Bağışıklığınızı Evde Doğru Beslenerek Güçlendirin
Pandemi olarak kabul edilen korona virüs, ciddi halk sağlığı
sorunu olarak tüm dünyada devam ediyor. Hastalığı birebir önleyen ve
iyileştiren bir ilaç veya gıda olmamasına karşın, bağışıklık sistemini
güçlendirmenin ve dirençli bir vücuda sahip olmanın bizim için pozitif
etki sağlayacağı kesin…
Peki tüm bu süreci nasıl yönetebiliriz,
bağışıklığımızı güçlü tutmak için nelere dikkat etmeliyiz? Herbalife
Nutrition Danışman Diyetisyeni Berrin Yiğit güçlü bir bağışıklık için
tüketmemiz gereken besinleri bizler için sıraladı.
Bağışıklık
sisteminin mümkün olduğunca güçlü olması vücudu beslemek, güçlendirmek,
iyi bir uykuyla dinlendirmek ve stresten uzak durmakla mümkündür.
Sürekli çevresel ajanlarla savaş halinde olan metabolizmanın ne kadar
güçlü silahı olursa o kadar dirençli olacaktır.
Korona virüs ile tehdit
altında olduğumuz bugünlerde güçlü bir bağışıklığın önemine dikkat çeken
Herbalife Nutrition Danışman Diyetisyeni Berrin Yiğit, beslenme
önerileri sıraladı.
Gıdaları 2 haftadan fazla stoklamayın
Öncelikle
koruyucu olmalısınız, teması kesmelisiniz, ‘sosyal izolasyon’
kurallarına dikkat etmelisiniz ve zorunda kalmadıkça dışarı
çıkmamalısınız. Sağlık oteritelerinin önerdiği gibi evinizde 2 hafta
yetecek kadar gıda ve ilaç bulundurmalısınız, daha fazlasını
stoklamamalısınız.
Bu gıdaların raf ömrünün uzun ve dayanıklı olmasına
dikkat etmelisiniz. Kurubaklagiller, kuru yemişler, ton balığı ve
güvenilir konserve ürünleri bu konuda en büyük destekçimizdir.
Beslenmenizde probiyotik kaynaklarına yer verin
Bağışıklık
sistemi hücrelerinin %70’i bağırsaklarda olduğu için, bağırsak sağlığı
bu dönemde çok daha kıymetli. Tarhana, kombucha, boza, kefir, yoğurt
gibi doğal probiyotik kaynaklarına beslenmede muhakkak yer verin.
Böylece hem sindirimi kolaylaştırır hem de bağırsaklarda üretilen
vitaminlerin sentezine destek olmuş olursunuz.
Protein açısından zengin gıdalar tüketin
Kaliteli
protein kaynaklarını günlük olarak tüketmeye özen gösterin. Yumurta,
hindi, balık, et, organik tavuk, kurubaklagiller, kuruyemişler muhakkak
hayatınızda olsun.
Her gün 1 adet yumurta tüketebilir, haftada 1 kez
kırmızı et, haftada 2 kez nohut, kurufasulye, mercimek yemeğini,
çorbasını veya salatasını yapabilir, günde 1 avuç çiğ fındık, badem,
ceviz, yer fıstığı gibi yağlı tohumları tüketebilirsiniz.
Her öğünde sebze yemeye özen gösterin
Her
öğününde muhakkak sebzeye yer vermelisiniz. Hücresel hasara yol
açabilecek vücutta serbest dolaşan radikallere karşı koruma sağlayacak
antioksidanlardan zengin gıdalarla beslenmelisiniz.
Tabağınızın yarısı
rengarenk pişmiş ya da çiğ sebzelerden oluşmalı. Mor lahana, turp,
havuç, kereviz, brokoli, karnabahar, koyu yeşil yapraklılar,
lahanagiller, mantar antioksidan içeriği yüksek harika sebzelerdir.
Günde 2 porsiyon meyve tüketin
Meyveler,
içeriğinde vitamin, mineral ve antioksidanlar bulunan bağışıklık dostu
gıdalardır. Bu dönemde özellikle portakal, nar, greyfurt, kivi, yaban
mersini, böğürtlengiller gibi turuncu ve kırmızı meyvelere daha çok
dikkat etmelisiniz.
Meyve suyu olarak içmektense meyveleri bütün halinde
tüketmeye özen göstermelisiniz.
