KANSER HASTALARINA ÖZEL 8 BESLENME ÖNERİSİ!
Gündemin, dünyayı kasıp kavuran koronavirüse kilitlendiği bugünlerde,
sağlıklı beslenme kanser tedavisi gören hastalar için çok daha fazla
önem taşıyor.
Ancak bu konuda uzman olmayan kişilerin de öneriler ve
yönlendirmelerde bulunması, hastalar ve hasta yakınlarında stres
yaratıp, kafa karışıklığına yol açabildiği gibi fayda yerine zarar da
verebiliyor!
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan
bu noktada çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Gerek kanser
tedaviniz esnasında gerekse koronavirüse karşı mücadele ettiğimiz
bugünlerde, çok özel bir tedavi döneminde olduğunuzu ve beslenmenizin
aynı ‘parmak izi’niz gibi sadece size özel planlanması gerektiğini göz
ardı etmeyin.
Herkese iyi gelen, size iyi gelmeyebilir! Sizin aldığınız
tanı, uygulanan tedavi yöntemi, kullandığınız ilaçlar, yaşam şekliniz,
yaşınız, yaşam koşullarınız, beslenme alışkanlıklarınız ve daha birçok
size özel şey, iyice irdelendikten sonra size özel beslenme tavsiyesi
verilebilir.
Bu özel dönemde mutlaka onkoloji ile çalışan deneyimli bir diyetisyen kontrolünde olmalısınız.” Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan; 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında; onkoloji hastalarına hem tedavi sürecinde hem de koronavirüse karşı beslenmede dikkat edilmesi gereken 8 noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Besinleri kızartmayın
Bu
süreçte ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de çok önemli. Yemekleri
pişirme yöntemi olarak kızartmadan kaçının. Çünkü kızartma işleminde yağ
yüksek ısıya maruz kalarak yanıp yapısında bir takım değişiklikler
oluşuyor.
Et ve sebzelerin çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üzerinde,
aleve çok yakın tutularak pişirilmesi, kızartılması sırasında kanserojen
maddeler oluşabildiğinden; fırında, buğulama, haşlama ve buharda
pişirme gibi yöntemler en sağlıklı yöntemler olarak karşımıza çıkıyor.
Kırmızı et tüketimine dikkat edin
Bu
dönemde proteinden zengin beslenmek; vücut direncinizin artması ve
vücut demir depolarının azalmaması için çok önemli. Kırmızı et protein
ve demirden zengin olmakla birlikte, buna karşın doymuş yağ oranı yüksek
olduğu için fazla tüketimi kanser riskini artırıyor. Haftanın üç dört
günü bir öğünde kırmızı et tüketmek yeterli.
Mevsiminde sebze tüketin
Sebzeler
içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde tedavide büyük
katkı sağlıyor. Ancak sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
Örneğin; salatalarınızda domates yerine havuç, kırmızı lahana, turp ve
kırmızı pancar tercih edin.
Havucun içerisindeki şeker tedavi sürecini
olumsuz etkilemiyor, aksine içinde bulunan beta karoten sayesinde
bağışıklığı güçlendiriyor.
Şeker tüketimini azaltın
Kanserli
hücreler dahil vücuttaki tüm hücreler yakıt için kan dolaşımından şeker
(glikoz) kullanıyor. Glikoz vücudumuz ve beynimiz için birincil yakıt.
Yani her gün yeteri kadar karbonhidrat içeren besinlerden tüketmek
gerekiyor.
Ancak yakıt olarak kullanılan şekeri (glikozu) beyaz şekerden
değil, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, kurubaklagiller ve süt
ürünlerinden sağlamaya dikkat edin. Böylece kan şekeri seviyenizde ani
artış ve azalmanın önüne geçip sağlıklı beslenebileceğiniz gibi, aşırı
kilo ve vücutta yağlanmayı da önleyebilirsiniz.
Meyvelerinizin yanına yoğurt ekleyin
Meyveler;
vitamin ve antioksidan açısından zengin olduğundan bağışıklık sistemini
güçlendirmek için çok önemli olmakla birlikte dikkatli tüketilmesi
gereken besinler arasında yer alıyor. Çünkü meyveler früktoz şekeri
içeriyor ve fazla tüketimi kan şekeri seviyelerini fazla yükseltip
karaciğerde yağlanmaya da sebep olabiliyor.
Günde ortalama üç porsiyon
meyve tüketimi yeterli. Ayrıca meyve tüketirken yanına protein kaynağı
olan yoğurt veya ayran ekleyin. Böylece früktozun kana karışımı
yavaşlıyor ve ani şeker yüksekliği engellenmiş oluyor.
Kanser tedavisi
sırasında greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümünü ise;
kullanılan ilaçlarla etkileşime girebildiğinden tedaviniz bitene kadar
tüketmeyin.
Bulantı sorununu zencefille çözün
Bu
dönemde kullandığınız ilaçlar veya aldığınız tedavi
sırasında/sonrasında yan etki olarak bulantı sorunu yaşayabilirsiniz. Bu
durum sizi telaşlandırmasın. Bazen hiç böyle bir etki yaşamayan kişiler
de oluyor.
Ama eğer bulantı sorunu yaşarsanız, suyunuza zencefil atıp
içmek, ağzınızda kök zencefil parçası bekletmek fayda sağlayabiliyor.
Taze zencefil için bir fındık büyüklüğü kadar kullanmanız yeterli
olacaktır.
Kurubaklagilleri sofranızdan eksik etmeyin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan
“Kurubaklagiller hem lif hem de protein açısından zengin besinler
olduğundan haftada 3 gün yemek olarak veya salatalarınızın içinde
kurubaklagillere mutlaka yer verin.
Yapılan bilimsel çalışmalar da;
kurubaklagil tüketiminin kanser oluşumunu önleyebildiğini gösteriyor.
Salata hazırlarken içerisine haşlanmış nohut, mercimek ekleyerek hem
günlük lif alımınızı artırıp hem de daha besleyici proteinden zengin
salata içerikleri hazırlayabilirsiniz” diyor.
Tam tahılları tercih edin
Beslenmenizde
tam tahıllı ekmek, çavdar veya siyez unu ile hazırlanmış ekmekler ve
karabuğday tüketimine yer verin. Gluten alerjisi gibi özel bir durumunuz
yoksa tam tahıllı ekmek korkmanız gereken bir besin değil.
Tam tahıllar
lif ve B vitaminlerinden zengin içerikleri ile sağlıklı beslenmenize
katkı verecektir. Beyaz unla hazırlanmış poğaça, börek, kek tüketiminizi
olabildiğince azaltın.
Besin hijyenine dikkat!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, onkoloji
hastalarının Covid-19 riskine karşı sağlıklı beslenme ve kişisel
hijyenin yanı sıra besin hijyenine de çok daha fazla dikkat etmeleri
gerektiğini vurguluyor.
Çiğ tüketilecek sebzelerin akan suyun altında
yıkandıktan sonra bir süre suda bekletilmesi, ardından yeniden suyun
altında yıkanması, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulması ve et,
tavuk gibi besinlerin iyice pişirilmesi olmazsa olmazlar arasında yer
alıyor.
KANSER HASTALARINA ÖZEL 8 BESLENME ÖNERİSİ!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 07, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 07, 2020
Rating:



Hiç yorum yok