DIŞARIDAN YEMEK SİPARİŞİ İÇİN GÜVENİLİR YERLER TERCİH EDİLMELİ
Gıda Güvenliği Derneği, COVID-19 salgını sürecinde akıllarda
soru işareti yaratan gıda güvenliği konusunda değerlendirmede bulundu.
Virüsün sindirim değil solunum yoluyla bulaştığını belirten dernek
başkanı Samim Saner, riski en aza indirmek için yapılması gereken tek
şeyin hijyen kurallarına eksiksiz uyulması ve dışardan yemek siparişi
için güvenilir restoranların tercih edilmesi olduğunun altını çizdi.
COVID-19
salgını ülkemizde ve tüm dünyada hayatın her alanını etkilerken, günlük
ihtiyaçlar da sosyal izolasyon önlemleri kapsamında evden karşılanıyor.
Tüm alışkanlıkların yeniden gözden geçirildiği bu dönemde, paket servis
yoluyla sipariş edilen gıdaların da güvenliği merak konusu oldu. Gıda Güvenliği Derneği bu
noktada akıllarda oluşan soru işaretlerine yönelik, araştırmaların
virüsün sindirim değil, solunum yoluyla bulaştığını gösterdiğini
hatırlattı.
Dernek bu bilgiyi Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği Gıda
Güvenliği Otoritesi raporlarına dayanarak verdiğini ve bu otoritelerin
virüsün gıdalardan bulaştığına dair bilimsel bir kanıt olmadığı yönünde
hemfikir olduğunu belirtti.
Derneğe göre dışardan sipariş edilen gıdalar konusunda ihtiyaç duyulan en güçlü önlem, yıllardır yürürlükte olan gıda hijyeni kurallarına sıkı bir şekilde uymaktan geçiyor.
"Ne yediğinizi bilin"
Eve
sipariş edilen gıdaların sadece bu dönemde değil, genel itibarıyla her
dönem güvenli yerlerden temin edilmesi gerektiğini ifade eden Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner,
ne yediğimizi bilmemizin ancak denetimli ve izlenebilirliği olan
gıdalarla mümkün olacağını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa
Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi'nin eldeki veriler ışığında virüsün
gıda yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt olmadığı konusunda
hemfikir olduğunun altını çizen Saner,
"Koronavirüs plastik gibi ambalaj
yüzeylerinde belirli bir süre kalabiliyor. Dolayısıyla bu yüzeylere
temas etmesinin ardından ellerimizi doğru bir şekilde temizlemeden
ağzımıza, yüzümüze ya da gözlerimize götürmekten kaçınmalıyız" dedi.
Bu dönemde dışarıdan fast food siparişi dahil olmak üzere yemek siparişi vermek konusunda endişelere de değinen Saner, “Dışarıdan sipariş edilen gıdalar konusunda tek ihtiyacımız, zaten yıllardan beridir yürürlükte olan gıda hijyeni kurallarının gerçekten gereği gibi uygulanmasıdır.
Birçok zincir temassız teslimat, siparişimi kapıya as gibi sosyal
mesafeyi korumaya yönelik uygulamalar devreye aldı. Çalışan personelin
gıda veya ambalajla temasını minimuma indirdi. Bu kurallara uyulduğu
sürece dışarıdan sipariş edilen yiyeceklerde virüs açısından bir risk
bulunmamaktadır.
Burada bizim önerimiz, dışarıdan yapılan her türlü
yiyecek ve fast food siparişlerinde güvenilir, denetim ve
izlenebilirliği olan markaların tercih edilmesi yönünde olacaktır.”
görüşünü belirtti.
"Ürünler temassız teslim alınmalı"
Paket
servis tercih edildiğinde siparişin, getiren kişiyle temas etmeden
teslim alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Saner,
"Siparişi getiren kuryenin ve mutfak çalışanlarının sağlık durumu ve hijyen kurallarına uyup uymadığına dair bilginin işletmeden talep edilmesi faydalı olacaktır. Unutulmaması gerekir ki, ambalajdaki risk yüzeydedir.
Ambalajla temasınızdan sonra ellerin en az 20 saniye boyunca
her noktası suya ve sabuna temas edecek şekilde yıkanması gerekiyor.
Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise kolonya ya da el dezenfektanı
yeterli olacaktır.
Gıdayı ambalajından çıkartarak bir tabağa almak,
yaptıktan sonra elleri yıkamak ve eğer gıda yeterince sıcak değilse
ısıtmak riskleri minimuma indirecektir." ifadelerini kullandı.
Çalışanların maske ve eldiven takması gerekiyor
Tarım
ve Orman Bakanlığı'nın web sayfasında da yer alan hijyen kurallarına
restoranların gıdaların hazırlık aşamasında eksiksiz uyması gerektiğine
dikkat çeken Saner, kuralların mutfak araç gereçlerinin dizaynı ve
personel hijyeninden, koruyucu kıyafetlere kadar bulaşı önleyecek birçok
önlemi içerdiğini ifade ediyor.
Çalışanlara COVID-19'a ilişkin
farkındalık artırıcı eğitimler verilmesi çok büyük önem arz ederken,
çalışanların herhangi bir belirti göstermese de sık sık değiştirmek
üzere maske takması gerekiyor.
DIŞARIDAN YEMEK SİPARİŞİ İÇİN GÜVENİLİR YERLER TERCİH EDİLMELİ
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 09, 2020
Rating:
Hiç yorum yok