Günde 2 litre su tüketmeyi unutmayın
Vücudun
bakteri ve virüslerden arınması, temizlenmesi ve canlanması için suya
ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Günde 2 litre su içmeye özen
göstermelisiniz.
Su içmek için susuzluk hissini beklememelisiniz ve suyu
gün içinde eşit miktarlarda tüketmelisiniz. Ayrıca içine taze nane,
maydanoz, limon-portakal dilimleri, karanfil, taze zencefil
ekleyebilirsiniz.
Gün içinde üç büyük bardak bitki çayı tüketin
Vücut
direncini artıran, bağışıklık dostu bitki çayları bu dönemde en büyük
destekçimizdir. Beyaz çay, yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu, hatmi ve
adaçayı gibi bitki çayları günde 3 kupa olacak şekilde
tüketilebilirsiniz. Bitki çaylarını karanfil, tarçın ve kakule ile
demleyebilirsiniz.
Yemeklerinize bolca baharat eklemeyi ihmal etmeyin. Fesleğen, mercanköşk, zerdeçal, karabiber, pul biber, kekik ve naneyi tüm ana yemeklere, yoğurt, salata, çorbaya muhakkak eklemelisiniz.
Hastalıklara karşı direnç oluşturan soğan ve sarımsağı ihmal etmeyin
Yoğurdunuza
sarımsak rendeleyebilir, çorbalarınıza soğan ekleyebilir, soğanlı
yumurta yapabilir, et yemeklerini bolca sarımsakla pişirebilir, fırın
yemeklerine daha çok soğan, sarımsak doğrayabilirsiniz.
Günde en az 30 dakika bir egzersiz yapın
Diğer
insanlarla güvenilir bir mesafede açık hava yürüyüşleri veya koşu
yapabilirsiniz. Evdeyseniz egzersiz videoları eşliğinde hareketler
yapabilir, dans, yoga, meditasyonlar ile rahatlayabilirsiniz.
Kendinizi
stresli, şaşkın ve korkmuş hissetmeniz çok normal. Duygularınızı
tanıdığınız, güvendiğiniz insanlarla paylaşmanız, onlarla konuşmanız hem
size hem de karşı tarafa iyi gelecektir. Sosyal izolasyonu duygusal
izolasyona çevirmeyin, destek olun, destek isteyin.
Bu durumu pozitife
çevirmek tamamen sizin elinizde. Yapmak istediğiniz ama vakit
bulamadığınız şeyleri düşünmenin tam vakti. Fit tarifler denemek için
mutfağa girebilir, hep ertelediğiniz kitabı okuyabilir, gardırobunuzu
boşaltabilir, çocuklarınızla kaliteli vakit geçirebilirsiniz.
Bilgileri
güvenilir kaynaktan aldığınıza emin olmalısınız. Tüm bilgileri okurken
veya izlerken uzmanından aldığınızı teyit etmelisiniz, mantık
çerçevesinde düşünmelisiniz ve ondan sonra uygulamalısınız.
Bunları Yapmayın!
Düşük
kalorili diyetlerle beslenmeyin. Yüksek kalorili beslenip, kilo
almayın. Şarküteri ve fazla yağlı etleri tüketmeyin. Kızartmalardan uzak
durun. Basit şeker, makarna, pirinç, hamur işleri ve şeker içiren
içeceklerden kaçının. Cips, çikolata, bisküvi gibi paketli gıdaları
tüketmeyin.
Alkolde aşırıya kaçmayın. Sigara içmeyin. Ev içinde bile
olsanız hareketsiz kalmayın. Uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Günde 6
saatten az ve kalitesiz uyumayın. Endişelendiriyorsa çok fazla haber
okumayın.
Direnç Artırıcı Çay Tarifi
1 tutam ıhlamur
1 tatlı kaşığı yeşil veya beyaz çay
1 tatlı kaşığı mürver çiçeği
3 adet karanfil
1/2 adet dilimlenmiş limon
Yapılışı; Tüm malzemeler kaynamış suya eklenir, 5 dakika demlendikten sonra gün içinde 4-5 fincan olacak şekilde tüketilebilir.
Bağışıklığınızı Evde Doğru Beslenerek Güçlendirin
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 07, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 07, 2020
Rating:



Hiç yorum yok