kilo almanıza yol açabiliyorlar. Dolayısıyla
bu besinleri ölçülü tüketmeli veya yerine kan şekerinizi dengeleyerek
hızla acıkmanızı önleyen tam tahıllı ekmek, kepekli makarna ve bulgur
pilavını tercih etmelisiniz.
Tatlı ihtiyacınızı hurma ile bastırın
Hurma
içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahip. Ayrıca lif, yağ ve
protein açısından zengin bir besin. Uzun süren açlık sonrası iftarda
düşen kan şekerini dengelemede ve kabızlığı engellemede oldukça fayda
sağlıyor. Orucunuzu bir bardak su ve 1-2 adet hurmayla açabilirsiniz.
Ayrıca iftar ve sahur arasında, tatlı isteğini kontrol altında
tutabilmek için ara öğün olarak da yanında ceviz veya fındık badem gibi
yağlı tohumlarla birlikte tüketebilirsiniz. Ancak kalorisi nedeniyle
günde 2-3 adet hurmayı aşmamaya özen gösterin. Medine hurmasını ise bir
tane yemeniz yeterli olacaktır.
Sahura mutlaka kalkın
Oruç
tutarken sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Aksi halde kan şekeri ile
tansiyon değerleri ve metabolizma hızı düşebiliyor. Bunun sonucunda
halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar
gelişebiliyor. Ayrıca uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı yemek yeme
riskiniz artıyor. Bu da hızlı kilo artışına ve hazımsızlık gibi mide
problemlerine sebep olabiliyor.
İftarda çok hızlı yemeyin
“İftarda hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ile kabızlık gibi sorunlara yol açıyor” uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz
şu önerilerde bulunuyor: “Orucu hafif besinlerle açmaya özen
gösterilmeli. Örneğin iftar yemeğine peynir, domates, zeytin gibi
kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı.
Daha sonra
biraz ara verilerek ana yemeğe devam edilmeli. Kızartmalardan, yağlı
veya kavrulmuş etlerden uzak durulmalı. Beyine giden tokluk sinyalleri
midenin dolmasıyla ancak 15-20 dakika sonra gerçekleşiyor. Bu nedenle
yemekler çok hızlı değil, çok çiğnenerek yavaş yavaş yenilmeli.”
İftar ile sahur arasında ara öğün yapın
Az
ama sık yemeye özen gösterin. İftar sonrasında 2 saat ara vererek ve
ardından ufak bir ara öğün yaparak bir anda fazla gıda tüketiminden
kaçabilirsiniz. Ayrıca ara öğün ile enerji dengenizi sağlayabilir, sıvı
ihtiyacınıza da destek olabilirsiniz.
Ara öğün olarak süt, ayran,
komposto veya bitki çayı ile sıvı takviyesi yapabilir veya meyve ile
kuruyemiş gibi besinlerle lif alımınıza destek olabilirsiniz.
Şerbetli tatlı yerine komposto
Hemen
yemek üzerine ve genellikle de fazla tüketilen şerbetli tatlılar hızlı
kilo artışına sebep olduğu gibi kan şekerinizin ani yükselmesine de yol
açabiliyor. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları,
komposto ve hoşaf tercih edebilirsiniz.
Su içmeyi unutmayın
Susama
hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında 1,5-2 litre su tüketmeye özen
gösterin. Sahurda da en az 2-3 bardak su içerek günlük su ihtiyacınızı
tamamlamaya çalışın. Sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olması için
süt, ayran, ıhlamur ve kuşburnu gibi içecekleri tüketebilirsiniz. Ayrıca
kalorili olmalarının yanı sıra hazımsızlığa da neden olabildikleri için
gazlı içeceklerden kaçının.
Çay ve kahveyi abartmayın
Siyah çay ve kahve diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atılımını arttırabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz bunun
yanı sıra içeriklerindeki kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle uykusuzluğa
da neden olabildiklerini belirterek, “Bu yüzden siyah çay ve kahveyi
çok fazla içmemeye özen gösterin. Her siyah çay ve kahve içtiğinizde
yanında bir bardak su içerek sıvı eksiğini kapatmaya çalışın.” diyor.
Salçalı, soslu ve baharatlı besinlere dikkat
Özellikle
salçalı, soslu ve baharatlı pişen yemekler çok tuz içeriyorlar. Bu tür
pişen yemekler ve turşu ile salamura besinler su ihtiyacınızı daha da
artırıyor. Bu sebeple tercih etmemenizde fayda var. Özellikle sahurda
peynir, zeytin tüketecekseniz suda bekletin veya tuzsuz olanlarını
tercih edin.
Probiyotik ve prebiyotik gıdaları ihmal etmeyin
Azalan
öğün sayısı, sıvı tüketiminin aksaması, ağır ve yağlı gıdaların
tüketimi gaz, şişkinlik veya kabızlığa sebep olabiliyor. Bu nedenle
yararlı mikroorganizma sayısının fazla olduğu kefir, ayran, yoğurt ve
turşu gibi probiyotik ile prebiyotik gıdalar tüketerek bağırsak
sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Uyku saatlerinizi ayarlayın
Yapılan
birçok araştırmaya göre geç saatlerde uyumak, besin alımını
arttırabileceği için kilo artışına sebep olabiliyor. Bu nedenle Ramazan
ayı boyunca uyku saatlerinizi ayarlamalı, geç saatlere kadar süren besin
alımınızı azaltmalısınız.
İftardan sonra hareket şart
İftar
yemeğinden sonra hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak
yemeklerin sindirimine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra uzun süren açlık
nedeniyle yavaşlayan metabolizmayı canlandırmaya katkı sağlayarak
kilonuzu korumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca kabızlık problemi
yaşıyorsanız iftar sonrası yürüyüşler bağırsak hareketliliğini
sağlayarak sıkıntıların azalmasını destekleyebiliyor.
SAĞLIKLI BİR RAMAZANI İÇİN 12 ÖNEMLİ KURAL!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 11, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 11, 2019
Rating:



Hiç yorum yok