Ramazan Ayında Beslenirken Bunlara Dikkat!
İstanbul Okan Üniversitesi
Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, Ramazan ayında
beslenmeye dair en çok merak edilenleri açıkladı.
Ramazan
ayında uzun süren açlıklar, kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere
sebep olmaktadır. Kişiler iftar anında hızlı bir besin alımı yaşarlarsa,
kan şekeri hızla yükseleceğinden ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve
uyku hali şikayetlerini yaşayabilmekteler.
Bu durumun oluşmaması ve
günlük enerjinin daha iyi olabilmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve
günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanmalıdır.
İftar sofrasında ise çorba ile başlangıç yapılmalı ve devamında 10
dakika ara verilerek, kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe
geçilmelidir.
Sahur öğününde hangi besinler tüketilmelidir?
Sahur
öğününde; hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada
yerini almalıdır. Protein kaynaklarından; süt, yoğurt, ayran, yumurta,
peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı
ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Sahurda zeytin
ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından
ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Ekmek, en önemli karbonhidrat
kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını
karşılamaktadır.
Eğer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç
bir gün geçirmek istiyorsanız ekmeğinizi beyaz undan yapılmış değil,
tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
İftarda hangi besinleri tercih etmeliyiz?
Uzun
süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapmak, mide
şikayetlerinin yanı sıra kan şekeri dengesizliğine sebep olacağından bu
noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
İftarın ilk kısmında; başlangıç
olarak iftariyeliklerden hurma veya kayısı tercih edilerek kan şekeri
dengesi sağlanmalıdır. Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15
dakika ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir.
Ana
yemekte, yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin
pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut
için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir.
Kilo problemi yaşayan kişilerin, karbonhidrat kaynaklarından olan pideye
dikkat etmeli, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde
tüketmemelidir.
Ramazanda neden kilo alınır?
Ramazanda kilo almanın bir kaç sebebi vardır.
*
Bunlardan birincisi sahur yapmadan, akşamdan yemek yenip yatılması olabilmektedir. Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücut yağ yapımına neden olduğunu düşünürsek, sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.
* Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su, bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacının, iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir.
Bunlardan birincisi sahur yapmadan, akşamdan yemek yenip yatılması olabilmektedir. Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücut yağ yapımına neden olduğunu düşünürsek, sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.
* Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su, bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacının, iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir.
* Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
* Ramazanda kilo alımının önüne geçmek için; gün boyu aç kalarak metabolizma çalışma hızının azaldığı bu durumda, iftarda yemeklere hızlı geçiş yapılmamalı, sofrada daha yavaş yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu arttırmaya yardımcı olunmalıdır.
Kimler Oruç Tutmamalıdır?
Kronik
hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler ilaç saati ve
dozlarıyla alakalı mutlaka hekimine danışmalı, gerekirse bir beslenme
uzmanı takibinde oruç tutmalıdır.
Diyabet tanısı olan, insülin kullanan
veya aktif hipoglisemik ataklar geçiren bireylerin genel sağlık
durumları açısından oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir.
Emziren
annelerin oruç tutması süt verimini ve kalitesini etkileyebileceğinden,
hamile bayanların ise gerekli besin ihtiyacının
karşılanamayabileceğinden oruç tutmaları risk oluşturabilmektedir.
Ramazan Ayında Beslenirken Bunlara Dikkat!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 30, 2020
Rating:

Hiç yorum yok