RAMAZAN SOFRALARINDA BU 4’LÜDEN UZAK DURUN!
Ramazanla şenlenen sofralarda bazı cezbedici lezzetler ayrıca iştah kabartıyor. Ancak dikkat!
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
“Geniş ve zengin hazırlanan iftar ve sahur sofraları bu dönemde sağlık
sorunlarına sebep olabiliyor.
İftar ve sahurda yanlış beslenmek ağırlık
hissi, kan şekerinde rahatsız edici oynamalar, kabızlık, mide ve
sindirim problemleri, gaz, halsizlik, vitamin eksikliği, bağışıklık
sisteminde zayıflama, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı ve hipertansiyon
gibi pek çok soruna yol açabiliyor.
Aynı zamanda yapılan hatalar
nedeniyle sağlıksız şekilde hızlı kilo artışı veya tam aksine hızlı kilo
kayıpları yaşanabiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu
Talak, sağlık sorunları yaşamamak için Ramazan sofralarındaki 4
tehlikeye dikkat çekti, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Kızartmalı yiyecekler
Sahurda
veya iftarda sindirimi zor olan yağlı besinlerden ve kızartmalardan
kaçınılması gerekiyor. Çünkü bu tür besinler tüketilmesi gaz ve
şişkinlik şikayetlerinde artışa ve reflü yakınmalarına yol açabiliyor.
Kızartmalı gıdalar susama hissini artırabildiği gibi, fazla kalorili
olmaları sebebiyle Ramazan ayı sonunda kilo alımına neden olabiliyor.
Ayrıca kızartılan yiyeceklerin içerisinde akrilamid adı verilen kanserojen maddeler oluşarak sağlıklı olan bir gıdayı tamamen sağlıksız duruma getiriyor. Bu nedenle gıdaları yağda kavurmak yerine haşlama, buharda, fırında veya ızgarada pişirmeye özen gösterin.
Şerbetli, hamurlu tatlılar
İftardan
sonra şüphesiz gözler özellikle de tatlı arıyor.. Ancak hemen yemek
üzerine tüketilen ve genelde tercih edilen şerbetli, hamurlu tatlılar
kan şekerinizin ani yükselmesine sebep olduğu gibi, yüksek kalorili
oldukları için porsiyonlara dikkat edilmezse kilo artışına da yol
açabiliyor.
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları,
komposto ve hoşaf tercih edebilirsiniz. Tatlıyı haftada bir iki günü
geçmeyecek şekilde yemekten 2 saat sonra tüketebilirsiniz.
Tuzlu, salamura yiyecekler
Ramazan
ayı boyunca genellikle açlıktan çok susuzluk kişileri etkilemekte.
Özellikle sahurda veya iftarda yenilen turşu ile salamura besinler su
ihtiyacınızı daha da artırıyor.
Bu sebeple sahurda peynir, zeytin tüketecekseniz suda bekletin veya tuzsuz olanları, salamura yapılmamış olanları tercih edin. Tuz içeriği yüksek olan salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sahurda tüketmeyin.
İftarda yemeklere, salatalara
fazla tuz atmamaya dikkat edin. Karabiber, pul biber, kekik, kimyon,
nane gibi diğer baharatlar ile yemeklerinizi çeşnilendirebilir, tuz
kullanımınızı azaltabilirsiniz.
Aşırı çay ve kahve
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
“İftar sonrası bir çay demlesek de içsek diyenler dikkat! Özellikle
siyah çay ve kahve diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atılımını
artırabildiği gibi içeriğindeki kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle
uykusuzluğa da neden olabilir.
Bu yüzden siyah çay ve kahveyi çok fazla
içmemeye özen gösterin. Her siyah çay ve kahve içtiğinizde yanında bir
bardak su içerek sıvı eksiğini kapatmaya çalışın. Papatya veya rezene
gibi bitki çaylarını tüketmeniz sindirime de yardımcı olur, gaz ve
şişkinlik problemlerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Kefir, tuzsuz ayran, süt gibi içecekleri yemekten iki saat sonra ara öğün yerine tercih ederek hem vitamin ve mineral desteği sağlarsınız hem de sıvı ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olursunuz” diyor.
İftar ve sahurda bu uyarılara dikkat!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak,
iftarda dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 16
saat açlıktan sonra, iftarda çok hızlı yemek yemek midede ağırlık, yanma
hissi, bulantı, gaz ile kabızlık gibi sindirim sorunlara yol
açabiliyor.
Orucu iftariyelikler veya çorba gibi hafif besinlerle açmaya
özen göstermelisiniz. 10-15 dakika gibi ufak aralar vererek ana yemeğe
devam edilmeli. Araştırmalar gösteriyor ki; beyine giden tokluk
sinyalleri midenin dolmasıyla ancak 15-20 dakika sonra gerçekleşiyor.
Hızlı yemek yemek, doygunluk hissinizin geç gelmesine bu nedenle de
porsiyon kontrolünüzü kaybetmenize ve kilo almanıza sebep olabilir.
İftarda olduğu gibi sahurda da hızlı hızlı yiyip hemen yatmak sindirim
sistemi problemlerine sebep olarak sizi oruç tuttuğunuz gün boyunca
rahatsız edebilir.
Bu nedenle hem iftarda hem de sahurda yavaş yemek ve
çok çiğnemek en doğru yöntemdir.”
RAMAZAN SOFRALARINDA BU 4’LÜDEN UZAK DURUN!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 15, 2020
Rating:

Hiç yorum yok