10 Maddede Ramazanda Yapılmaması Gerekenler
Ramazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık
süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki
yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor.
Yavaşlayan metabolizmadan
etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için
yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var. Yeditepe
Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen
Merve Öz, Ramazan ayında yapılmaması gerekenleri sıraladı…
1. Sahura Kalkmadan Oruç Tutmayın
Ramazan
Ayında sahura kalkılmadığında vücut çok uzun süre aç kalıyor. Bu durum
kas yıkımına neden olduğu gibi metabolizmanın yavaşlamasına da neden
oluyor.
Kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden birinin yavaşlayan
metabolizma olduğunu söyleyen Dyt. Merve Öz, “Metabolizmanın hızlanması
için olabildiğince fazla öğün yapmak gerekiyor. Ramazanda iftar, ara
öğün ve sahur olmak üzere en az 3 öğün şeklinde beslenmelisiniz” dedi.
2. Fazla Karbonhidratlı ve Fazla Yağlı Beslenmeyin
İftarda
ve sahurda kalorili kahvaltılıklar tüketmemek gerektiğini belirten Dyt.
Merve Öz, konuyla ilgili şunları anlattı: “Kahvaltılık olarak; reçel,
çikolata, bal, pekmez, yağlı peynirler yerine beyaz peynir, domates,
salatalık, yeşillik, miktarını abartmadan zeytin tüketilmelidir.
Yumurta, hem çok kaliteli bir protein kaynağı olması hem de tok tutucu
özelliğinden dolayı tercih edilmelidir. Sahurda ve iftarda kızartma ve
hamur işi tüketilmemelidir.
Özellikle sahurda tüketilen kızartma ve hamur işi; yatmadan önce yenilip yatıldığı için sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilmektedir. Ayrıca, metabolizmanın gece yavaşladığı düşünüldüğünde gece yenilen ekstra kalorili yiyecekler kilo almaya neden olacaktır.”
3. Pilav ve Makarna Tüketmeyin
En
kaliteli karbonhidrat ekmek olduğundan pilav, makarna ve bulgur pilavı
yerine ilk tam buğday ekmeğinin tercih edilmesi gerekiyor.
Tam buğday
ekmeği gibi kaliteli ekmeklerin hem doygunluğu artıracak hem de kan
şekerinde ani artışlara neden olmayacağını belirten Dyt. Merve Öz "İlla
pilav, makarna ve bulgur pilavından birini yiyecekseniz tercihinizi
bulgur pilavı yönünde kullanmalısınız. 3 yemek kaşığı pilav, makarna ve
bulgur pilavını, 1 dilim ekmek yerine sayabilirsiniz” dedi.
4. Beyaz Ekmek ya da Pide Tüketmeyin
Ramazanda
en çok tüketilen ürünlerin başında pide geliyor. Dyt. Merve Öz, pidenin
beyaz ekmek olduğundan, kan şekerinde ani artışa neden olacağını ve
lezzeti nedeni ile tüketim sınırlarının aşılabileceğini söyleyerek şöyle
konuştu:
“Bu nedenle pide yerine en kaliteli karbonhidrat olan ekmek
tüketilmeli. Fakat tüketeceğiniz ekmek; tam buğday, siyez, tam tahıllı,
çavdar ekmeği olmalıdır. Kansızlık problemi yaşanmıyorsa kepek ekmeği de
tüketilebilir”
5. İftarda Hemen Ana Yemeğe Yönelmeyin
Beynimize
doyma sinyalinin 20 dakika sonra geldiğini hatırlatan Dyt. Merve Öz, bu
nedenle orucu açıp çorba içtikten sonra 15 dakika ara verilmesi
gerektiğini belirtti. “Ana yemeğe bu aradan sonra geçin.
İftarda yemek
öncesi ara vermek, yavaş yemeği sağladığı gibi porsiyon kontrolünü de
kolaylaştırıyor. Ayrıca başlangıcı çorbayla yapmak doyma hissinin
başlamasını ve kan şekerinin ani yükselmesine engel oluyor” diye
konuştu.
6. Salatasız İftar Sofrasına Oturmayın
Salata
mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden çok yemeyi
engelleyebiliyor. Ayrıca salatadan alınacak lif bağırsak tembelliğinin
de rahatlamasına yardımcı oluyor. Salatanıza mutlaka 1 tatlı kaşığı yağ
ekleyiniz.
Çünkü yağda çözünen vitaminleri alabilmek için de salataya 1 tatlı kaşığı yağ eklemek gerekiyor. Ancak daha fazla yağ ya da sos eklememek gerekiyor.
7. Tatlıyı Fazla Kaçırmayın
İftarın
açılmasıyla birlikte birçok kişi için tatlı vazgeçilmez oluyor. Dyt
Merve Öz, tatlıdan alınacak kalori yerine, vitamin ve mineral deposu
meyve tüketmek gerektiğini söyleyerek,
“Tatlı tüketecekseniz eğer,
şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya dondurma tüketiniz. Ama
tüketeceğiniz meyveyi ya da tatlıyı hemen yemek sonrasında tüketmek
yerine 2 saat ara vererek tüketmelisiniz” diye konuştu.
8. Kas Eritmeyin!
Protein
yetersiz tüketildiğinde kas erimeleri meydana gelebiliyor. Bu nedenle
Ramazanda da protein ihtiyacının karşılanması önem taşıyor. İftarda,
sahurda ya da ara öğünlerde protein kaynağı olan; süt ve süt ürünleri
tüketilebilecek besinler arasında yer alıyor.
Ara öğün olarak evde meyveli yoğurt hazırlamak da doğru bir tercih. Bu sayede tatlı ihtiyacını gidermek mümkün olabiliyor. Ayrıca, bağırsak tembelliğini azaltmak ve gerekli proteini almak için kefir tüketmek de yarar sağlıyor.
9. Susuz Kalmayın
Uzun
saatler oruç tutuluyor ve vücut susuz kalıyor. Bunu önlemek için iftar
ile sahur arası 10-12 bardak su tüketmek gerektiğinin altını çizen Dyt
Merve Öz, şunları anlattı: “İftardan sonra kahve ve çay içildiğinde
vücuttan su atımını hızlandırarak vücuda zarar veriyor.
Ramazan ayı
boyunca olabildiğince çay ve kahve tüketiminizi azaltınız. Çaysız ve
kahvesiz olmaz diyorsanız, almanız gereken miktarda suya ek olarak
içtiğiniz her bardak çay ve her fincan kahve için ekstra su tüketiniz.
Eğer tansiyonunuz yoksa ve sodanın size herhangi bir zararı yoksa içecek
olarak soda içebilirsiniz. Soda ile birlikte bütün gün kaybedilen
mineral açığı kapanacaktır.”
10. Hareketsiz Kalmayın
Karantina
günleri ile birlikte hareketlerimizin iyice azaldığını ancak bunu
önlemenin mümkün olabileceğini söyleyen Dyt. Merve Öz,
“Fakat evde
kendinizi çok zorlamadan fiziksel aktiviteyi artırmak için hazırlanmış
videoları izleyebilirsiniz. Lütfen temiz havada bol bol yürüyüş
yapacağımız günleri beklerken hareketsiz kalmayın” diye konuştu.
10 Maddede Ramazanda Yapılmaması Gerekenler
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 13, 2020
Rating:
Hiç yorum yok