Bağışıklığınızı Bu Besinlerle Destekleyin
Evdeyiz ve bu günleri avantaja çevirmenin tam zamanı. Mutfakta
geçirdiğimiz saatleri bağışıklık sistemini güçlendirmek için
kullanabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini destekleyen ve evde çok kolay hazırlanacak yiyecekler ve tarifleri:
Nar,
kırmızı havuç, portakal, greyfurt, elma ve taze zencefille hazırlanmış
taze meyve suları antioksidan, C vitamini ve pek çok aktif biyolojik
madde içereceğinden sağlığınızı destekler.
Şalgam, boza ve hardaliye fermente yöresel içeceklerimizdir ve probiyotik özellikleri bulunmaktadır.
Ekşi
mayalı ekmek (artizan ekmek): Ekşi mayanızı nohut kullanarak
hazırlayabilirsiniz. Ekşi mayanızı bir kere hazırladıktan sonra basit
yöntemlerle ekşi mayalı tam buğday ekmeğinizi kısa sürede
pişirebilirsiniz. Tok tutar ve normal ekmeğe göre glisemik indeksi daha
düşüktür.
Beyaz lahana turşusu (Sauerkraut): Sağlık deposu,
probiyotik ve prebiyotik özellik taşıyan lahana turşusu bağışıklık
sisteminiz destekler. Hazırlaması çok basittir.
Lahanayı iyice yıkayın, doğrayın, temiz kavanoza koyun. Üstüne kaynamış soğuk su ekleyin. 1 litre suya 2 çorba kaşığı kaya tuzu (önceden suda eriterek) ekleyin. Kavanoz kapağını kapatıp turşu olana kadar bekletin. Yaklaşık 10 günde hazırdır.
1 gram lahana turşusunun içerisinde, toplam 6,5 milyon canlı probiyotik bakteri oluştuğu tespit edilmiştir.
Kırmızı lahana turşusu: Doğradığınız lahanayı kaya tuzuyla ovup, biraz tuz ve ev sirkesiyle kavanozda bekletin.
Kırmızı pancar turşusu: Fırında pişirip yumuşattığınız kırmızı pancarları orta boyda doğrayıp tuz ve sirke ile fermente edin.
Ev
yoğurdu: Pastörize sütü parmağınızı hafif yakana kadar ısıtın (42 C) ve
1 kilo süte 1 çorba kaşığı ev yoğurdu ekleyip karıştırın. Kapağı
kapatıp, ısısını korumak için sarın, bir gece bekletin (en az 4 saat).
Ardından dolapta soğuyana kadar bekletin.
Kefir: Pastörize sütü
şişenin içine kefir mayası atarak oda sıcaklığında bekletin. Birkaç gün
içinde mayalanır. Çok ekşimeden dolapta bekletin.
Balığı derin yağda kızartmayın!
Omega-3
bağışıklık sistemini destekler. Hamsi, sardalye, uskumru gibi omega-3
kaynağı balıkları, fırında, ızgarada, tencerede buğulama şeklinde
pişirerek haftada iki kez tüketebilirsiniz.
Derin yağda kızartmayın,
omega-3 kızartma yağına geçer. Ayrıca keten tohumu, ceviz gibi bitkisel
omega-3 kaynaklarına da sofranızda yer verin.
Kombucha çayı:
Kombucha mantarını, demlediğiniz şekerli siyah veya yeşil çayın içinde
bekletin. Bir hafta sonra fermantasyon (mayalanma) tamamlanır. Dolaba
koyun, soğuk tüketin, asidik ve doğal karbondioksit oluşumuyla köpüklü,
çok lezzetli bir sağlık iksiridir.
İlikli kemik suyu: Biraz sirkeyle en az 7-8 saat kısık ateşte sert kemikleri ilikleriyle kaynatın, soğuduktan sonra kavanozlara koyup derin dondurucuda saklayın.
Sirke kemiklerdeki kalsiyum gibi minerallerin ve kolajenin suya
geçmesini arttırır. Bağışıklık sistemini destekleyen içeriğiyle
yemeklerde kullanılması, yemeğinizin besin değerini arttırır.
Elma
sirkesi: Doğal fermantasyonla evde hazırlanan elma sirkesinin pek çok
faydası vardır. Ev sirkesinde canlı organizmalar çok daha fazladır ve
herhangi bir katkı maddesi yoktur.
Sirke bağırsaklardaki kötü bakterilerle savaşmaya yardım eder
Tarif:
1 litrelik cam kavanoza üç adet iyice yıkanmış elmaları kabuklu şekilde
küp küp doğrayarak yerleştirin. Her bir elma için 1 tatlı kaşığı şeker
veya bal ekleyin. Üstüne kavanozun ağız kısmına kadar kaynamış soğuk su
ekleyin. Temiz bir kaşıkla karıştırın ve üstünü bezle örterek karanlık
bir dolapta bekletin. Her gün kaşıkla alt üst ederek elmalarınızı
karıştırıp havalandırın. Köpürmeye ve yavaş yavaş koyulaşmaya
başlayacak. Üç-dört hafta içinde elmalar dibe çökmeye başlar. Elmaların
tamamı dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve bezle üstünü kapatın. Bu
süreçten sonra kesinlikle karıştırmamalı. Yavaş yavaş üstte sirke anası
oluşmaya başlar. Sirke anası iyice belirgin olunca ve büyüdüğünde
elinizle bu çok kıymetli anayı alıp, küçük bir kavanoza sirkeyle koyarak
ağzı kapalı dolapta saklayın. Kavanozdaki elma sirke karışımını süzüp
elmaları atın. Elma sirkeniz içilmeye hazır. Elma sirkenizi yaparken
aynı tarifi büyük miktarlar için uygulayın ve büyüttüğünüz kıymetli
sirke anasını da kavanozun içine koyarak sirke yapım aşamasını
hızlandırıp kısa sürede sirkenizi hazırlamaya devam edin.
Sirkede
bulunan asetik asit antimikrobiyal etkisi ile vücudumuzdaki kötü
bakterilerle savaşır. Bağırsaklarınızdaki kötü bakterileri
uzaklaştırmaya destek verdiği için, gaz,şişkinlik gibi problemlerin
azalmasına, vücudunuzdaki sivilce veya küçük çıbanların iyileşmesine
bile katkı sağlayabilir.
Antibiyotik direncine karşı elma
sirkesi tüketimi öneriliyor. Çok eskiden Hipokrat ve şifacılar sirkeyi
tedavi amaçlı kullanmışlar.
Bir çorba kaşığı sirkeyi her gün sabah uyanır uyanmaz yarım litre suya ekleyerek içebilirsiniz.
Bağışıklığınızı Bu Besinlerle Destekleyin
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 10, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 10, 2020
Rating:



Hiç yorum yok