Karantina Günlerinde Süt Ürünleri İçin Doğru Saklama Önerileri
Karantina günleri, evlerde gıda stoğu yapılmasını da
beraberinde getirdi. Ancak bu süreçte fazladan alınan süt ürünlerinin
uzun süreli saklama amacıyla buzluklarda dondurulması iyi bir çözüm
değil.
Teksüt Kalite Müdürü Orhan Kaplan, dondurulup çözdürülen
peynirlerin kalite kaybına ve mikrobiyal yönden değişime uğradığını
paylaştı. Kaplan, süt ürünlerinin doğru korunmasına ilişkin püf
noktalarını aktardı.
Yaşadığımız
olağanüstü günlerde fazladan alınan pek çok gıda ürünü buzdolaplarının
buzluk kısmında veya dondurucularda saklanıyor. Ancak süt ürünleri
özellikle de bazı peynirler, yapıları gereği dondurularak saklanmaya pek
de uygun değiller.
Türkiye’nin önde gelen süt ve
süt ürünleri kuruluşlarından Teksüt’ün Kalite Müdürü Orhan Kaplan’a göre
sorun dondurulurken değil, çözdürülürken başlıyor.
Dondurularak saklama tercih edilmemeli
Buzluktan
çıkarılıp, çözdürülen süt ürünlerinde özellikle de peynirlerde gözle
görünen ve görünmeyen değişimlerin oluştuğuna dikkat çeken Orhan Kaplan,
“Çözdürülen peynirlerde dağılma, ufalanma belirtileri, erime,
yumuşaklık, renk, yapı, lezzet ve aroma kayıpları gibi görünen ve
hissedilebilen kalite zaafları meydana gelirken, gözle görünmeyen
tarafta ise mikrobiyal üreme oluşabiliyor. Su-buz moleküllerinin aniden
çözülmesi ve genişlemesi, bozulma sürecini tetikliyor” diye konuştu.
Beyaz peynir daha riskli
Özellikle
beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme
konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı
arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor.
“Bu nedenle süt
ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Mutlaka dondurulacak ise nelere dikkat edilmeli?
Teksüt
Kalite Müdürü, “tavsiye etmiyoruz ama” diyerek yine de mutlaka
dondurulacaksa dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- Ürünler, tek kullanımlık porsiyonlar halinde hava geçirmeyecek şekilde paketlenerek dondurulmalı. Donma işleminde gıda açıkta kalır ise gıdanın kimyasında donma yanığı dediğimiz değişimler meydana gelebilir.
- Porsiyonlama gerekmiyorsa ürünün derin dondurucuya orijinal paketinde konulması daha iyi olur.
- Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı.
- Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
- Burada, gıda proseslerinde mikrobiyal bulaşmanın önüne geçmek amacıyla geçerli olan ‘hızlı çözülme’ yaklaşımı benimsenmeli.
Buzdolabında nasıl muhafaza edilmeli?
Süt
ürünleri, doğal yapılarından kaynaklanan nedenlerle hızlı bozulabilme
özelliğine sahip. Bu nedenle marketteki soğutucudan alınıp evdeki
buzdolabına yerleştirildikten sonra tüketilinceye kadar da doğru
yöntemlerle saklanmalı.
Teksüt Kalite Müdürü Orhan
Kaplan, süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak
buzdolabında nasıl saklanması gerektiği bilgisini şöyle paylaştı:
- Buzdolabı sıcaklığı, süt ve süt ürünleri için 4 ile 6°C derece arasında olmalı.
- Ambalaj büyüklüğüne göre ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmeli.
- Buzdolabı içerisinde etkileşimde bulunabilecek gıdalar ayrı raflarda bulundurulmalı.
- Özellikle teneke ambalajlı süt ürünü, orijinal ambalajı açıldıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmeli.
- Krem peynirler kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalı.
- Buzdolabında kullanılan kaplar, koku çekmemeleri ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemeleri için, kesinlikle hava geçirgenliği olmayan kaplardan seçilmeli.
- Ürünlerin dolap dizilişlerine dikkat edilmeli. Akma riski olabilecek sıvı veya çiğ ürünlerin alt raflarda bulundurulması, gıdalar arasında etkileşimin önlenmesi açısından doğru olur.
- Farklı nitelikli ürünler aynı kap içinde saklanmamalı.
- Taze süt ürünü gıdalarla; et, balık gibi çiğ gıdalar birbirine yakın veya temas edecek şekilde muhafaza edilmemeli, çapraz bulaşma engellenmeli.
- Tereyağı gibi koku çekme özelliği yüksek süt ürünleri, kesinlikle hava geçirmeyen kapta, buzdolabındaki hava akımına doğrudan maruz kalmadan muhafaza edilmeli.
- Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-6°C derecede yazın bir gün, kışın iki – üç gün saklanabilir. Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, buzdolabı dışında oda sıcaklığında son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında korunmalı, aynı pastörize süt gibi fazla zaman kaybetmeden tüketilmeli.
Karantina Günlerinde Süt Ürünleri İçin Doğru Saklama Önerileri
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 13, 2020
Rating:

Hiç yorum yok