COVID-19’A KARŞI 9 GÜÇLÜ SAVAŞÇI!
Çok hızlı yayılıma sahip olan Koronavirüs de, diğer tüm virüsler gibi
özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik hastalığı
bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle, evde kalmak ve hijyen
kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de şüphesiz
çok büyük önem taşıyor.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
“Her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek bağışıklık
sistemimizin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini vücudunuza alabilirsiniz.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı kurallara dikkat
ederek bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmeniz mümkün” diyor.
Beslenme
ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, bağışıklığımızı güçlendirmek için
soframızdan eksik etmememiz gereken besin öğelerini anlattı, 9 güçlü
savaşçıyı sıraladı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Antioksidan içeren besinler tüketin
Vücudumuzda
virüs gibi dış etkenlerin etkisiyle başlamış olan savaşı kazanmamızda
en önemli besin ögelerinin başında antioksidanlar geliyor.
Yaban
mersini, nar, pancar, kırmızı lahana, yeşil çay gibi güçlü
antioksidanların yanı sıra; bitkilere rengini ve tadını veren, en çok da
sebze ve meyvelerde bulunan fitokimyasallar ile de bağışıklığınızı
güçlendirebilirsiniz.
C vitaminine ağırlık verin
Bağışıklık
sistemini güçlendirip vücut direncini artırmanın yanı sıra, antioksidan
olarak da görev yaptığı için hücre ve doku onarımlarında başrol oynayan
C vitaminine sofranızda mutlaka yer verin.
C vitamini açısından zengin
yiyecekler arasında portakal, mandalina, limon, kivi, maydanoz, ıspanak,
turp, brokoli, kırmızı kapya biber ve yeşil biber yer alıyor.
A vitaminini ihmal etmeyin
Yapılan
bilimsel çalışmalar; A vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminde
bozulmalara yol açtığını, bunun da enfeksiyon hastalıklarının
ilerlemesini hızlandırdığını ortaya koyuyor.
Hücresel farklılaşma,
büyüme, üreme, göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir
mikro besin ögesi olan A vitaminini özellikle bu süreçte ihmal etmeyin.
A vitamininden zengin olan; yumurta, süt ve süt ürünleri, havuç,
kırmızı biber gibi besinlerden karşılayabilirsiniz.
Çinko kaynaklarına özen gösterin
Çinkonun
bağışıklık sisteminde merkezi bir rol oynadığı bilimsel veriler
ışığında yıllar önce kanıtlandı. Yapılan çalışmalar, çinko eksikliği
olan kişilerin çeşitli patojenlere (virüs, bakteri gibi) karşı
duyarlılıklarının artmış olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle günlük
beslenmenizde kabak çekirdeği, tam tahıllar, yulaf ve çiğ badem gibi
çinko mineralinden zengin besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi
güçlendirmeye özen gösterin.
D vitamininizi ölçtürün
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
“D vitamini eksikliği özellikle kış aylarında ve yaşlı nüfusta en çok
rastlanan vitamin eksikliğidir. Covid-19 da ilk olarak 2019 kışında
tanımlandığı ve çoğunlukla orta yaşlıları ve yaşlıları etkilediği için
bilim insanları tarafından D vitamini eksikliği ile Covid-19’a yakalanma
riskinin arttığı düşünülüyor.
D vitamininin bağışıklık sistemini
destekleyici, vücut direncini artırıcı ve dolayısıyla viral
enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri bulunuyor. Ancak D vitamininin
yiyecekler ile alımı zor olduğundan hekiminize danışarak vücuttaki
düzeyini ölçtürüp destek kullanmak gerekip gerekmediğini
öğrenebilirsiniz” diyor.
Probiyotik ve prebiyotiklere sofranızda yer açın
Bilimsel
çalışmalar, sağlıklı bir bağırsak yapısının, zararlı
mikroorganizmaların bağırsaklardan dolaşım sistemine geçişini
azalttığını ve bu yapının beslenmeden etkilendiğini ortaya
koyuyor.
Bağırsak floramızın bütünlüğünü korumak için sağlıklı ve dengeli
beslenmek, yararlı bakterilerin gelişimi için onlara prebiyotik lifler
vermek, bunun için de günlük beslenmemizde kefir, peynir gibi probiyotik
yiyecekler ile yulaf, tam tahıllar, kurubaklagiller gibi prebiyotik
kaynaklara yer vermek gerekiyor.
İdeal kiloda olun
Obezite
bağışıklık sisteminde görevli yapıların üretimini ve sayısını bozuyor
ve başlı başına enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artıran bir
faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle kilonuzu kontrol ederek,
sağlıklı kilo aralığında kalmaya dikkat edin.
Taze ya da toz zencefil tüketin
Zencefil;
artrit ve romatizma gibi dejeneratif hastalıklardan sindirim sistemi
hastalıklarına (hazımsızlık, kabızlık ve ülser gibi) birçok kronik
hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor.
Hastalıkların
tedavisinde yararlanılan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerinin
yanı sıra bulaşıcı hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilecek
antimikrobiyal potansiyele de sahip olan zencefili taze ya da toz
zencefil olarak yemeklerinize ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Covid-19’a karşı hayatınıza bu 9 kuralı adapte edin
- Yeterli ve dengeli beslenin.
- Mevcut ağırlığınızın her kilosu için 35 ml su tüketin. 60 kg için, 60 X 35 ml
- Günlük toplam 5 porsiyon mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketin.
- Bağışıklığı güçlendirmede bilimsel kanıtı olan baharatlarla yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırın.
- Düzenli egzersiz yapın.
- İdeal kilonuzda olun.
- Sigara ve alkol tüketmeyin.
- Günlük 7-9 saat uyumaya özen gösterin.
- Kişisel hijyenin yanı sıra besin hijyenine de dikkat edin.
COVID-19’A KARŞI 9 GÜÇLÜ SAVAŞÇI!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 04, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 04, 2020
Rating:



Hiç yorum yok