Günlük Kalsiyum İhtiyacı İçin Süt Ürünlerinde 1-2-2 Kuralı
Ulusal Süt Konseyi’nin yayınladığı raporlar Türkiye’nin süt
tüketiminde diğer ülkelere göre geride kaldığını gösteriyor. 2018
yılında ABD'de kişi başına ortalama yıllık 292, AB ülkelerinde 342.5
litre süt tüketilirken, Türkiye'de tüketimin 146 litre olduğu
belirtiliyor.
Kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral
yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli
besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Memorial Antalya Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, “21 Mayıs Dünya Süt
Günü” nedeniyle, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
Vitamin ve mineral kaynağı
Çocukluk
ve ergenlik döneminde kemik yapımı ve yoğunluğu hızlıdır. Dolayısıyla
özellikle bu dönemde süt tüketimine ağırlık vermek önemlidir. Sütün
ortalama %87,3’ü su, %5’i karbonhidrat, %3,5’i yağ, %3,4’ü protein,
%0,7’si de mineraldir. Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve
minerallerden zengindir.
Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B
grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir.
Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi
kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir. Diş çürüklerinin
oluşmasını ve osteoporozu önler, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne
yardımcı olur.
Bir bardak süt, iki kase yoğurt, iki dilim peynir
Erken
yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu
artırmak, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye
yardımcı olur. Süt ürünlerindeki kalsiyumun diğer sebze veya besinlere
göre üstün olmasının sebebi, bioyararlılığının daha yüksek olmasından
kaynaklanmaktadır.
Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük
1200 mg’dır. Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı
peynir ile sağlanabilir. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde yetişkin
bireylerin 2 orta boy su bardağı; çocuklar, büyüme-gelişme dönemindeki
gençler, gebeler, emziren anneler ve menopoz dönemindeki kadınların ise
yaklaşık 3-4 orta boy su bardağı süt ve süt ürünü tüketmesi
önerilmektedir.
Az yağlı süt ürünleri kolesterolü dengeler
Kolesterol,
vücuttaki üretiminin yanı sıra hayvansal kaynaklı besinlerden
alınmaktadır. Kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde kalp
hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski daha yüksek olur.
Az yağlı olan sütteki hayvansal yağ azaldığı için doğrudan kolesterol
düşürür. Dolayısıyla özellikle süt ve grubunu az yağlı olanlardan tercih
etmek, hem daha fazla kalsiyum alımını sağlar, hem de günlük doymuş yağ
ve kolesterol alımını azaltır.
Pastörize süt iki günde tüketilmeli
Süt
tüketiminde laktoz intoleransı olan bireyler zorluk yaşayabilir. Süt
içimi sonrası gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, nadiren bulantı ve
kusma görülebilir. Bu rahatsızlığı yaşayanların laktozsuz ürünleri
tüketmesi önerilir. Alerjik bünyesi olan kişiler, sütteki kazein
proteininden etkilenebilir. Bu nedenle bir yaşına kadar bebeklere inek
sütü verilmemelidir.
Süt tüketilirken açıldıktan sonra geçen süreye
dikkat edilmelidir. Pastörize sütü açıldıktan sonra buzdolabında 2 gün
içerisinde tüketilmelidir. UHT süt ise açılmadığı sürece oda
sıcaklığında 4 ay saklanabilir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında 3-4
gün içinde saklanması ve tüketilmesi gerekmektedir.
Günlük Kalsiyum İhtiyacı İçin Süt Ürünlerinde 1-2-2 Kuralı
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 22, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 22, 2019
Rating:



Hiç yorum yok